Περιβάλλον

Πράσινο φως για πράσινη πόλη η Λάρνακα

Πράσινο φως για πράσινη πόλη! Ανακοινώνουμε ακόμα ένα έργο που θα δώσει στη Λάρνακα σύγχρονη όψη με εμπλουτισμό του πρασίνου και ολοκληρωμένο πράσινο Δίκτυο!
Παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε πρόσφατα από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου η Μελέτη για την ανάπλαση των αξόνων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που κατατέθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.
Το Έργο αυτό προνοεί την ποιοτική αναβάθμιση πέραν των δεκαπέντε βασικών Λεωφόρων και οδών της Λάρνακας για τη δημιουργία 30 χλμ. ποδηλατολωρίδων και 11 χλμ. λωρίδων λεωφορείων.
Οι σχεδιασμοί έχουν σαν στόχο την αναδιάταξη υφιστάμενων διατομών και περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα μονοδρομήσεις οδών, μείωση οχηματικών λωρίδων σε κύριες Λεωφόρους, φύτευση δέντρων (δημιουργία πράσινων αξόνων), ανακατασκευή οδοστρώματος και συμπλήρωση πεζοδρομίων.
Περαιτέρω λαμβάνονται υπόψη Ευρωπαϊκά Γεωμετρικά Πρότυπα και προνοείται η μείωση του ορίου ταχύτητας, πύκνωση των διαβάσεων πεζών και ποδηλατιστών, νέα σήμανση και διαμορφώσεις συμβολών για παροχή ασφάλειας στους πεζούς και ποδηλάτες.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα συμβάλει στην υλοποίηση του οράματος για προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία της Λάρνακας. Η κουλτούρα στη χρήση του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς θα αλλάξει αφού προσφέρουμε στους πολίτες μας ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές.
Το Έργο εντάσσεται στις δράσεις άμεσης προτεραιότητας για την προώθηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2020. Αφορά Στρατηγική Μελέτη η οποία περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα που δικαιολογούν, μέσω κυκλοφοριακών μοντέλων, ότι μπορεί να επιτευχθεί αλλαγή του τρόπου μετακίνησης, από το αυτοκίνητο σε βιώσιμους τρόπους μεταφοράς.
Συντονιστής του Έργου είναι το Τμήμα Δημοσίων Έργων και έχει γίνει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για την προκήρυξη και ανάθεση των Μελετών. Συγκεκριμένα, τα Ρυθμιστικά και Κατασκευαστικά Σχεδία ετοιμάζονται από τον ξένο οίκο ΜΙC-HUB σε συνεργασία με Τοπικούς Μελετητές. Η ολοκλήρωση των Μελετών αναμένεται τέλος του τρέχοντος έτους και η έναρξη εργασιών αρχές του 2024 οι οποίες θα διαρκέσουν δυο χρόνια περίπου. Το έργο αναμένεται να κοστίσει €13εκ. και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Δήμαρχος Λάρνακας επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση του Έργου η εικόνα του οδικού δικτύου και της πόλης θα αλλάξει και
· οι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα έχουν επιλογές στο τρόπο διακίνησης τους
· η πόλη θα αποκτήσει ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων το οποίο μέχρι το τέλος του 2026 θα απαριθμεί πέραν των 50χλμ
· μέχρι το 2030 με την υλοποίηση πολεοδομικών έργων και των έργων που προνοούνται στα πλαίσια της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας καθώς και της περιοχής των διυλιστηρίων, πέραν των 80χλμ.
Σε σχέση με τις δημόσιες συγκοινωνίες ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών της πόλης με ένα πιο αποδοτικό και αξιόπιστο σύστημα.
Παράλληλα σε γραπτή επιστολή του προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων ζήτησε την έμπρακτη εμπλοκή όλων των εμπλεκομένων για την έγκαιρη προώθηση του νέου Κεντρικού Σταθμού Μετεπιβίβασης ο οποίος θα αποσυμφορήσει το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και ταυτόχρονα θα βελτιώσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες των δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης μας.

Σχετικά νέα

X
Translate »