Έχουμε θέμα

“Πρέπει να ξαναζήσουμε το Μαρί;”: “Ηφαίστειο” οι κάτοικοι μετά την πυρκαγιά

Παντελής Χαραλάμπους, Κοινοτάρχης Τόχνης
«Πρέπει να ξαναζήσουμε το Μαρί;»

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Μαρία Τρυφωνίδου, Κάτοικος
«Δαμαί να μας διδάσκεται το να προσέχουμε το περιβάλλον μας, όι στο σχολείο».

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί οι κάτοικοι των εννέα επηρεαζόμενων κοινοτήτων, στο Βασιλικό.

Τοξικές αναθυμιάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους και τα παιδιά τους, από τη φωτιά που ξέσπασε σε σωρούς ελαστικών, το Σάββατο, στο λατομείο της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού. Με τους κατοίκους να καταγγέλλουν τη μία παρανομία μετά την άλλη.

Στέλιος Ανδρέου, Κάτοικος
«Η πυρκαγιά έγινε, εβάλαν νερό, που επήαν τα νερά; Επήαν στα υπόγεια, δηλαδή τα τοξικά εμολύναν και τη γη».

Λευτέρης Σώζου, Κάτοικος
«Το κράτος επιλέγει να μας αγνοεί. Πραγματικά πριν να μιλούν έπρεπε να ζητούν ένα συγνώμη προς τους κατοίκους της περιοχής. Μας εμπαίζουν ότι είμαστε ασφαλείς. Πραγματικά πρέπει να ντρέπονται».

Κάτοικος
«Εγώ είμαι 82χρονών. Φοούμαι για τα μωρά, για τα παιδκιά μου, για τα αγγόνια μου».

 

 

Ευθύνες;

Το νέφος μαύρου καπνού που κάλυψε περιοχές μέχρι και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, προκάλεσε σε αρκετούς  αναπνευστικά προβλήματα. Στα όρια τους οι κάτοικοι ξεσπούν για άλλη μία φορά, ψάχνοντας ευθύνες για τα όσα ανεξέλεγκτα τεκταίνονται στην ήδη βεβαρημένη και πληγείσα περιοχή.

Λευτέρης Φωκά, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων
«Ούτε ένα τηλεφώνημα από το Υπουργείο, το Τμήμα Περιβάλλοντος για να μας ενημερώσουν αν υπάρχει κίνδυνος αν θα δώσουμε οδηγίες στον κόσμο για να περιοριστεί στο σπίτι του, ή ακόμη αν θα εκκενώσουμε τις κοινότητες μας. Μόνο αργά το βράδυ είχαμε ένα τηλεφώνημα από την Πολιτική Άμυνα το οποίο μας έλεγε να είμαστε σε επιφυλακή.»

Η περιβαλλοντική ζημιά που άφησε πίσω της η καταστροφή είναι μεγάλη, αφού δεν εφαρμόστηκαν ως φαίνεται τα προληπτικά μέτρα, ώστε να σβηστεί άμεσα.

Και προειδοποιούν ρητά και τελεσίδικα ότι αυτό είναι το τέλος. Δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο μετεγκατάσταση εργοστασίων ασφάλτου ή οποιωνδήποτε άλλων αδειοδοτημένων εγκαταστάσσεων  στην περιοχή.

Μαρία Γεωργίου, Κοινοτάρχης Μαρί
«Ο κόσμος εδώ είναι ανάστατος λόγω συχνών τέτοιων καταστάσεων».

Παντελής Χαραλάμπους, Κοινοτάρχης Τόχνης
«Δυστυχώς το κράτος μας άφησε στο έλεος του Θεού.. δεν μας ακούει. Πρέπει να προχωρήσουμε νομικά εναντίον του κράτους, να πάμε και στην Ευρώπη».

Την ώρα που πληροφορίες δεν αποκλείουν, ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος να διατάξει έρευνα για το συμβάν. Αξίζει να αναφερθεί, ότι στους ίδιους χώρους είχε ξεσπάσει και παλαιότερα  επικίνδυνη πυρκαγιά.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »