Breaking News

Γενικά

Πολιτικοί εναντίον των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας χώρος όπου ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί, πολλές φορές, να δρα ανεξέλεγκτα. Φτιάχνοντας ένα ψεύτικο προφίλ προσπαθεί να περάσει μηνύματα ή να πλήξει πρόσωπα τα οποία αντιπαθεί. Και επειδή οι πολιτικοί δεν έχουν μόνο οπαδούς αλλά έχουν και πολλές αντιπάθειες, βρίσκονται πολλές φορές στο στόχαστρο. 

Τους πολιτικούς τους αντιπάλους τους ξέρουν και έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στις όποιες κατηγορίες στρέφονται σε βάρος τους. Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που μπαίνουν στο στόχαστρο ατόμων τα οποία κρύβονται πίσω από ψεύτικα προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο μόνος τρόπος για να εντοπιστούν αυτά τα ψεύτικα προφίλ, τα οποία βεβαίως προέρχονται από υπαρκτά πρόσωπα, είναι να προσφύγει κάποιος στις αρμόδιες Αρχές.

Η υποδιεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος της κυπριακής Αστυνομίας δέχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα καταγγελίες από πολιτικά πρόσωπα σε σχέση με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τις διωκτικές Αρχές να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία έρευνας και καταγγελίας όσων κρύβονται πίσω από τα ψεύτικα προφίλ.

Ορισμένες από τις περιπτώσεις για τις οποίες έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία τα οποία δείχνουν και τους λόγους που κάποιοι απευθύνονται στην υποδιεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος για να προβούν σε καταγγελία:

13 Οκτωβρίου 2017 – Καταγγελία από το γραφείο πρώην Προέδρου για την ύπαρξη πλαστού λογαριασμού στο Facebook που προσποιείτο ότι ήταν ο ίδιος και προέβαινε σε διάφορες αναρτήσεις. Εντοπίστηκε το ύποπτο πρόσωπο όπου έγινε έρευνα στην οικία του δυνάμει δικαστικού εντάλματος και κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικές του συσκευές. Η υπόθεση στάλθηκε με εισήγηση για ποινική δίωξη υπόπτου.

2 Νοεμβρίου 2015 – Καταγγελία για παράνομη πρόσβαση στον λογαριασμό υποψηφίου στο Facebook και δημοσίευση αναρτήσεων που δεν τις έκανε ο ίδιος. Εντοπίστηκε το πρόσωπο και ακολούθησε έρευνα και σύλληψή του. Η υπόθεση στάλθηκε για ποινική δίωξη του υπόπτου και βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου.

18 Οκτωβρίου 2015 – Καταγγελία από υπουργό για παράνομη πρόσβαση στον λογαριασμό του στο Facebook και δημοσίευση αναρτήσεων που δεν τις έκανε ο ίδιος. Εντοπίστηκε το πρόσωπο και ακολούθησε έρευνα και σύλληψή του. Η υπόθεση στάλθηκε για ποινική δίωξη του υπόπτου και βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου.

19 Ιουλίου 2017 – Βουλευτίνα της αντιπολίτευσης καταγγέλλει διάδοση ψευδών ειδήσεων ότι δήλωσε η ίδια για φιλοτουρκική στάση. Έγιναν επιστάμενες εξετάσεις όπου εντοπίστηκε ο ύποπτος στην Ελλάδα. Το μαρτυρικό υλικό στάλθηκε στην Ελλάδα για ποινική δίωξη του υπόπτου.

30 Μαΐου 2017 – Η ίδια βουλευτής κατήγγειλε την ύπαρξη πλαστού λογαριασμού στο όνομά της και αναρτήσεις που δεν έκανε η ίδια. Εντοπίστηκε ο ύποπτος στην Ελλάδα και στάλθηκε το αίτημα Δικαστικής συνδρομής για ανακρίσεις, χωρίς να έχει ληφθεί σχετική απάντηση.

Από το ίδιο άτομο υπήρξαν άλλες τρεις καταγγελίες για ύπαρξη πλαστών λογαριασμών. Εντοπίστηκαν οι ύποπτοι στο εξωτερικό. Στάλθηκαν αιτήματα για διαγραφή των λογαριασμών πράγμα το οποίο έγινε. Ζητήθηκαν επίσης, από τρίτες χώρες να δοθούν στοιχεία υπόπτων, χωρίς όμως να δώσουν απάντηση.

27 Αυγούστου 2020 – Το ίδιο μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων προέβη σε καταγγελία για σχετικές αναρτήσεις από άλλο πρόσωπο οι οποίες όπως ισχυρίζεται η ίδια αποτελούν ρατσιστικά σχόλια. Έγινε ποινικός φάκελος με όλα τα στοιχεία κατόπιν διερεύνησης και στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία όπου δόθηκαν οδηγίες για μη ποινική δίωξη.

30 Οκτωβρίου 2020 – Βουλευτής προχώρησε σε καταγγελία για αναρτήσεις από άλλα πρόσωπα στο Twitter  όπου την παρουσιάζουν σε φωτογραφίες με τον τέως πρόεδρο της Βουλής και τέως βουλευτή μετά από δημοσιεύσεις που έγιναν από ξένο κανάλι. Ο φάκελος θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαπράττεται οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

26 Μαρτίου 2020 – Εκ μέρους πολιτικού κινήματος κατατίθεται καταγγελία σχετικά με τη δημιουργία πλαστού λογαριασμού. Έγινε διερεύνηση της υπόθεσης και έγιναν όλες οι δέουσες ενέργειες για εντοπισμό των υπόπτων πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί κάποιο εμπλεκόμενο πρόσωπο. Ο πλαστός λογαριασμός διαγράφηκε.

27 Νοεμβρίου 2018 – Καταγγελίες από αρχηγό κόμματος για συκοφαντικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο από άλλο χρήστη στου Facebook για δήθεν δηλώσεις του ιδίου υπέρ των Τούρκων. Εντοπίστηκε ο ύποπτος την ίδια νύκτα και του ζητήθηκε όπως διαγράψει τις αναρτήσεις, πράγμα το οποίο έκανε. Ο φάκελος στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε καθώς δεν διαπραττόταν αδίκημα.

1 Σεπτεμβρίου 2018 – Καταγγελία από πρώην υπουργό για δημιουργία πλαστού λογαριασμού και διάφορες αναρτήσεις απειλητικού χαρακτήρα. Εντοπίστηκε ο ύποπτος όπου έγινε έρευνα με δικαστικό ένταλμα και σύλληψη του υπόπτου. Το παράπονο αποσύρθηκε και ο φάκελος αρχειοθετήθηκε.

15 Φεβρουαρίου 2020 – Καταγγελία για την ύπαρξη βίντεο αναρτημένο στο YouTube που φέρουν την παραπονούμενη να προβαίνει σε άλλες ασχολίες εκτός ζητημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερευνήθηκε η οικία συγκεκριμένου ατόμου και κατασχέθηκαν οι συσκευές του. Έγινε αίτημα στην εταιρεία, το IP Address είναι στα κατεχόμενα και δεν κατέστη δυνατό να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Χρόνο με το χρόνο αυξάνονται τα παράπονα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας κάθε χρόνο αυξάνονται οι καταγγελίες προς τις αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες που αφορούν σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 2016 υπήρξε μια μόνο καταγγελία από μέλος της Βουλής, το 2017 υπήρξαν 7 καταγγελίες από μέλη της Βουλής, 3 από εκπροσώπους κομμάτων και μια από άλλο θεσμικό αξιωματούχο. Το 2018, 3 μέλη του Υπουργικού προχώρησαν σε καταγγελίες, 4 μέλη της Βουλής, 6 εκπρόσωποι κομμάτων και 4 καταγγελίες ήταν από άλλους αξιωματούχους. Το 2019, 2 καταγγελίες από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, 3 μέλη της Βουλής, 1 από εκπρόσωπο κόμματος και 1 από αξιωματούχο. Τέλος το 2020 υπήρξαν 5 καταγγελίες από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, 3 από μέλη της Βουλής, 2 από εκπροσώπους κομμάτων και 1 από άλλον θεσμικό αξιωματούχο.

Σχετικά νέα

X
Translate »