Περιβάλλον

“Κάνουμε δεήσεις να βρέξει και κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί” (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Eντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του Alpha από το φράγμα Λευκάρων που αγγίζει το 70% πληρότητας.

Για έναν κρυμμένο θησαυρό, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους στέλνοντας το μήνυμα πως χρειάζεται αναδειχθεί ώστε να προσελκύσει επισκέπτες.

“Η χωροταξία και το περιβάλλον του θυμίζει περιοχές του εξωτερικού. Πρέπει να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το χώρο και πρέπει να δώσουμε το μήνυμα να προσελκύσει κόσμο. Πρέπει να το στηρίξουμε οικολογικά και περιβαλλοντικά. Καθημερινά υπάρχει μια φροντίδα στο χώρο”.

9

Το νερό όπως είπε, χρησιμοποιείται και από τους αγρότες της περιοχής, σημειώνοντας πως υπάρχουν αιτήματα για αύξηση παροχής νερού για άρδευση.

“Είμαι σε διάλογο με το Τμήμα Υδάτων. Υπήρξε μια επέκταση του αρδευτικού συστήματος τους τελευταίους μήνες όμως χρειάζεται περισσότερη στήριξη ο γεωργός”.

Μίλησε επίσης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες κοινότητες και συγκεκριμένα για την απώλεια νερού. Σημειώνεται πως το περισσότερο από το μισό νερό που αγοράζει ο Δήμος δεν φτάνει στους καταναλωτές.

“Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Διαχρονικά τα τελευταία δέκα χρόνια βλέπουμε ότι ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει ένα πρόβλημα, αυτό της απώλειας νερού που καταγράφεται και φαίνεται να είναι μεταξύ 40 – 60% ετησίως. Για κάθε 10 ευρώ που δίνονται προς το Δήμο τα έξι χάνονται. Την ίδια ώρα που είμαστε μια χώρα που ταλαιπωρούμαστε με το θέμα νερού και κάνουμε δεήσεις για να βρέξει. Δική μου άποψη είναι ότι έχουμε συλλογικότερη ευθύνη. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση, το Τμήμα Υδάτων, το Υπ. Γεωργίας και η Βουλή να κάνει σχεδιασμό για αλλαγή υδρευτικών δικτύων. Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα του Δήμου Λευκάρων, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί δεκάδες κοινότητες και το κρύβουμε κάτω από το χαλί”.

Για το ποσοστό πληρότητας στα φράγματα μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Τεχνικός Μηχανικός Ά Τάξης του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Μάριος Χατζηκωστής.

Όπως είπε, δεν ήταν ευεργετικές οι βροχές του τριημέρου.

“Ελπίζω στο επόμενο βαρομετρικό που θα έρθει να έχουμε και αυξημένες ποσότητες εισροής στα φράγματα. Το φράγμα που θέλουμε πάντα να είναι όσο πιο ψηλά γίνεται είναι του Κούρη. Είναι η κύρια πηγή του νοτίου αγωγού οπότε μας ενδιαφέρει να είναι ψηλά τα αποθέματα νερού”.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »