Γενικά

«Πληρώνω όσο πετάω» μέχρι τέλος του χρόνου σε σχέση με τα σκύβαλα

Μέχρι το τέλος του 2019 φιλοδοξεί ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής να έχει εγκριθεί ο νόμος για τον νέο τρόπο υπολογισμού των σκυβάλων, που θα επιτρέψει την εφαρμογή προγραμμάτων στη βάση της φιλοσοφίας «πληρώνω όσο πετώ».

 

 

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι αφού μελετώνται διάφορα μοντέλα, ωστόσο θεωρείται επικρατέστερο ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και βασίζεται στην αγορά συγκεκριμένης σακούλας απορριμμάτων, με σχετικά υψηλό κόστος.

« Ο πολίτης θα προσπαθεί να γεμίζει όσο το δυνατόν λιγότερες σακούλες απορριμμάτων γιατί με περισσότερες σακούλες θα πληρώνει περισσότερο. Άρα θα ωθείται στο να στέλνει σε άλλη πορεία τα υλικά τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και οι σακούλες να γεμίζουν μόνο με αυτά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν», ανέφερε.

Τα απορρίμματα που θα πηγαίνουν στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως αυτές της Κόσιης και του Πεντακώμου, θα μπορούν να απορριφθούν μόνο στη συγκεκριμένη σακούλα, το κόστος της οποίας θα λειτουργεί ως κίνητρο για να κάνει κάποιος περισσότερη ανακύκλωση.

«Θα διαφοροποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού των σκυβάλων, ο οποίος θα στηρίζεται σε μια πιο δίκαιη προσέγγιση, δηλαδή στο τι παράγει ο καθένας», διευκρίνισε ο Υπουργός.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που προβλέπει προγράμματα «διαλογής στην πηγή» και «πληρώνω όσο πετώ» βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ο Υπουργός θα έχει συναντήσεις για το θέμα και με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Εξέφρασε την ελπίδα η διαβούλευση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε το νομοσχέδιο να πάει για νομοτεχνικό έλεγχο στη νομική υπηρεσία.

 

Στήριξη των δήμων στη μεταβατική περίοδο

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας, λόγω της αύξησης του τέλους διακομιδής των σκυβάλων μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη, ο Υπουργός Γεωργίας, σημείωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να στηρίξει τους δήμους σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους δήμους εδώ και αρκετό καιρό για το θέμα, με τους δήμους να εγείρουν θέμα επιδότησης τους στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό στις 26 Φεβρουαρίου.

«Αυτό που τους ζητήσαμε είναι να μας παραχωρήσουν τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι, όντως με τα νομοθετικά εργαλεία που τους έχουν δοθεί, μέσα από τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους, δε θα μπορέσουν να καλύψουν το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει», είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι για κάποιες ροές απορριμμάτων, για τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιορισμένες επιλογές, βρίσκονται στα σκαριά νέες μονάδες με πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα. Αυτές οι μονάδες που θα λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές.

 

Οι επόμενες προκλήσεις για την Κύπρο

Επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει βάλει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Καδής σημείωσε ότι το Υπουργείο θέλει να καλύψει αυτούς τους στόχους.

«Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι ουραγός σε αυτή την πορεία, πρέπει να βελτιώσει πολύ τη θέση της, είμαστε πίσω, αλλά με την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά τη θέση μας και να πετύχουμε τους στόχους που θέτει η ΕΕ», είπε.

Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οδηγία που σύντομα θα περάσει στο στάδιο της εφαρμογής για απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης και είπε ότι τόσο το σύστημα, όσο και η κοινωνία της Κύπρου θα πρέπει να είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που μόνο θετικά μπορεί να φέρει «και για το περιβάλλον και για την τσέπη μας».

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο ετοιμάζει νομοθεσία για πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, ώστε ο μικρός αριθμός σακουλιών που πωλείται σήμερα στα ταμεία να αντικατασταθεί με άλλες μορφής σακούλες, όχι πλαστικές, που η χρήση τους θα είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Όσον αφορά τα οργανικά απορρίμματα, το ποσοστό των οποίων είναι πολύ υψηλό στην Κύπρο, είπε ότι το Υπουργείο θα συμβάλει στη διαχείρισή τους είτε για την παραγωγή ενέργειας μέσω της επεξεργασίας τους, είτε με την κομποστοποίηση.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται κίνητρα για εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, ώστε τα νοικοκυριά να κάνουν τα ίδια την κομποστοποίησή τους. Στόχος, είπε, είναι να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες με την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων για κάθε περιοχή.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »