Γενικά

Πόσο έτοιμα είναι τα καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας να διαφυλάξουν τους πολίτες;

Πηγή: alphanews.live

Με αφορμή την πρόσφατη, ισχυρή έκρηξη δυόμιση τόνων νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της γειτονικής μας Βηρυτού, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες αστέγους και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, η εκπομπή Alpha Ενημέρωση άνοιξε σήμερα τον “φάκελο” των καταφυγίων της Πολιτικής Άμυνας, στα οποία οι πολίτες θα αναζητήσουν προσωρινή στέγη και ασφάλεια σε περίπτωση κρίσης ή φυσικής καταστροφής.

Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα 2,250 καταφύγια και αρκούν για να καλύψουν το 40% του πληθυσμού, ενώ στην πλειοψηφία τους αποτελούν ιδιωτικές περιουσίες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν παραχωρήσει συγκεκριμένη εξουσιοδότηση.

Υπάρχουν τρία είδη καταφυγίων:

Ιδιωτικά που προορίζονται μόνο για τις ανάγκες της οικογένειας που στεγάζεται σε ένα σπίτι
Πολυκατοικιών που προορίζονται μόνο για τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας
Δημόσια που παραχωρούνται εντός 24 ωρών και τη διαχείριση αναλαμβάνει η Πολιτική Άμυνα.

Το ρεπορτάζ περιελάμβανε τηλεφωνική κλήση προς λειτουργό στα γραφεία της Πολιτικής Άμυνας στη Λευκωσία από την οποία ζητήθηκε ενημέρωση για το πλησιέστερο καταφύγιο, αφού της δόθηκε συγκεκριμένη διεύθυνση υποστατικού. Η λειτουργός επικοινώνησε με την εκπομπή και παρείχε την πληροφορία, ενώ διευκρίνισε ότι στα καταφύγια οι πολίτες μεταφέρουν τα απαραίτητα για διαβίωση, για περίοδο λίγων ωρών.

“Είναι για να μείνουμε εκεί για κάποιες ώρες, μέχρι να περάσει μια εχθρική κατάσταση. Ξηρά τροφή θα πρέπει να έχετε μαζί μας, ένα κουτί ξηρά τροφή, ένα ραδιόφωνο για να ακούτε τις ειδήσεις έξω τι γίνεται και ένα κλεφτοφάναρο.”

Ακολούθως, συνεργείο του σταθμού βρέθηκε στα γραφεία της Πολιτικής Άμυνας στη Λακατάμια και στον υπόγειο χώρο, όπου βρίσκεται ένα ακόμη καταφύγιο. Ο πολιτικός μηχανικός Χρίστος Πέτρου ανέφερε ότι σκοπός των καταφυγίων είναι και η προστασία από βομβαρδισμούς, γι αυτό σημαντικό είναι να θωρακίζονται τα όποια ανοίγματα ενός καταφυγίου.

“Ενα άλλο σημαντικό είναι να διαθέτει επαρκή αερισμό και να υπάρχει τουαλέτα. Η χωρητικότητα του καταφυγίου που είμαστε τώρα είναι για 780 άτομα και είναι για να καλύψει μια ακτίνα της εγγύς περιοχής. Πρέπει να διαθέτει έξοδο διαφυγής γιατί μπορεί να παραστεί ανάγκη να εκκενωθεί.”

Ο κύριος Πέτρου ανάφερε ότι κατά την τελευταία κρίση στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αρκετοί πολίτες καλούσαν στην Πολιτική Άμυνα για να ενημερωθούν σε σχέση με τα καταφύγια που βρίσκονται κοντά τους.

“Είχαμε δεχτεί γύρω στις πενήντα κλήσεις από πολίτες που ήθελαν να γνωρίζουν τα πλησιέστερα καταφύγια στην περιοχή τους”

O Aνώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας Νικόλας Πάρης εξήγησε ότι τα καταφύγια στην Κύπρο προσφέρουν προστασία μόνο από συμβατικά όπλα και δεν προορίζονται για συνθήκες χημικού πολέμου ή βιολογικής καταστροφής.

“Δεν είμαστε σε θέση και σε οικονομική κατάσταση για να χτίσουμε καταφύγια που να μας προστατεύσουν από μια πυρηνική καταστροφή”

Με βάση τους σχεδιασμούς της Πολιτικής Άμυνας, σε περίπτωση σεισμού οι πολίτες δεν θα αναζητήσουν καταφύγια σε υπόγεια, αλλά θα στηθούν αντίσκοινα σε εξωτερικούς χώρους. Σε περίπτωση πλημμύρας, επίσης δεν θα μπουν πολίτες σε υπόγεια καταφύγια, λόγω ιδιαζουσών συνθηκών. Ο κύριος Πάρης εξήγησε επίσης τον λόγο για τον οποίο δεν δημοσιοποιούνται οι τοποθεσίες των καταφυγίων, τονίζοντας ότι αυτό θα συνέβαλε στην διευκόλυνση του εχθρού, σε περίπτωση υβριδικού πολέμου.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »