Γενικά

Σήμερα αποφάσεις για λεωφορεία 2020-2030

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για τις δημόσιες μεταφορές της Κύπρου, με το υπουργείο Μεταφορών να αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του σε σχέση με τον διαγωνισμό που προκήρυξε για τις έξι νέες συμβάσεις λεωφορείων για την περίοδο 2020-2030 με υπολογιζόμενο κόστος για το κράτος που μπορεί να φτάσει μέχρι και στο €1,2 δισεκατομμύριο.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com
Οι προσφορές υποβλήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου και όπως είναι γνωστό υπάρχουν δύο διεκδικητές για την Λευκωσία, δύο για τη Λεμεσό, δύο για την Αμμόχωστο, δύο για την Πάφο, τρεις για τα υπεραστικά λεωφορεία και τέσσερεις για τη Λάρνακα. Οι έξι υφιστάμενοι πάροχοι, διεκδίκησαν τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους, ο καθένας τουλάχιστον στην επαρχία που δραστηριοποιείται.
Προσφορές διεκδικώντας την επαρχία Λάρνακας υπέβαλε και η ιταλική S.T.A.V. Servizi Trasporti Automobilistici S.p.A. ενώ, o Ισπανός Felipe Cosmen, που έχει αναλάβει από τις αρχές του 2015 και τη σύμβαση των λεωφορείων της Μάλτας, σε συνεργασία με την κυπριακή Kapnos Airport Shuttle, ως κοινοπραξία «CONSORTIUM MLPK» υπέβαλαν προσφορές διεκδικώντας και τις έξι συμβάσεις. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση δεν επιτρέπει σε ένα διεκδικητή να κερδίσει περισσότερο από το 65% του συνόλου του συγκοινωνιακού έργου (μέχρι και τέσσερις συμβάσεις), ενώ δεν μπορεί ο ίδιος ανάδοχος με τη μια ή την άλλη μορφή να αναλάβει ταυτόχρονα και τη Λευκωσία και τη Λεμεσό.
Η Επιτροπή αξιολόγησης, είχε δύσκολο έργο, αφού αφενός σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφορές στην οικονομική πρόταση σε αριθμούς ήταν εξαιρετικά μικρές, ενώ η πολυπλοκότητα της βαθμολογίας σε διάφορες παραμέτρους. Για παράδειγμα σε μία περίπτωση, η φθηνότερη από την ακριβότερη προσφορά είχαν διαφορά της τάξης των 0,7% σε ποσά της τάξης των €260 εκατ. ενώ σε άλλη η διαφορά είναι της τάξης του 1,7% σε προσφορές των €120 εκατ.
Την ίδια ώρα, επειδή οι αποφάσεις του υπουργείου επηρεάζουν εκατοντάδες οικογένειες παραδοσιακών λεωφορειούχων, σχεδόν από κάθε χωριό υπάρχει και ένας στις πλείστες επαρχίες, που εντάχθηκαν στις εταιρείες των έξι συμβάσεων προ δεκαετίας, επικρατεί αναβρασμός, λόγω του ενδεχομένου να χάσουν το αντικείμενο των επιχειρήσεων και της εργασίας τους. Τα αποτελέσματα όπως αναμένεται που θα ανακοινώσει σήμερα στους μνηστήρες των συμβάσεων το υπουργείο Μεταφορών, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν και σε προσφυγές αφού παντού οι διεκδικητές είναι περισσότεροι από ένας, ενώ επίσης ανοικτό είναι το ενδεχόμενο σε κάποιες επαρχίες να μην υπάρξει κατάληξη και να προχωρήσουν σε επαναπροκήρυξη ή διαπραγματεύσεις για τελική κατάληξη.

Σχετικά νέα

X
Translate »