CoronaVirus

Προβληματίζει το θερινό κύμα κρουσμάτων κορωνοϊου που σαρώνει την Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live


Αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ο πλανήτης. Μετά τον γενικό διευθυντή του παγκόσμιου οργανισμού υγείας τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο διευθυντής του οργανισμού στην Ευρώπη. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, τριπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες αφού  αναμένεται πως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Χανς Κλουγκε – Διευθυντής ΠΟΥ Ευρώπης
“Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι”

Αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού, καταγράφουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία. Υπολογίζεται πως τα ημερήσια περιστατικά στην Ευρώπη ανέρχονται στις 500.000(τρυπητό). Ο Χανς Κλούγκε, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα και να βάζουν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους.

Χανς Κλουγκε – Διευθυντής ΠΟΥ Ευρώπης
Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτιση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του.

Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά  – Σύμβουλος υπ. Υγείας/ Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής   ” Παρακολουθούμε σθεναρά την πορεία της έξαρσης αυτής. Νομίζω οτι οι πλείστες χώρες στην Ευρώπη βρισκόμαστε πάνω κάτω στην ίδια φάση όσον αφορά την έξαρση αυτού του κύματος.”

Στην Κύπρο σχεδόν όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες χτύπησαν κόκκινο και κυρίως το ποσοστό θετικότητας το οποίο ξεπέρασε το 11%(τρυπητό). Οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι νοσοκομειακοί, αν και παρουσιάζουν ανοδική πορεία, εντούτοις δεν αυξήθηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

” Θα έχουμε ναι μεν μια αύξηση των νοσηλευομένων όχι όμως, αυτή την οποία θα είχαμε όπως παρατηρούνταν τα προηγούμενα κύματα, δηλαδή το προηγούμενο για παράδειγμα καλοκαίρι. Ο λόγος είναι οτι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών είτε λόγο του εμβολιασμού είτε λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης, έχει αποκτήσει μια σχετική ανοσία και έτσι λοιπόν ο βαθμός ή η επικινδυνότητα του να νοσήσουμε σοβαρά είναι μικρότερος σε σχέση με προηγούμενα κύματα.”

Και επισημαίνει την αναγκαιότητα  χρήσης μάσκας καθώς και τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας ιδιαίτερα, στην παρούσα φάση.

” Ανεξάρτητα από το πλαίσιο που ακολουθεί η κάθε χώρα, αυτό είναι μια γνώση η οποία αποκομίστηκε και οφείλουμε για εμάς τους ίδιους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και για την ίδια την κοινωνία να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.”

Στο μέτωπο χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η συζήτηση μεταφέρεται για το Φθινόπωρο. Εν αναμονής και των νέων προσαρμοσμένων στον κορωνοϊό εμβολίων.

” Χρειαζόμαστε επαρκή τεκμηρίωση για να μπορούμε να πούμε οτι μεταξύ οφέλους και ρίσκου μπορούμε να επανεμβολιάσουμε τον γενικό πληθυσμό. Αυτή την στιγμή είμαστε στην φάση που ζητάμε από τα άτομα του υψηλού κινδύνου να δουν το πως θα προστατευτούν.”

Η μοντέρνα, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των δοκιμών του επικαιροποιημένου εμβολίου της, διεμήνυσε πως εάν λάβει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές, θα μπορεί να διαθέσει δόσεις εμβολίου αρχές Αυγούστου.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »