ΠΡΟΣΩΠΑ

Πολύβιος Σάββα: Ο άνθρωπος που βούτηξε πρώτος στο ναυάγιο Ζηνοβία (ΒΙΝΤΕΟ)

Θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα ναυάγια στον κόσμου και είναι αναμφισβήτητα το πιο εμβληματικό της Μεσογείου. Ο λόγος για το Ναυάγιο Ζηνοβία που βρίσκεται 2 ναυτικά μίλια από την ακτή του Λιμανιού Λάρνακας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

 

Πρόκειται για ένα σουηδικό οχηματαγωγό 10.000 τόνων, με 173 μέτρα μήκος, 23 πλάτος και 13 ύψος. Ξεκίνησε το παρθενικό  του ταξίδι  στις 22 Μαίου 1980 από το Μάλμο της Σουηδίας για την Ταρτούς στης Συρίας, όπου τελικά, δεν έφτασε ποτέ.

Στην διαδρομή το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει τα πρώτα προβλήματα. Οι αντλίες που ρύθμιζαν το σύστημα αντιστάθμισης είχαν βάλει περισσότερο νερό απ’ όσο έπρεπε σε ορισμένες δεξαμενές, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόβλημα στην ισορροπία του πλοίου.

Στις 3 Ιουνίου και ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Λεμεσού, στην περιοχή Ζυγίου, ο υπολογιστής ελέγχου άντλησης δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα οι πλαϊνές δεξαμενές να βάζουν νερό ανεξέλεγκτα.

Οδυσσέας Χρίστου
“Ζήτησαν βοήθεια από το λιμάνι της Λεμεσού, πήγε ένα ρυμουλκό να το βοηθήσει, λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορούσαν να πάνε στην Λεμεσό και το φέρανε στον κόλπο της Λάρνακας. Δεν του επιτράπηκε να μπει στο Λιμάνι αλλά αγκυροβόλησε στη σημερινή του θέση περίπου 1,5 χμ  από την ακτή”.

 

Πολύβιος Σάββα – Επαγγελματίας Δύτης
“Εφέραν το ανοικτά της Λάρνακας και το ξανάπαθε τούτο το πράμα. Έγυρε λίο, εξαναρχισε να βάλει νερά που την πόρτα του πιλότου και επήγε κάτω. Ενειχε θύματα ευτυχώς μόνο ένα κλουβί με αγωνιστικούς σκύλους, τζίνοι επεθάναν μόνο.

Τα 140 άτομα του πληρώματος του πλοίου μεταφέρθηκαν στο λιμάνι από άλλο πλοίο που έσπευσε για βοήθεια.

Στις 6 Ιουνίου το «Ζηνοβία» είχε αρχίσει πλέον να παρουσιάζει μια κλίση 40 περίπου μοιρών δεξιά. Το τραγικό του τέλος γράφτηκε στις 7 Ιουνίου 1980 στις 02:30 το πρωί. Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε δέκα λεπτά σε βάθος 42 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μαζί του βυθίστηκαν και εμπορεύματα αξίας πέραν των 200 εκατομμυρίων λιρών.  108 φορτηγά, δεκάδες αυτοκίνητα, παιχνίδια, εμπορεύματα διαφόρων ειδών και τρόφιμα, μεταξύ αυτών και ένα εκατομμύριο αβγά τα οποία διασώζονται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα  βρίσκονται ακόμα στα αμπάρια του. Τα σημάδια του χρόνου ωστόσο, είναι εμφανή.

Πολύβιος Σάββα – Επαγγελματίας Δύτης
“Έχει ορισμένα αυτοκίνητα, ορισμένα είδη μετάλλου που πιάνεις τα έτσι και εν σαν τον πηλό, ελιώσαν”.

Ο κ. Πολύβιος Σάββα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βούτηξε στον βυθό για να αντικρίσει το βυθισμένο πλέον Ζηνοβία λίγες μόνο ώρες μετά την βύθισή του.

 

Πολύβιος Σάββα – Επαγγελματίας Δύτης
Το πρωί εβούλιαξε, χαράματα εβούλιαξε, ύστερα που 6-7 ώρες.  Όταν εβούλιαξε, εζητήσαν που το Υπουργείο που την Μαρίνα, της οποίας διευθυντής ήταν ο Γλαύκος ο Καριόλου, πρώην Δήμαρχος Κερύνειας, να δει γιατί είχε γεμίσει η παραλία που το Μακένζι ως την Δεκέλεια πετρέλαιο. Και ετηλεφώνησε μου ο Γλαύκος να πάμε μαζί γιατί όπως 2-2  βουτούν οι δύτες και επιάσαμε ένα ιστιοπλοικό ήρταμε, εδίσαμε πάνω σε μια σκάλα του πλοίου η οποία ανέβηκε στην επιφάνεια και εδέσαμε πάνω το ιστιοπλοϊκό, ένα παλιό ιστιοπλοϊκό και εβουτήσαμε κάτω.

Την πρώτη στιγμή που το αντίκρυσε δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ.

 

Πολύβιος Σάββα – Επαγγελματίας Δύτης
“Ένιωσα δέος, και τρόμο στην αρχή, ήταν ένα τεράστιο πράμα ολόασπρο, άσε τωρά που εμαύρισε. Είσαι σε ένα βαρκούι 2,5 μέτρα και θωρείς ένα πράμα, εν θωρείς την ακριά του και εν πουκάτω που το νερό”.

Το πρώτο του ταξίδι έμελλε να είναι και το τελευταίο γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως ο «Τιτανικός της Μεσογείου». Σήμερα έχει μετατραπεί ένα τεράστιο τεχνητό ύφαλο ο οποίος φιλοξενεί χιλιάδες είδη ψαριών αλλά και θαλάσσιων φυτών. Για τους δύτες θεωρείται ένας υποβρύχιος παράδεισος.

Ανδρέας Παναγιώτου – Διευθυντής Larnaka – Napa Sea Cruises
“Eίναι το καλύτερο δώρο που έδωσε ο Θεός στην Κύπρο το Ζηνοβία. Κοιτάξετε γύρω σας, πόσοι δύτες υπάρχουν, είναι πανηγύρι καθημερινώς το ΝΖ”.

 

Οδυσσέας Χρίστου
“Είναι πηγή έλξης τουριστών και στην Λάρνακα και στην Κύπρο. Αξίζει να αναφέρω ότι στο trip advisor θεωρείται σαν 2ος κατά προτίμηση προορισμός στη Λάρνακα και το  CNN tours το βγάζει μέσα στους 10 λόγους για τους οποίους έρχονται οι τουρίστες στην Κύπρο”.

 

Ανδρέας Παναγιώτου – Διευθυντής Larnaka – Napa Sea Cruises
“Βοηθά πάρα πολλά την οικονομία. Απ’ όλη την Κύπρο έρχονται καθημερινώς στο ΝΖ. Περίπου τώρα στο high season είναι 200-300 άτομα την ημέρα”.

Υπολογίζεται ότι γύρω στους 10.000 δύτες και τουρίστες επιφανείας- επισκέπτονται το ναυάγιο κάθε χρόνο για να βιώσουν από κοντά την απόκοσμη αίσθηση ενός «πλοίου φαντάσματος».

 

 

Zηνοβία: Τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι του 1980…Η διάσωση, τα λάθη, το ναυάγιο(vid-pics)

 

Σχετικά νέα

X
Translate »