Γενικά

Πράσινο στο σχέδιο απόσυρσης παλιών οχημάτων

Πίσω στο σχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό τον περασμένο Νοέμβριο, για επιδοτούμενη απόσυρση παλιών οχημάτων και αντικατάστασή τους με καινούργια χαμηλών ρύπων. Χθες, το σχέδιο εγκρίθηκε εκ νέου από το Υπουργικό και αφορά μόνο σε αντικατάσταση με καινούργια αυτοκίνητα με μόνο δύο ουσιαστικά επουσιώδεις αλλαγές. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει ως κριτήρια μόνο την παλαιότητα του οχήματος που αποσύρεται και τους ρύπους του καινούργιου οχήματος που αντικαθιστά το παλιό.
Όπως έγραψε ο «Φ», ο υπουργός Μεταφορών έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να βολιδοσκοπήσει και συνεργαστεί με άλλα υπουργεία και υπηρεσίες με σκοπό να καταρτισθεί και ένα δεύτερο σχέδιο απόσυρσης με κοινωνικό χαρακτήρα, ώστε νοικοκυριά με αποδεδειγμένα χαμηλά εισοδήματα που είναι εγκλωβισμένα με ένα μεγάλης ηλικίας όχημα, να βοηθηθούν για να αγοράσουν ένα πιο ασφαλές, λιγότερο ρυπογόνο και σίγουρα πιο οικονομικό όχημα.

 

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Ωστόσο, η προσοχή τώρα στρέφεται στο σχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό, ώστε να προωθηθεί και να γίνει γνωστό γρήγορα, αλλά και να πετύχει εξαντλώντας το ποσό των χρηματοδοτήσεων που ανέρχεται στα €3 εκατ. Το σχέδιο, που θα αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα, θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Αυτή είναι και η πρώτη αλλαγή που έγινε, αφού το προηγούμενο προέβλεπε διάρκεια υποβολής αιτήσεων δύο μηνών.

 

Το σχέδιο, αφορά επιδότηση €2.000 για απόσυρση παλιού αυτοκινήτου με αντικατάστασή του με συμβατικό ή υβριδικό και επιδότηση €5.000 για αγορά καθαρά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Δηλαδή για καινούργιο ηλεκτρικό όχημα με απόσυρση παλιού οχήματος, η επιδότηση συνολικά θα είναι €7.000. Όρος του σχεδίου είναι όπως το καινούργιο συμβατικό ή υβριδικό όχημα, να έχει κυβισμό κινητήρα κάτω των 1.800 κ.ε. και να εκπέμπει ρύπους μέχρι και 160 γρ. διοξειδίου του άνθρακα, πάντα με βάση το νέο σύστημα μέτρησης ρύπων που ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

 

Αυτή είναι και η δεύτερη αλλαγή σε σχέση με το σχέδιο του Νοεμβρίου που προέβλεπε μέγιστους ρύπους 150 γρ. Όπως εξήγησε στον «Φ» αρμόδια πηγή του υπουργείου, αιτία της αλλαγής είναι οι παραστάσεις κάποιων εισαγωγέων, για μοντέλα καινούργιων οχημάτων μικρού κυβισμού και προσιτής τιμής, των οποίων οι ρύποι υπερβαίνουν ελαφρά τα 150 γρ. διοξειδίου του άνθρακα και θα αποκλείονταν από την αγορά με βάση το σχέδιο.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις, το παλιό όχημα που αποσύρεται πρέπει να είναι άνω των 15 ετών. Σε σχέση με την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, όρος είναι όπως η τιμή να μην ξεπερνά τις €40.000.

 

Το συνολικό ποσό υπολογίζεται ότι θα καλύψει περίπου 1.250 χορηγίες για τα παλαιά αυτοκίνητα και περίπου 100 χορηγίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σχετικά νέα

X
Translate »