ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού – Ένα νέο ζωντανό αξιοθέατο στη φαρέτρα της τουριστικής Λάρνακας

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ο Δήμος Λάρνακας και ο ACTA διοργάνωσαν την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2021, ξενάγηση του νέου Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας-Οικία Ματτέι) για εγχώριους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες και Ξεναγούς της Λάρνακας με στόχο την ενθάρρυνση των τουριστικών επισκέψεων.
Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως (παράλληλη του παραλιακού Μετώπου Φοινικούδων, έναντι Μουσείου Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου). Με τις εργασίες αποκατάστασης, ο χώρος είναι το νέο στολίδι της Λάρνακας ενώ έχει αποκτήσει ζωή επί καθημερινής βάσεως και αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο αναφοράς για τουριστικές περιηγήσεις.
Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από έμπειρους τεχνίτες τη διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης, αρκετές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι αθηενίτικες δαντέλες, η καλαθοπλεκτική Λιβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
Στο εν λόγω Κέντρο συμμετέχουν η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, οι Δήμοι Αθηένου, Λιβαδιών και Λευκάρων καθώς και εργαστήριο κεραμικής. Το ίδιο το κτίριο κτίστηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας.
Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ., Δευτέρα μέχρι Σάββατο και η είσοδος είναι δωρεάν. Ο χώρος είναι ανοικτός για ομάδες τουριστών, μεμονωμένα άτομα ενώ είναι κατάλληλος και για επισκέψεις σχολείων.
Η Λάρνακα θεωρείται πλέον η ιδανική πόλη για περιπατικές περιηγήσεις (walking city tours), αφού ο ιστορικός της πυρήνας περιλαμβάνει πληθώρα μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος σε μικρές αποστάσεις, όπως είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο, το Μουσείο Πιερίδη, το Αρχαίο Κίτιο, το Δημοτικό Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη, ο Βυζαντινός Nαός του Αγίου Λαζάρου και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, η Γειτονιά Καλλιτεχνών, το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή κ.α. Ο νέος ζωντανός Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού μαζί με τα καινούρια έργα που θα ολοκληρωθούν στο κέντρο της πόλης το επόμενο διάστημα όπως είναι η πλατεία Ζουχουρί και η νέα Δημοτική Αγορά, θα έρθουν να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν της Λάρνακας.
ΛΑΡΝΑΚΑ, 1 Σεπτεμβρίου 2021

Σχετικά νέα

X
Translate »