Κοινωνία

Προϋπολογισμός κορωνοϊού, απειλών και διαβατηρίων

Στην σκιά των απειλών για καταψήφιση του, ανοίγει σήμερα η  αυλαία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 στην  κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Η έναρξη της συζήτησης προκύπτει εν μέσω αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, τις αποκαλύψεις του Al Jazeera και τις σχετικές έρευνες.

To ΔΗΚΟ προειδοποιεί πως θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν δεν επιτραπεί η πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή στους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις. Η κυβερνητική πλευρά κάνει λόγο για εκβιασμό εκ μέρους του ΔΗΚΟ, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να αναφέρεται στο ενδεχόμενο να προκληθεί κρίση στη λειτουργία του κράτους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, με γραπτή ανακοίνωσή του καλεί σε τάξη τον Γενικό Ελεγκτή και την Ελεγκτική Υπηρεσία, ζητώντας του να αφήσει την Ερευνητική Επιτροπή η οποία διορίστηκε για να εξετάσει τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες της.

Tην προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών και πρώην υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο ΔΗΣΥ, το Προεδρικό είχαν κόντρα ανακοινώσεων με επίκεντρο το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Στην πρώτη συνεδρία για τον προϋπολογισμό, ο κ. Πετρίδης θα προβεί σε ανάλυση των κρατικών εσόδων, των δημοσιονομικών δεικτών, της οικονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής κατάστασης, ενημερώνοντας παράλληλα για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Επίσης, θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβανομένου του γενικού λογιστηρίου και της γενικής διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων συντονισμού και ανάπτυξης.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού πέρα από τις αντιπαραθέσεις με επίκεντρο τα κυπριακά διαβατήρια γίνεται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ο υπουργός Οικονομικών έχει να διαχειριστεί ιδιαίτερες καταστάσεις. Ο κ. Πετρίδης τον χαρακτήρισε ως ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος καλείται να δώσει στηρίγματα στην οικονομία και κοινωνία για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για ολόκληρο το 2020, το έλλειμμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να ανέλθει στα €929 εκατ. ή 4,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα είναι ελλειμματικό ύψους €453,6 εκατ., ή 2,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σε διαρθρωτικούς όρους, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στο 3,6% του ΑΕΠ. Με βάση τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τον Προϋπολογισμό για το 2021, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021 προβλέπεται να περιοριστεί στο 0,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ για τα έτη 2022 και 2023, το έλλειμμα περιορίζεται περαιτέρω στο 0,6% και 0,1% αντίστοιχα, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στο σημείωμα του υπουργείου αναφέρεται ότι οι προβλέψεις παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και το εύρος της αναθεώρησής τους τον ερχόμενο Απρίλιο του 2021 μπορεί να είναι σημαντικό. Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης και την έξοδο από την ύφεση αλλά απαιτείται συνεχής παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών για να εξασφαλιστεί η διατήρηση μιας διαχειρίσιμης δημοσιονομικής θέσης. Ταυτόχρονα, η προώθηση επενδύσεων ψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, με ιδιαίτερη προσήλωση στην πράσινη ανάπτυξη και τη ψηφιακή οικονομία, με την απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, μαζί την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους προώθησης της ανάπτυξης.

Σχετικά νέα

X
Translate »