Γενικά

Ποια κόμματα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα χορηγίας- Όλο το παρασκήνιο(vid)

Πηγή: sigmalive.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, διά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, σε σχέση με το ποσό της τακτικής χρηματοδότησης κομμάτων, ύψους σχεδόν 7 εκ, που διαμοίρασαν μεταξύ τους από την αρχή της χρονιάς, έφερε μπέρδεμα και αναστάτωση.

 

Πρακτικά, σήμερα, κόμματα με χαμηλότερα ποσοστά από αυτά του 2016, όπως ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, καλούνται να επιστρέψουν χρήματα, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να λάβουν περισσότερα.

Η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν καθώς δεν εξασφάλισαν είσοδο, ενώ η ΔΗΠΑ πρέπει να πάρει το ποσοστό που της αναλογεί για το υπόλοιπο μισό της χρονιάς.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο σε έκτακτη σύσκεψη αρχηγών της Βουλής.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή της Νομικής Υπηρεσίας, τα κόμματα κακώς άντλησαν όλο το ποσό που αντιστοιχεί στο έτος 2021 από τον Ιανουάριο, καθώς μεσολαβούσαν οι βουλευτικές εκλογές.

Σε έτος εκλογών, θα έπρεπε το ποσό να ληφθεί σε δύο δόσεις, μια στην αρχή του χρόνου και μια αμέσως μετά τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα ποσοστά των κομμάτων που επιβάλλουν και νέες αναλογικές χρηματοδοτήσεις, καθώς κάθε κόμμα αντλεί ποσό βάσει των ποσοστών του.

Η γνωμάτευση ακολούθησε επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία ζήτησε σαφή ερμηνεία του νόμου καθώς δεν διευκρινίζεται επακριβώς η διαδικασία κατανομής των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριο Πετρίδη, «είναι θέμα των κομμάτων καθαρά, εάν συμφωνούν ή διαφωνούν να τα βρουν μεταξύ τους, και με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Εμείς θα παρευρεθούμε ως Ελεγκτική Υπηρεσία μόνο όταν καταβληθεί έστω και ένα ευρώ περισσότερο απ’ ό,τι προνοεί ο νόμος, από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη».

Πληροφορίες του Σίγμα, πάντως, αναφέρουν ότι το ζήτημα τέθηκε και κατά τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες και λυνόταν μέσω της ρύθμισης του νόμου του προϋπολογισμού, στον οποίο υπήρχε πρόνοια που επέβαλε όπως κατά το έτος εκλογών, η χορηγία να δίνεται σε δύο δόσεις.  Ωστόσο, αυτό φέτος, παραδόξως, αφαιρέθηκε.

Συγκλίνουσες πληροφορίες, πάντως, λένε πως το 2016, αν και το ποσό δόθηκε σε δύο δόσεις, χρειάστηκε επιπρόσθετο ποσό που δεν εξοικονομήθηκε, λόγω της πρώτης εισόδου του ΕΛΑΜ, με το αναλογικό οφειλόμενο ποσό να αντλείται μέσω πρόσθετων πιστώσεων του Υπουργείο Οικονομικών, από άλλες εξοικονομήσεις.

Δηλαδή, δόθηκε αυξημένο κονδύλι από αυτό που εγκρίθηκε αρχικά.  Κάτι που, όπως διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν μπορεί να γίνει ξανά αποδεκτό.

Σχετικά νέα

X
Translate »