Εκπαίδευση

Πρεμιέρα σήμερα στις εξετάσεις των τετραμήνων

Με το άγχος για το άγνωστο, τόσο μαθητές όσο και εκπαιδευτικοί προσέρχονται σήμερα στα σχολεία τους, όπου στις 9:20 π.μ. θα αρχίσει για πρώτη φορά η υλοποίηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων. Οι εν λόγω εξετάσεις αφορούν για φέτος μόνο τους μαθητές της Α’ τάξης των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών. Πρεμιέρα σήμερα με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο θα έχει διάρκεια 135 λεπτών σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κύρια μαθήματα στα οποία θα παρακαθήσουν οι μαθητές, οι εξετάσεις των οποίων θα έχουν διάρκεια 90 λεπτών. 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Στις 6:00 π.μ. το υπουργείο Παιδείας θα αποστείλει μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικού συστήματος τα εξεταστικά δοκίμια, τα οποία θα εκτυπωθούν στα σχολεία, αφού πρώτα οι διευθυντές τους τα «ανοίξουν» με μυστικό κωδικό που θα τους αποσταλεί, στην παρουσία της Επιτροπής Εξετάσεων που έχει συσταθεί σε κάθε σχολική μονάδα. Στη συνέχεια, τα δοκίμια θα μεταφερθούν στις αίθουσες σφραγισμένα σε φάκελο που θα ανοιχθεί ενώπιον των μαθητών, οι οποίοι θα γράψουν με καλυμμένα τα ονόματά τους. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα σχολεία για τους μαθητές που θα παρακαθήσουν στις εξετάσεις τετραμήνου, θα είναι «κλειστά», καθώς θα προσέλθουν μόνο για την εξέταση των Νέων Ελληνικών και στη συνέχεια θα σχολάσουν.

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο προϊστάμενος του Γραφείου Συντονισμού των Εξετάσεων Τετραμήνων του υπουργείου Παιδείας, Σπύρος Αντωνέλλος, ανέφερε πως όλα έχουν οργανωθεί ώστε η διαδικασία να κυλήσει ομαλά, ενώ επεσήμανε πως οι θεματοθέτες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά στο δοκίμιο που ετοίμασαν. Για πρώτη φορά, όπως ανέφερε, έχουν περιληφθεί ερωτήσεις επιλογής, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του γραπτού. Ερωτηθείς ο κ. Αντωνέλλος για τις ανησυχίες που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι διδάσκονται μία ώρα λιγότερο τα Νέα Ελληνικά, απάντησε ότι τόσο τα Λύκεια, όσο και οι Τεχνικές Σχολές έχουν διαβεβαιώσει το Υπουργείο πως η απαραίτητη ύλη του τετραμήνου, έχει διδαχθεί και καλυφθεί όπως θα έπρεπε.

Ανησυχίες για τα δοκίμια παιδιών με ανάγκες
Τις τελευταίες μέρες είχαν διατυπωθεί από γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες ή με μαθησιακές δυσκολίες, έντονες ανησυχίες για τα εξεταστικά δοκίμια και το κατά πόσο αυτά θα είναι διαφοροποιημένα ή όχι. Κι αυτό διότι, σε περίπτωση που τα δοκίμια είναι τα ίδια για όλους τους μαθητές, θα υπήρχε ζήτημα επάρκειας και ανταπόκρισης σε αυτά από όλα τα παιδιά. Κληθείς να σχολιάσει το σημαντικό αυτό θέμα, ο κ. Αντωνέλλος ανέφερε ότι θα υπάρχει διαφοροποιημένο γραπτό για τα περίπου 405 παιδιά που έχουν δυσκολίες και θα τους δοθούν παράλληλα οι απαραίτητες διευκολύνσεις και προσαρμογές, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως για παράδειγμα, περισσότερος χρόνος, μεγέθυνση, μεταγραφέας κ.λπ. Παράλληλα, ο κ. Αντωνέλλος σημείωσε ότι για τέσσερις περιπτώσεις μαθητών που το χρειάζονται, θα γίνει εξειδικευμένο εξεταστικό δοκίμιο.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» για το συγκεκριμένο ζήτημα που απασχόλησε έντονα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως το γραπτό θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή και πως τα παιδιά που το χρειάζονται θα πρέπει στις εξετάσεις τετραμήνων να έχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις.

 

Νέα Ελληνικά και την Τετάρτη για απόντες

Το επόμενο κύριο μάθημα στο οποίο θα παρακαθήσουν οι μαθητές θα είναι την ερχόμενη Πέμπτη, όμως την Τετάρτη θα διεξαχθεί η εξέταση και πάλι των Νέων Ελληνικών αλλά για τη β’ σειρά. Δηλαδή, για τους μαθητές που δικαιολογημένα δεν θα μπορέσουν σήμερα να εξεταστούν (δικαιολογημένη απουσία θεωρείται θέμα υγείας, απουσία στο εξωτερικό, συμμετοχή σε αγώνες ή διαγωνισμούς κ.λπ.).

Κανονικά, οι εξετάσεις β’ σειράς για το κάθε μάθημα διεξάγονται την επόμενη αμέσως μέρα της κανονικής εξέτασης. Όμως λόγω του ότι αύριο είναι μέρα του Εκπαιδευτικού και άρα αργία, η εξέταση της β’ σειράς έχει μετατεθεί για μεθαύριο. Οι εξετάσεις τετραμήνου ολοκληρώνονται στις 19 Δεκεμβρίου με τους μαθητές της Α΄ Λυκείου να παρακάθονται σε τέσσερα κύρια μαθήματα και τους μαθητές της Α’ τάξης Τεχνικών Σχολών σε πέντε.

Αναφορικά με τους μαθητές που αδικαιολόγητα θα απουσιάσουν από τη σημερινή εξέταση, το Υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο με οδηγίες στα σχολεία. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Οι μαθητές/ μαθήτριες που αδικαιολόγητα δεν προσέρχονται στις κεντρικές προαγωγικές εξετάσεις του πρώτου ή/και του δεύτερου τετραμήνου, θα παραπέμπονται στις αντεξετάσεις του Ιουνίου. Θα εξετάζονται μόνο γραπτώς στην ύλη και των δύο τετραμήνων, χωρίς να διατηρούν τη βαθμολογία των τετραμήνων. Ο βαθμός της εξέτασης θεωρείται ως ο βαθμός της σχολικής χρονιάς και για να προαχθούν θα πρέπει να πάρουν σε κάθε μάθημα τουλάχιστον «Σχεδόν Καλά», 10».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »