Γενικά

Πρόβλημα με τις νέες γεννήτριες στην ΑΗΚ Δεκέλειας – Σε μια κλωστή η επάρκεια ηλεκτρισμού

Οι πολλές συνεχόμενες μέρες με θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς στις αρχές Ιουνίου, αλλά και οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων παγκοσμίως ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαιτέρως θερμό στη Μεσόγειο, δεν επιτρέπουν πλέον στους αρμόδιους φορείς στην Κύπρο να επαναπαύονται στην εκτίμηση ότι η επάρκεια ηλεκτρισμού διασφαλίζεται «οριακά».

Καμιά κοινωνία και καμιά οικονομία δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς με εκτιμήσεις για «οριακή επάρκεια αν δεν επισυμβούν σοβαρές βλάβες».

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Ενέργειας κατέστησαν σαφές χθες στον πρόεδρο της ΑΗΚ ότι πρέπει να προωθηθούν τάχιστα οι (εν εξελίξει) διαδικασίες για εγκατάσταση δύο νέων ευέλικτων γεννητριών (αεριοστροβίλων) στον σταθμό Δεκέλειας, συνολικής ισχύος 80 μεγαβάτ, ώστε το καλοκαίρι του 2025 να υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια από την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων έχει γνωματεύσει, μετά από αίτημα του Υπουργείου Ενέργειας, ότι δυνατό να παραβιάζεται η εναρμονιστική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις αν το κόστος για την εγκατάσταση των δύο γεννητριών στη Δεκέλεια καλυφθεί με λεφτά όλων των καταναλωτών ηλεκτρισμού και όχι μόνο με λεφτά των πελατών της ΑΗΚ.

Οι αρχικές πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Έφορος φέρεται να θεωρεί πως αν οι πελάτες των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρισμού (αποκλειστικά μεγάλοι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές) κληθούν να πληρώσουν το κόστος για τις νέες γεννήτριες της ΑΗΚ, δυνατό να υπάρξει θέμα παράτυπης κρατικής ενίσχυσης προς την ΑΗΚ.

Όπως ξαναγράψαμε, η ΑΗΚ θεωρεί πως εμπορικά και επιχειρηματικά η επένδυση (περίπου 80-90 εκατ. ευρώ) για τις δύο νέες γεννήτριες στη Δεκέλεια, με συμβατικό καύσιμο (ντίζελ ή φυσικό αέριο) δεν είναι οικονομικά βιώσιμη για την ΑΗΚ και θα επιβαρύνει οικονομικά τους πελάτες της, καθώς είναι σε εξέλιξη συνεχής αύξηση του ποσοστού διείσδυσης φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό δυναμικό του τόπου.

Η ΑΗΚ ζήτησε εδώ και καιρό να καλυφθεί το κόστος εγκατάστασης των δύο νέων γεννητριών στη Δεκέλεια από όλους τους καταναλωτές (δικούς της πελάτες ή των ιδιωτικών εταιρειών), μέσω μικρής επιβάρυνσης εν είδει τέλους Υπηρεσιών Δημόσιας Ωφελείας (ΥΔΩ), ώστε να μην αυξηθούν μόνο οι δικές της διατιμήσεις ηλεκτρισμού και να μην πληρώσουν μόνο οι δικοί της πελάτες (κατά κύριο λόγο οι οικιακοί καταναλωτές).

Η ΑΗΚ επιχειρηματολόγησε ότι η εγκατάσταση των δύο γεννητριών δεν είναι δική της επενδυτική πολιτική, αλλά επείγουσα ανάγκη του ηλεκτρικού συστήματος του τόπου, καθώς χωρίς αυτές τις γεννήτριες θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρισμού το 2025 και τα επόμενα χρόνια, αλλά -ακόμα χειρότερα- πρόβλημα ευστάθειας του συστήματος, καθώς είναι επίσημα επιβεβαιωμένο ότι οι ανάγκες της Κύπρου σε ηλεκτρισμό δεν μπορούν να καλυφθούν με ασφάλεια χωρίς ικανή παραγωγή από τη Δεκέλεια, τον μόνο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο ανατολικό μέρος της χώρας.

Εν ολίγοις, η ΑΗΚ θεωρεί πως η επείγουσα ανάγκη εγκατάστασης των δύο γεννητριών στη Δεκέλεια μέσα στο 2025 πρέπει να οδηγήσει σε εξαίρεση από την ενωσιακή νομοθεσία, ώστε η δαπάνη της ΑΗΚ να καλυφθεί από όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο τους δικούς της πελάτες.

Όπως προαναφέραμε, η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων φέρεται να γνωμάτευσε πως κάτι τέτοιο δυνατό να συγκρούεται με τη νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις. Φέρεται όμως να επισήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν, ώστε να λάβει παρέκκλιση λόγω σοβαρού προβλήματος στην επάρκεια ηλεκτρισμού και να προχωρήσει χωρίς πρόβλημα η ενίσχυση της παραγωγής από τη Δεκέλεια το ταχύτερο.

Πληροφορούμαστε ότι αυτή είναι η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι οδηγίες που δόθηκαν προς την ΑΗΚ.

Πηγή: Philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »