Γενικά

Σκοτώνουν την Αλυκή για να σκοτώσουν τα κουνούπια

Καταγγελία Βύρα για εμπρησμό από ανεγκέφαλους

Εμπρησμό των παραλίμνιων περιοχών της Αλυκής Λάρνακας από ανεγκέφαλους πολίτες κατήγγειλε χθες ο δήμαρχος. Μιλώντας για την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής, ο Ανδρέας Βύρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι ήταν αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας από κάτοικους της περιοχής οι οποίοι με αυτό τον τρόπο νομίζουν ότι θα καταπολεμήσουν τα κουνούπια.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Λάβρος κατά του Τμήματος Περιβάλλοντος ο δήμαρχος

Η φωτιά κατέστρεψε δέκα εκτάρια αγνής φυσικής περιοχής Natura 2000 προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στη χλωρίδα, με τον κ. Βύρα να χαρακτηρίζει “αρρωστημένους” όσους προκάλεσαν τη φωτιά. “Αυτοί που έβαλαν την πυρκαγιά θεωρούν ότι με το κάψιμο των καλαμιών θα μειωθεί το πρόβλημα των κουνουπιών, κάτι που θεωρούμε αρρωστημένο και δεν έχει καμία βάση, αφού εντός λίγων ημερών τα καλάμια θα βλαστήσουν ξανά”, τόνισε έξαλλος ο δήμαρχος ο οποίος χθες προήδρευσε σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους ειδικά για το θέμα των πυρκαγιών. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε το Τμήμα Περιβάλλοντος στο οποίο καταλόγισε αδιαφορία αφού ήταν το μοναδικό τμήμα το οποίο δεν παρέστη στη σύσκεψη παρά το γεγονός ότι οι Αλυκές υπάγονται στην αρμοδιότητά του.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν ουσιαστικοί τρόποι αντιμετώπισης του κινδύνου με κυριότερους τη διαπλάτυνση του μονοπατιού της φύσης ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, και την κοπή κάποιων καλαμιώνων ώστε να μεγαλώσουν οι αντιπυρικές ζώνες. Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη στο Τμήμα Περιβάλλοντος για εξέταση των εισηγήσεων που προέρχονται από το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Δήμο Λάρνακας. Όπως πληροφορούμαστε, μετά τις δημόσιες καταγγελίες του δημάρχου, το Τμήμα Περιβάλλοντος επικοινώνησε τελικά με τον κ. Βύρα και τέθηκαν κάποια μέτρα που πρέπει επειγόντως να ληφθούν για να υψωθεί μια ασπίδα γύρω από τον μοναδικό υδροβιότοπο. “Το αρμόδιο Τμήμα για να ελέγχει την περιοχή των Αλυκών είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος. Ωστόσο ο δήμος για να βοηθήσει την κατάσταση, αποστέλλει δικά του συνεργεία τα οποία καθαρίζουν το μονοπάτι της φύσης από τα αγριόχορτα και τα καλάμια που βρίσκονται πολύ κοντά. Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Σάββατο, μόλις τα συνεργεία ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό της περιοχής και αναχώρησαν, μετά από λίγο ξέσπασε η φωτιά, κάτι που αποδεικνύει ότι τέθηκε κακόβουλα και στοχευμένα”, κατήγγειλε ο δήμαρχος καλώντας την Αστυνομία να εντοπίσει τους δράστες.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε χθες ανακοίνωση επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για την απουσία του από τη χθεσινή σύσκεψη με την αιτιολογία ότι τα ζητήματα που εξετάστηκαν ήταν “τεχνικής φύσεως”.

Για την ουσία, σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τους αρμόδιους λειτουργούς του Δήμου Λάρνακας και για την περαιτέρω λήψη αποφάσεων και για το θέμα της διαπλάτυνσης του μονοπατιού της φύσης. Η διαπλάτυνση αυτή είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά μέχρι σήμερα δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή προβάλλει προσκόμματα το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σχετικά νέα

X
Translate »