Οικονομία

Ρέει χρήμα σε κοινότητες Βασιλικού

Τέλος προς όφελος των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τις ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, καθώς και τον ποσοστιαίο διαμοιρασμό του σε κάθε κοινότητα, προβλέπει νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό και κατατέθηκε στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Από τα τέλη που θα συλλέγονται, θα επωφεληθούν εννέα κοινότητες – Μαρί, Τόχνη, Καλαβασός, Ζύγι, Πεντάκωμο, Ψεματισμένος, Μαρώνι, Χοιροκοιτία και Ασγάτα.

Το σκεπτικό της νομοθέτησης του τέλους, είναι να λειτουργήσει ως ανταπόδοση, στις τοπικές κοινωνίες μέτρων ανάπτυξης,  έργων κοινής ωφέλειας, περιβαλλοντικής και κοινωνικής αναβάθμισης ως αναγκαίο αντιστάθμισμα για τις κοινότητες και τους κατοίκους της περιοχής.

Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως, με την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας, καθώς και για τη δημιουργία των εθνικών ενεργειακών υποδομών στο Βασιλικό και των συνακόλουθων επιπτώσεων, περιβαλλοντικών, οχληρίας επικινδυνότητας κ.λπ στην περιοχή.

Στις συζητήσεις για το νομοσχέδιο που προηγήθηκαν συμμετείχαν οι επηρεαζόμενες κοινότητες, αλλά και εταιρείες που επηρεάζονται ή θα επηρεαστούν καταβάλλοντας το τέλος, όπως οι Coral, Petrolina Hοldings, Hellenic Petroleum Cyprus, BP Eastern Mediterranean, ExxonMobil Cyprus, VttV, Κοινοπραξία Υγραερίου VLPG Plant Ltd (Intergaz, Synergas, Petrolina) Blue Circle και Κ.Ο.Δ.Α.Π.

Αν και ανεπαίσθητο το τέλος αυτό, υπάρχει πιθανότητα να μετακυληθεί στις λιανικές τιμές καυσίμων, όπως διαπιστώνεται στα έγγραφα που κατέθεσαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας στη Βουλή.

Το τέλος καθορίζεται μέσα στο νομοσχέδιο και βασίζεται σε φόρμουλες με βάση τις ποσότητες αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και υγραερίου.

Το τέλος, θα συγκεντρώνεται σε «Ειδικό Ταμείο Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων» που θα δημιουργηθεί, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα, κοινωνικά προγράμματα, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές δράσεις και υποδομές αναβάθμισης, προσδίδοντας ουσιαστική αυξημένη κοινωνική ωφέλεια στις τοπικές κοινωνίες της περιοχής Βασιλικού. Το ειδικό ταμείο θα διαχειρίζονται οι έπαρχοι Λάρνακας και Λεμεσού, εκπρόσωπος του γενικού Λογιστή και οι κοινοτάρχες των εννέα κοινοτήτων

Το 25% του τέλους αυτού, θα κατατίθεται σε λογαριασμό περιφερειακών αναπτυξιακών έργων των κοινοτήτων Βασιλικού, ο οποίος τηρείται στην επαρχιακή διοίκηση Λάρνακας. Από τον λογαριασμό αυτό, χρηματοδοτούνται κοινής αποδοχής περιφερειακά έργα ανάπτυξης.

Το υπόλοιπο 75% κατατίθεται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς κάθε κοινότητας και συγκεκριμένα,  Μαρί, Τόχνη, Καλαβασός και Ζύγι θα παίρνουν από 13,5%, το Πεντάκωμο 13%,  ο Ψεματισμένος και το Μαρώνι από 12%  και η Χοιροκοιτία και η Ασγάτα από 4,5%

Μεταξύ άλλων, το Ειδικό Ταμείο θα συμβάλει στην αποκατάσταση των παραδοσιακών οικισμών, χωροταξικής βελτίωσης και άλλων παρεμβάσεων σύμφωνα με τα ρυθμιστικά σχέδια των κοινοτήτων και διασύνδεσής τους με τους σημαντικής ιστορικής αξίας αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Νεολιθικοί οικισμοί Χοιροκοιτίας, Καλαβασού, Μαρωνίου κ.ά.)

Για άλλες κοινότητες, όπως η Ακτή Κυβερνήτη, Ζύγι, Ψεματισμένος, Μαρώνι προβλέπονται στοχευμένα έργα υποδομής στις παράκτιες περιοχές τους και άλλα επιλεγμένα σημεία κατά τρόπο ώστε να αναδειχθούν τα μοναδικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Πέτρος Θεοχαρίδης

Πηγή: philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »