Γενικά

“Άστεγα” τα όνειρα νεαρών ζευγαριών για ένα σπίτι, λόγω πανδημίας και ακρίβειας

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Σε ραγδαία αύξηση των τιμών πώλησης των κατασκευαστικών υλικών στη διεθνή αγορά, οδήγησαν τα παρατεταμένα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κατάσταση μάλιστα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε νεαρά ζευγάρια που έχουν δανειοδοτηθεί από τράπεζες και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την πρώτη τους κατοικία, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν.

Στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση παρουσιάστηκε το παράδειγμα νεαρού ζευγαριού που για να αποπερατώσει την ανεγειρόμενη κατοικία του, χρειάζεται επιπλέον €40,000 λόγω της αύξησης στις τιμές του σιδήρου και άλλων κατασκευαστικών υλικών. Προς το παρόν έχει τερματίσει τις εργασίες, αφού αδυνατεί να εξεύρει το επιπλέον ποσό.

λλλλ

 

 

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Γιώργος Μαυρουδής εξήγησε ότι τα εργοστάσια παραγωγής μετάλλων παρέμειναν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, ενώ με την επανεκκίνηση της οικοδομικής βιομηχανίας στα μέσα του τρέχοντος έτους, η ζήτηση σε κατασκευαστικά υλικά είναι τεράστια.

“Στην οικονομία όπου υπάρχει ζήτηση και δεν υπάρχει προσφορά, οι τιμές ανεβαίνουν.”

Την ίδια ώρα, την ανιούσα έχουν πάρει και τα μεταφορικά κόστη ειδικά από την Άπω Ανατολή προς Ευρώπη και Αμερική, λόγω της απόσυρσης ενεργοβόρων πλοίων και εμπορευματοκιβωτίων από την διεθνή ναυτιλία. Εκτίμησε μάλιστα ότι για κατασκευή νεών πλοίων και εμπορευματοκιβωτίων θα χρειαστούν δύο και πλέον χρόνια.

“Δουλεύουν οι δυνάμεις της αγοράς, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επίλυση του θέματος άμεσα.”

 

 

λλλλ

 

 

Ο κύριος Μαυρουδής έφερε ως παράδειγμα την Κίνα που αποφάσισε κάθε φορά που εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιο λιμάνι, να βάζει προσωρινό “λουκέτο.”

“Φανταστείτε τις συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθυστερήσεις στα πλοία, που έχουν κόστος που μετακυλείται στους καταναλωτές. Στα μεγάλα λιμάνια, σε δύο μέρες τα πλοία τελείωναν την φορτοεκφόρτωση. Σήμερα χρειάζεται μια εβδομάδα.”

 

 

Το θέμα της αύξησης του παγκόσμιου πληθωρισμού απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην παραγωγή αφού Ευρώπη και Αμερική προαγόρασαν ποσότητες κατασκευαστικών υλικών.

“Υπάρχει μια αναπτυξιακή επίθεση από την Αμερική και την Ευρώπη και την Κίνα και είναι λογική η αύξηση των τιμών. Θεωρείται ότι αυτό είναι παροδικό φαινόμενο που θα αποκατασταθεί με την επαναφορά στην ομαλότητα.”

Ο κύριος Πετρίδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά στα εισοδήματα των Κύπριων πολιτών, αφού για το 2022 προβλέπεται πληθωρισμός 1,1%

“Η Κύπρος είναι μια από τις δύο χώρες της ΕΕ που οι μισθοί συνδέονται με την ΑΤΑ, σε ιδιωτικό και κρατικό επίπεδο.”

Πηγή
Κεντρική φωτογραφία: Αρχείο ΚΥΠΕ

 

Σχετικά νέα

X
Translate »