Έχουμε θέμα

Σκυβαλότοπος το Λεπροκομείο «Άγιος Χαράλαμπος» (ΦΩΤΟΣ)

Φωτογραφίες που πρέπει να μας προβληματίσουν όλους – Τι απαντά στην Offsite o Δήμαρχος Λάρνακας

Εστία μόλυνσης για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί πλέον ο χώρος του παλαιού λεπροκομείου Λάρνακας «Άγιος Χαράλαμπος», καθώς για ακόμη μία φορά μετατράπηκε σε σκυβαλότοπο.

Ο χώρος κτίστηκε από λεπρούς και διέθετε εκκλησάκι, νοσοκομείο, οδοντιατρείο, λέσχη για ψυχαγωγία των ασθενών, συνεργατικό παντοπωλείο, γραφεία προσωπικού και οικίες για το νοσοκόμο και τον ιερέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής καταγγέλλουν εδώ και χρόνια την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η στέγη του Αγίου Χαράλαμπου, καθώς εκτός από σκουπιδότοπος του νοσοκομείου Λάρνακας υπήρξε και χώρος παράνομης απόρριψης σκυβάλων με κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αποτέλεσε καταφύγιο αστέγων, στέκι ναρκομανών κ.τ.λ.

Στα «συρτάρια» η απόφαση του Υπουργικού

Να σημειώσουμε πως τον Οκτώβριο του 2014 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ενέκρινε κατ’ αρχή την αξιοποίηση γης συνολικής έκτασης 95 σκάλων, όπου βρίσκεται το παλιό λεπροκομείο, προς εγκατάσταση τριών σχολών, το Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων, το Κέντρο Ωκεανογραφίας και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την απόφαση, εντός έξι μηνών έπρεπε να παρουσιαστεί ένα επιχειρησιακό πλάνο και μελέτη βιωσιμότητας των έργων αυτών και εντός δύο χρόνων να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στον υπόλοιπο χώρο θα δημιουργηθεί το Εθνικό Πάρκο Λάρνακας.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν οι εταιρίες εξόρυξης υδρογονανθράκων δεν δραστηριοποιηθούν στο λιμάνι της πόλης τότε το πανεπιστήμιο αποσύρει το ενδιαφέρον.

«Αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας»

Σε επικοινωνία της Offsite με τον Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, μας επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και ότι δεν παραχωρήθηκε ποτέ στον Δήμο Λάρνακας.

Τόνισε επίσης πως το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να αναλάβει μέτρα προστασίας του χώρου, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία για καθαρισμό του λεπροκομείου.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βύρας, ο Δήμος στο παρελθόν πλήρωσε περισσότερες από 10 χιλιάδες για να καθαριστεί το σημείο, και ότι εάν το Υπουργείο δεν λάβει μέτρα οι καθαρισμοί του Δήμου θα είναι προσωρινή λύση.

Σχετικά νέα

X
Translate »