Οικονομία

Σε τροχιά ανάκαμψης η Λάρνακα, είπε ο Πρόεδρος ΕΒΕΛ Σταύρος Σταύρου

Πηγή: ΚΥΠΕ


Η πόλη και επαρχία Λάρνακας «βρίσκονται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης», είπε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λάρνακας Σταύρος Σταύρου.

 «Μετά από μεγάλη στασιμότητα δεκαετιών, είναι πλέον γεγονός η υλοποίηση μεγάλων έργων της Λάρνακας, δηλαδή η απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων υγραερίου, η κατασκευή του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, η ανάπτυξη του λιμανιού – μαρίνας και η Γ Φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας», είπε ο κ. Σταύρου σε χαιρετισμό του στην 61η Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΛ, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και στις εξελίξεις στην περιοχή, τις οποίες χαρακτήρισε ως δραματικές, οι οποίες αναπόφευκτα δημιουργούν νέους κινδύνους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και για τη Κύπρο, προσθέτοντας ότι στον πολιτικό τομέα δημιουργούνται νέα δεδομένα.

Σημείωσε ότι «οι συνθήκες παγκοσμίως σήμερα δυστυχώς είναι στην χειρότερη τους μορφή. Εξακολουθεί, να μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, ενώ η περίπλοκη και πολύ άσχημη κατάσταση που εξελίσσεται στις γείτονες χώρες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης μετά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, οδηγεί σε περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις και μας επηρεάζει άμεσα καθότι η Κύπρος βρίσκεται εντός της εμβέλειας της κρίσης, λόγω απόστασης και της γεωγραφικής της θέσης».

Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της έλλειψης προσωπικού και είπε ότι «καταδεικνύεται μέσα από την έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας για το 2ο τρίμηνο του τρέχον έτους, πως το ποσοστό ανεργίας της χώρας σήμερα φτάνει το 5,9% και σε αριθμό 29,367 άτομα. Το ποσοστό αυτό δημιουργεί έντονα το αίσθημα της ικανοποίησης από την μια, όπου η ανεργία σήμερα στην Κύπρο φαίνεται πως εξαλείφεται, όμως από την άλλη είναι έντονη η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου που δεν ξέρει πλέον πως να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού».

Θα πρέπει συνέχισε, «Κυβέρνηση και ΚΕΒΕ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους να δούμε ξανά και άμεσα το θέμα εισδοχής υπαλλήλων από τρίτες χώρες σε ολόκληρη την ολότητα του με τη δημιουργία στρατηγικής και μακροχρόνιου πλάνου λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το μεταναστευτικό πρόβλημα».

Ο κ. Σταύρου χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι ακόμη περιμένουμε την υλοποίηση του έργου Υποδομών για την Έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου» και σημείωσε πως όλα αυτά τα χρόνια το κόστος της ενέργειας το πληρώνει ο επιχειρηματίας και ο καταναλωτής.

Ειδική αναφορά έκανε και στην «τεράστια πληγή» όπως τη χαρακτήρισε «που ονομάζεται πράσινη γραμμή, σημείο που διογκώνει σήμερα το πρόβλημα του εμπορίου αλλά και της βιομηχανίας. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το τ/κ Επιμελητήριο, υπήρξε αύξηση 141% στο εμπόριο της Πράσινης Γραμμής το 2022 σε σύγκριση με το έτος 2021 στις πωλήσεις από τα κατεχόμενα προς της ελεύθερες περιοχές στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή».

Σημείωσε πως το ζήτημα αυτό «είναι μάστιγα που αν δεν βρεθούν σύντομα λύσεις το πρόβλημα θα διογκωθεί. Είναι ζήτημα στο οποίο πρέπει να εγκύψει και η κυβέρνηση και πρέπει να βρεθούν οι λύσεις ούτως ώστε να γίνεται σωστά χωρίς να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός».

Εξάλλου εκ μέρους του Προέδρου του ΚΕΒΕ, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Οθωνας Θεοδούλου αναφέρθηκε στις «δραματικές» όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι οποίες «αναπόφευκτα δημιουργούν νέους κινδύνους τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο και για τη Κύπρο. Στον πολιτικό τομέα μπορούμε να πούμε ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα, τα οποία η χώρα μας οφείλει να αξιολογήσει με ψυχραιμία,  λόγω του εθνικού προβλήματος και της γεωστρατηγικής της θέσης».

Την ίδια ώρα συνέχισε «στην οικονομία, προβλέπεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στο κόστος της ενέργειας, λόγω ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που αυτόματα θα επιφέρει επιδείνωση στον πληθωρισμό που σήμερα κινείται κοντά στο 3.2%, ενώ επιπτώσεις προβλέπονται και στις τουριστικές αφίξεις και στις επενδύσεις κυρίως από το Ισραήλ».

Ο κ. Θεοδούλου αναφέρθηκε και σε «ορισμένες θετικές εξελίξεις για την Κύπρο, όπως είναι η έλευση διεθνών ή τοπικών εταιρειών που σήμερα έχουν έδρα το Ισραήλ, κάτι που εάν συμβεί θα βοηθήσει και τη Λάρνακα που προβάλλει ως ο αγαπημένος προορισμός των Ισραηλινών. Ωστόσο, συνοπτικά μπορεί να λεχθεί ότι η σύγκρουση στο Ισραήλ επιδεινώνει το ήδη ρευστό τοπίο στην οικονομία μας, αφού» όπως εξήγησε «οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας μας δεν είναι και τόσο ρόδινες».

Είπε ακόμα ότι «με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της κυβέρνησης ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 θα συρρικνωθεί στο 2-2,5 % του ΑΕΠ από το 5.2% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2022. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός που ήταν τον Οκτώβριο 2023 στο 3.85%, ίσως αυξηθεί λόγω της κρίσης στο Ισραήλ, ενώ η ανεργία που βρίσκεται κοντά στο 6% αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους χειμερινούς μήνες, λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου».

Οσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε πως «θα δημιουργηθούν νέες ανάγκες για κρατική στήριξη της κοινωνίας, πέραν των 196 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση», εξέφρασε τις ανησυχίες του Επιμελητηρίου για την πορεία του “επιχειρείν” που κινείται σ΄ ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον και σημείωσε ότι το «ΚΕΒΕ εισηγείται όπως η κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλία για ευρύτερη συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας.

Στην ομιλία του ο κ. Θεοδούλου αναφέρθηκε και στη Λάρνακα, η οποία θα επηρεαστεί από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και σημείωσε πως «παρά τη μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει η πόλη στον τουρισμό, στον τομέα των ακινήτων, στις επενδύσεις, στο επιχειρείν, και το αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους για να επενδύσουν στη Λάρνακα, τώρα άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα στον ουρανό».

Το ΚΕΒΕ, σημείωσε θα είναι δίπλα στο ΕΒΕ Λάρνακας «για τη δημιουργία νέων έργων υποδομής, για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, για προώθηση των μεγάλων αναπτύξεων που βρίσκονται υπό εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο, για στήριξη του τομέα των ακινήτων και επενδύσεων και γενικά για κάθε αίτημα που αναβαθμίζει τη Λάρνακα και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη».

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε στη «διαχρονική, άριστη, αγαστή, αποτελεσματική και πλήρη συνεργασία του Δήμου με το ΕΒΕΛ και την ΕΤΑΠ» αφού όπως εξήγησε «μέσα από μια ευρεία σειρά κοινών ενεργειών επιλύουμε προβλήματα που αφορούν την πόλη και θέτουμε τις βάσεις για νέα έργα ανάπτυξης κάνοντας την Λάρνακας ελκυστική για επενδύσεις και ευνοώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον».

 Με βάση το κοινό αυτό όραμα, «τα τελευταία 7 χρόνια, εργαζόμαστε για το νέο πρόσωπο της  Λάρνακας και πάνω σ αυτό θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με στόχο να καταστήσουμε τη πόλη μας ευημερούσα για όλους» είπε.

Το γεγονός, συνέχισε «ότι καταφέραμε να έχουμε μια ενωμένη φωνή σε θέσεις και διεκδικήσεις σε σημαντικά θέματα της πόλης μας όπως τη μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο  της Λάρνακας, την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας, τη γαλάζια ανάπτυξη, σημαντικά έργα υποδομής, έντονη τουριστική ανάπτυξη και ενέργειες για προσέλκυση επενδυτών, αποτέλεσε την βασική παράμετρο για την επίτευξη των στόχων μας».

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «αξιέπαινες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ιδιωτικό τομέα της Λάρνακας και άλλους οργανωμένους φορείς της πόλης», μετέφερε την ικανοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου για ό,τι γίνεται, ευχαρίστησε  το Δ.Σ. του ΕΒΕΛ για τη συνεργασία, εξήρε το έργο του Επιμελητηρίου αλλά και της ΕΤΑΠ και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος όσο και ο ίδιος προσωπικά «θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε εκεί και όπου η ανάγκη το απαιτεί για την ανάπτυξη της Λάρνακας».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης τιμήθηκαν ο πρώην Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Οθωνας Θεοδούλου και ο τέως Διευθυντής του Επιμελητηρίου Γιώργος Ψαράς για την πολυετή προσφορά τους.

Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, ο Επίσκοπος Μεσαορίας,  ο Επαρχος Λάρνακας, βουλευτές, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της επαρχίας, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας και οι Πρόεδροι του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Σχετικά νέα

X
Translate »