Breaking News

Εκπαίδευση

Στα βαθιά για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

 Πηγή: philenews.com

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται νέα συνάντηση του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με αντικείμενο συζήτησης το σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το υπουργείο έχει «πάρει ζεστά» το θέμα, καθώς απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια και, πέραν της ετοιμασίας διαφόρων προτάσεων και σχεδίων, δεν έχει ακόμη διαφοροποιηθεί κάτι. Παράλληλα, το γεγονός ότι στο πλαίσιο της τελευταίας τηλεσυνάντησης υπουργού – εκπαιδευτικών οργανώσεων δόθηκε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Απριλίου πιέζει για άμεση έναρξη του διαλόγου των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάλογος αρχίζει πάνω σε αρκετές βασικές αρχές της τελευταίας πρότασης που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2019, από την αρμόδια Επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Κωνσταντίνου Χρίστου. Όπως αποκάλυψε και προ μερικών ημερών ο «Φ», οι αρχές αυτές και για τις οποίες ενημέρωσε επιγραμματικά ο κ. Προδρόμου τις εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι:

>> Αξιολόγηση εκπαιδευτικού σε κλίμακα 100 και όχι σε 40 που είναι σήμερα. Στόχος είναι να υπάρχει ευχέρεια για περισσότερο ακριβοδίκαιη απόδοση της πραγματικής επίδοσης και της προόδου που επιτελείται.

>> Έμφαση στη διαμορφωτική αξιολόγηση.

>> Προβλέπεται και συλλογική αξιολόγηση, δηλαδή αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

>> Συγκεκριμένοι τομείς και συγκεκριμένα κριτήρια για τη συνολική αξιολόγηση, τόσο από την Επιθεώρηση όσο και από τη Διεύθυνση του σχολείου.

>> Ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται και από Επιθεωρητή αλλά και από τον διευθυντή του σχολείου του, ο οποίος θα έχει προκαθορισμένο ποσοστό στη συνολική αξιολόγηση.

>> Καταγεγραμμένος προγραμματισμός και χρονικός προσδιορισμός με διακριτές διαδικασίες για τη διαμορφωτική αξιολόγηση και την αξιολόγηση εν όψει προαγωγών.

>> Δευτεροβάθμιο όργανο για εξέταση των ενστάσεων που θα υποβάλλονται από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την αξιολόγησή τους.

>> Επιθεώρηση και αξιολόγηση με συγκεκριμένες διαδικασίες και για συμβασιούχους και για αντικαταστάτες.

>> Για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και της συνολικής λειτουργίας των σχολείων, θα προταθούν διαδικασίες συλλογικής αυτο-αξιολόγησης και συμβουλευτικής λογικής αξιολόγησης από τους μαθητές. Σε αυτό το σημείο, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως οι μαθητές είναι ξεκάθαρο ότι θα αξιολογούν το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου πάνω σε συγκεκριμένους τομείς, και όχι τους εκπαιδευτικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας αναμένει να έχει συγκριτικά αποτελέσματα και εικόνα από τις εξετάσεις τετραμήνου, οι οποίες σε δύο χρόνια θα εφαρμόζονται σε όλες τις τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων (υπενθυμίζεται ότι τη σχολική χρονιά 2021-2022 θα εφαρμοστούν και στην Γ’ Λυκείου, άρα ολοκληρώνεται ο θεσμός στο Λύκειο/Τεχνικές Σχολές, ενώ από τη σχολική χρονιά 2022-2023 θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα σε όλες τις τάξεις των Γυμνασίων).

Αναφορικά με τους στόχους που επιδιώκονται μέσα από το σχέδιο αξιολόγησης είναι: Να εμπεδωθεί η αξιοκρατία και το αίσθημα δικαιοσύνης, να υπάρχει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, να αποφεύγεται η ισοπέδωση, να βελτιωθεί η πορεία σταδιοδρομίας των εκπαιδευτικών και να διαθέτει το υπουργείο Παιδείας ασφαλείς ενδείξεις και αποτελέσματα ως προς το εκπαιδευτικό έργο ούτως ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερος σχεδιασμός και έγκαιρη βελτιωτική παρέμβαση.

Σχετικά νέα

X
Translate »