ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σε μερική στάση πληρωμών οι δήμοι

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Αποκαλυπτικός ως προς τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι δήμοι ένεκα των μειωμένων εσόδων που έχουν το 2020 λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, ήταν σε δηλώσεις του προς τον «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αντρέας Βύρας. Περιγράφει με μελανά χρώματα τα όσα φτάνουν κοντά του ως πρόεδρου της Ένωσης Δήμων,  στέλνοντας για μια φορά ακόμη μηνύματα προς την κυβερνητική πλευρά. Επισημαίνοντας ότι οι δήμοι είναι ίσως οι μόνοι που δεν έλαβαν ώς τώρα ούτε ένα σεντ ως αντιστάθμισμα για τη δραματική μείωση εσόδων που κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κ. Βύρας δήλωσε στον «Φ» τα ακόλουθα: 

«Ήδη, από πλευράς δήμων, καταγράφεται μερική στάση πληρωμών. Ήδη, εκτός από τους μισθούς που προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε στο προσωπικό μας με νύχια και με δόντια, όλοι σχεδόν οι δήμοι και κυρίως οι τουριστικοί, έχουν περιορίσει δραστικά τις υπόλοιπες δαπάνες τους». Και συνέχισε λέγοντας, «ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι τουριστικοί δήμοι υπολόγιζαν να καλύψουν σημαντικά έξοδά τους από τη διαχείριση των παραλιών και άλλα παρεμφερή έσοδα από τον τουρισμό, τα έσοδα είναι μηδαμινά. Άρα γίνεται αντιληπτό ότι η περίοδος που διερχόμαστε είναι πολύ δύσκολη. Κάποιοι δήμοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν μεθόδους οι οποίες ίσως να μην είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα». Δηλαδή, συνέχισε, «να χρησιμοποιήσουν χρήματα από ειδικά ταμεία και από Ταμεία Συντάξεως του προσωπικού τους».

Σε ερώτηση, π.χ. ποιες δαπάνες έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν οι δήμοι, ο κ. Βύρας ανέφερε ότι «σταμάτησαν να αποπληρώνουν π.χ. τους προμηθευτές τους, πάγια έξοδα όπως ανανέωση στόλου οχημάτων και άλλου εξοπλισμού (τα οποία είχαν παραγγελθεί προ της κρίσης της πανδημίας), αλλά και τα προγραμματισμένα αναπτυξιακά τους έργα». Αποτέλεσμα, κατέληξε, να δημιουργούνται πλέον προβλήματα μεταξύ των δήμων και των συνεργατών τους. Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, επειδή οι δήμοι δεν μπορούν να είναι φερέγγυοι σε αυτές τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά, επειδή ο κόσμος που έχει να εισπράττει από τους δήμους, παραμένει στο τέλος της ημέρας απλήρωτος. Και πρόκειται όχι για αμελητέα ποσά, αλλά για μεγάλα ποσά, είπε ακόμη ο κ. Βύρας.

 

«Xρειάζονται επιπρόσθετη χορηγία» 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων τόνισε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απώλεια τουλάχιστον του 25% των εσόδων των δήμων, ένεκα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά το 2020. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι οι δήμοι χρειάζονται επιπρόσθετη χορηγία για το παρόν έτος. Και αυτό, πρόσθεσε, τεκμηριώνεται και φαίνεται ξεκάθαρα από τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που έχουν υποβάλει οι δήμοι προς την Κυβέρνηση. «Προϋπολογισμοί ρεαλιστικοί και αντιπροσωπευτικοί ότι οι δήμοι έχουμε έλλειψη λεφτών πραγματική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων. Υπογράμμισε ότι, «το κράτος δανείστηκε, οι επιχειρήσεις του τόπου μπήκαν σε σχέδια οικονομικής στήριξης, ενώ μέχρι στιγμής οι δήμοι, ούτε σε δανεισμό είχαν πρόσβαση ούτε η μισθοδοσία των υπαλλήλων τους πριμοδοτήθηκε από κάποιο κυβερνητικό σχέδιο. Μέχρι τώρα οι δήμοι κατάφεραν να λειτουργήσουν και να καλύψουν τις όποιες δαπάνες τους με ίδιους πόρους, αβοήθητοι. Ίσως οι μόνοι οικονομικοί οργανισμοί στην Κύπρο, που ενώ αποδεδειγμένα έχουν σημαντική μείωση εσόδων, την ίδια στιγμή δεν έλαβαν ούτε σεντ».

Ο κ. Βύρας σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του ότι από την ενημέρωση που έχει από ομολόγους του και άλλες πλευρές, οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη προβεί σε οικονομική στήριξη των θεσμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την περίπτωση που οι συνέπειες της επιδημίας έχουν συνέχεια και το 2021, επισημαίνοντας ότι όλοι, ασφαλώς και οι κρατικοί προϋπολογισμοί, πρέπει να μπορούν να λάβουν υπόψη αυτό το ενδεχόμενο.

Σχετικά νέα

X
Translate »