Κοινωνία

Πρόγραμμα ένταξης μεταναστών από το Δήμο Λάρνακας για μια ανοιχτή κοινωνία με καινοτόμες δράσεις

Με καινοτόμες δράσεις στήριξης της διαδικασίας ένταξης μεταναστών ολοκληρώνονται τον Αύγουστο οι δράσεις του προγράμματος «Ανοιχτή Κοινωνία».

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε ο Δήμος Λάρνακας ως Συντονιστής με εταίρους τον Δήμο Πάφου και το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Γεροσκήπου και διήρκεσε 18 μήνες.  Στόχος του προγράμματος ήταν η προσφορά υπηρεσιών και ευκαιριών στους μετανάστες για την καλύτερη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή ώστε η τοπική κοινωνία να μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης κατά 90% και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%), με συνολικό προϋπολογισμό 100.000 ευρώ.

Οι μετανάστες ΥΤΧ είναι άτομα που προέρχονται από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και ζουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο, για οικονομικούς λόγους ή με καθεστώς πρόσφυγα και επικουρικής διεθνούς προστασίας, ή είναι αιτητές ασύλου. Μέσω των δράσεων “Ανοιχτή Κοινωνία» οι ΥΤΧ είχαν ευκαιρίες να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να κοινωνικοποιηθούν, να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κύπρου και να γνωριστούν με τον τοπικό πληθυσμό.

Οι υπηρεσίες προσφέρθηκαν περιέλαβαν μαθήματα πρώτων βοηθειών σε οικιακούς βοηθούς, μαθήματα κυπριακών χορών και βιωματικά εργαστήρια για το κυπριακό πολιτισμό. Οι Δήμοι οργάνωσαν επίσης διάφορες εκπαιδευτικές εκδρομές σε αξιοθέατα της Κύπρου και  πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις. Στην Λάρνακα οργανώθηκαν, έκθεση γευσιγνωσίας και παραδοσιακών στολών ΥΤΧ και στην Πάφο τουρνουά κρίκετ κ.ά.

Τα ΣΚΕ Γεροσκήπου και Πέγειας προσέφεραν φροντίδα, φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών και υποστήριξη μαθητών στις σχολικές εργασίες. Στην διάρκεια της πανδημίας οργανώθηκαν διαδικτυακά προγράμματα αναβάθμισης κοινωνικών δεξιοτήτων των ΥΤΧ.

Τέλος, ο Δήμος Λάρνακας διοργάνωσε φόρουμ διαλόγου με τις κοινότητες των ΥΤΧ για καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών τους.

Ιστοσελίδα Www.opensociety.com.cy  Facebook και Instagram @opensociety

Σχετικά νέα

X
Translate »