Εκπαίδευση

Σε θέσεις μάχης εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς για τα τετράμηνα

Σε θέσεις μάχης εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς για τις εξετάσεις τετραμήνων, οι οποίοι πάνε ετοιμοπόλεμοι στη συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή (σ.σ. 18 Ιανουαρίου), ώστε να καταθέσουν τις θέσεις τους για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή.

Κάποιοι ήδη διατυπώνουν τις διαφωνίες τους, άλλοι λιγότερες, άλλοι περισσότερες, για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι εξετάσεις τετραμήνων από την ερχόμενη σχολική χρονιά, ενώ σε συνεδρίες των συλλογικών τους οργάνων θα ετοιμάσουν τη γραμμή πλεύσης με την οποία θα παρευρεθούν ενώπιον της επιτροπής.

Ειδικότερα δε η ΟΕΛΜΕΚ, ετοιμάζει πρόταση την οποία θα παρουσιάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μαθητές και γονείς, αλλά και στα κόμματα σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή με στόχο την πιθανή τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας του θεσμού των τετραμήνων.

Την ίδια ώρα, οι μαθητές δια μέσου της ΠΣΕΜ, αναμένεται να εξαγγείλουν μέτρα ώστε να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την επικειμένη συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας.

Η ΟΕΛΜΕΚ
Από πλευράς τους οι καθηγητές, έχοντας στα χέρια τους την απόφαση του δημοψηφίσματος κατά των τετράμηνων εξετάσεων, αναμένεται να εξετάσουν και να συζητήσουν τον σχεδιασμό και τους τρόπους αξιολόγησης του μαθητή ανά τέσσερις μήνες, όπως έχει προταθεί από το Υπουργείο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, θα αποφασίσουν για την κοινή τους θέση επί του θέματος.

Στη συνέχεια, η ΟΕΛΜΕΚ θα αποστείλει την απόφαση με τις εισηγήσεις της σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς (σ.σ. μαθητές και γονείς), αλλά και στα κόμματα ώστε με αυτό τον τρόπο να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της βασικής νομοθεσίας του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, ανέφερε ότι «την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης και κατά τη συνεδρία θα παρουσιάσουμε τις διαφοροποιήσεις που προτείνουμε για την αξιολόγηση του μαθητή και για τα τετράμηνα. Θα ακούσουμε τις απόψεις και ιδέες των υπόλοιπων μελών ώστε να διαμορφωθεί μια ολιστική πρόταση την οποία θα καταθέσουμε την Παρασκευή στη συνάντησή που θα έχουμε με την Επιτροπή».

«Στη συνέχεια», ανέφερε ο κ. Σωκράτους, «την ίδια πρόταση θα μεταφέρουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους, στους γονείς, τους μαθητές αλλά και στα κόμματα και θα αναμένουμε την αντίδραση τους. Εάν υπάρξει κοινή θέση με κάποιους, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε μαζί ίσως σε μια προσπάθεια τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων».

Η διαφωνία της οργάνωσης των καθηγητών με την πρόταση του Υπουργείου έγκειται στον διδακτικό χρόνο, ο οποίος θεωρούν πως χάνεται, καθώς και στις δύο εξεταστικές περιόδους.

Όπως εξηγεί ο κ. Σωκράτους, «εκφράσαμε πολλές φορές τη διαφωνία μας με συγκεκριμένα σημεία του σχεδιασμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Διαφωνούμε με το χρονοδιάγραμμα αλλά και με τις δύο εξεταστικές περιόδους που προτείνονται. Αυτά θεωρούμε πως δεν βοηθούν ούτε τον μαθητή αλλά ούτε μειώνουν την παραπαιδεία».

Οι μαθητές
Από την πλευρά τους οι μαθητές εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία τους, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν με τη λήψη μέτρων ως ένδειξη διαμαρτυρίας με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

«Τη διαφωνία μας την εκφράσαμε σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε με προϊσταμένους του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και σε συνάντηση που είχαμε με τον ίδιο τον υπουργό. Αυτά που ακούσαμε κατά την διάρκεια της παρουσίασης δεν διαφέρει καθόλου με αυτά που ήδη είπαμε πως διαφωνούμε», δήλωσε στον REPORTER, o πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Παναγιώτης Γεωργίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, η διαφωνία τους για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο βασίζεται στην όλη φιλοσοφία των εξετάσεων.

«Διαφωνούμε με τον τρόπο και δεν λέμε ναι με προϋποθέσεις. Διαφωνούμε με την όλη φιλοσοφία των τετραμήνων γιατί πιστεύουμε πως προωθεί ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα. Αυτό που λέει το Υπουργείο, πως ο καθηγητής θα έχει την ευκαιρία να διαγνώσει και να θεραπεύσει τις αδυναμίες του κάθε μαθητή, δεν πιστεύουμε πως θα γίνει. Μέσα σε τρεις μήνες ο καθηγητής μπορεί να διαγνώσει τις αδυναμίες ίσως 100 μαθητών στους οποίους διδάσκει, αλλά είναι αδύνατο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να μπορεί να τους θεραπεύσει», είπε ο Παναγιώτης Γεωργίου.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που προτείνουν, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε ότι «θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι τρόποι αξιολόγησης και να γίνεται μια στοχευμένη εξέταση στους μαθητές. Τις εισηγήσεις μας, θα τις μεταφέρουμε και στη συνάντηση της Παρασκευής».

Σημειώνεται ότι, οι μαθητές θα εξαγγείλουν μέτρα, εντός της ερχόμενης εβδομάδες, με σκοπό να εκφράσουν τη διαφωνία τους για τις τετράμηνες εξετάσεις.

Η Παιδοβουλή
Παράλληλα, η Παιδοβουλή αναμένεται να ετοιμάσει τις δικές της θέσεις για τις εξετάσεις τετραμήνων, τις οποίες και θα καταθέσει στην επικείμενη συνάντηση.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο παιδοβουλευτής Μιχάλης Τσαγγαρίδης, σημείωσε ότι «θα καταθέσουμε ένα ολιστικό πλαίσιο των θέσεών μας για το ενιαίο σύστημα της αξιολόγησης του μαθητή, στο οποίο θα εμπεριέχεται και ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Τα όσα μας προβληματίζουν θα τα καταθέσουμε στην συνάντηση που θα έχουμε στις 18 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Παιδείας».

Οι γονείς
Από την άλλη, οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι είχαν ζητήσει αναβολή ενός έτους για τις εξετάσεις τετραμήνων ώστε να δοθεί χρόνος στο διάλογο για να συζητηθούν οι διαφωνίες τους, σε συνεδρία του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, θα καθορίσουν την κοινή γραμμή πλεύσης με την οποία θα παρευρεθούν στη συνάντηση της Παρασκευής.

Σε δηλώσεις του στο REPORTER, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου σημείωσε ότι «θα μελετήσουμε τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων και την αξιολόγηση του μαθητή στη βάση των όσων είχαμε προτείνει και αναλόγως θα αποφασίσουμε».

«Η θέση μας», συνέχισε ο κ. Νικηφόρου, «θα διαμορφωθεί από τα όσα θα συζητήσουμε στη συνεδρία του συμβουλίου μας η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Η θέση που θα αποφασιστεί θα μεταφερθεί στη συνάντηση που θα έχουμε την Παρασκευή».

Όσον αφορά στα σημεία τα οποία απασχολούν τους γονείς, ο κ. Νικηφόρου ανέφερε ότι «συζητούσαμε ότι θα έχει πολλά διαγωνίσματα, ζητούσαμε να ξέρουμε το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου που θα είναι και ο μήνας των εξετάσεων των μαθητών, ενώ είχαμε ζητήσει να γίνεται ένα ενιαίο διαγώνισμα για όλα τα σχολεία και όχι διαφορετικό για κάθε σχολείο. Επίσης, δεν έχουμε δει το νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού».

«Όλα αυτά θα τα αξιολογήσουμε στο πλαίσιο στο οποίο μας έχει ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας και θα αποφασίσουμε», είπε τέλος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »