Γενικά

Πλημμύρες: Την επόμενη βδομάδα οι αποφάσεις για αποζημιώσεις- Το κόστος ζημιών

Πηγή: sigmalive.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Θα υπάρξει αποζημίωση ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες που υπέστησαν ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στη Λάρνακα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει την τελική του απόφαση επί του θέματος όταν τεθεί ενώπιόν του στην επόμενη συνεδρία η λεπτομερέστερη εκτίμηση των ζημιών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του σώματος πως αυτό ενημερώθηκε σήμερα σε σχέση με τις ζημιές από τις καταρρακτώδεις βροχές στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στη Λάρνακα το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Εκείνο το οποίο θέσαμε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι οι καταγραφές συνεχίζονται ακόμη όμως υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση και υπάρχει μια κατ’ αρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», ανέφερε.

Είπε πως η πρώτη εκτίμηση είναι ότι στη Λάρνακα υπάρχουν ζημιές σε 53 κατοικίες και 3 επαγγελματικά υποστατικά, στη Δρομολαξιά ζημιές σε 8 κατοικίες και σε 5 αυτοκίνητα και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ζημιές σε 43 κατοικίες, 17 εκ των οποίων είναι εξοχικά και 26 μόνιμες κατοικίες. Υπάρχουν επίσης ελαφρότερες ζημιές σε 12 ξενοδοχειακές μονάδες και 33 επαγγελματικά υποστατικά».

Ερωτηθείς για το συνολικό κόστος των ζημιών ο κ. Νουρής είπε πως με βάση την εκτίμηση που υπάρχει οι ζημιές ανέρχονται σε γύρω στις 105 χιλιάδες ευρώ στην περιοχή της Λάρνακας και 30 χιλιάδες στην περιοχή της Δρομολαξιάς ενώ δεν υπάρχει εκτίμηση για την Αμμόχωστο.

Ανέφερε πως έχει γίνει μια πρώτη εκτίμηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για το ύψος των ζημιών, όμως επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και επειδή έχουν υποβληθεί πάρα πολλές ενστάσεις οι οποίες δεν είναι της ίδιας σημασίας μεταξύ τους, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο να επανέλθει στην επόμενη συνεδρία με λεπτομερή καταγραφή και συγκεκριμένη πρόταση και έχει ληφθεί απόφαση ότι ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες θα υπάρξει αποζημίωση πάντα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Επομένως επιφυλασσόμαστε για την τελική μας θέση και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν τεθεί ενώπιόν του η λεπτομερέστερη εκτίμηση των ζημιών, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα αναζητηθούν ευθύνες για τυχόν κακοτεχνίες ή παράνομες παρεμβάσεις, ο κ. Νουρής είπε πως θα αναζητηθούν και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία. Παράλληλα, τόνισε πως σύμφωνα πάντοτε με τις απόψεις των πλέον ειδικών όπως η Μετεωρολογική Υπηρεσία το φαινόμενο το οποίο έχει παρατηρηθεί είναι φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες, δηλαδή η συγκεκριμένη ποσότητα βροχής η οποία δημιούργησε δυσκολίες στα θέματα απορροής.

Ανέφερε πως στο Παραλίμνι έχουν ήδη γίνει βελτιωτικά έργα τα τελευταία χρόνια που έδειξαν τη διαφορετικότητα της προσέγγισης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο απορροφήθηκαν τα όμβρια ύδατα για αυτό και δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα εντός του Παραλιμνίου.

Πρόσθεσε πως στις περιαστικές περιοχές όμως εξαιτίας συγκεκριμένης φυσιογνωμίας εδάφους όπως  στην περιοχή του Γ’ Δημοτικού Σχολείου ή του νέου σταδίου της ΕΝΠ υπάρχει μια λεκάνη και είναι γεγονός ότι εκεί υπήρξε μια πολύ μεγάλη συσσώρευση νερού και η εκτίμηση είναι ότι και πολύ περισσότερα βελτιωτικά έργα στα θέματα απορροής να υπήρχαν ενδεχόμενα να μην υπήρχε η δυνατότητα να απορροφηθεί το νερό.

«Πάρα ταύτα κρατώ ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ήδη έχουμε περιλάβει από την προηγούμενη χρονιά στο νέο Ταμείο Συνοχής της ΕΕ μια επιδότησης της τάξης των 7 εκατομμυρίων βελτιωτικά έργα όσον αφορά τα θέματα απορροής στην ευρύτερη περιοχή του Παραλιμνίου και η υλοποίηση των έργων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα ευελπιστώντας ότι δεν θα έχουμε τέτοια ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον ή εν πάση περιπτώσει και εάν έχουμε θα είναι πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα», είπε ο ΥΠΕΣ.

Δείτε βίντεο:

 

Σχετικά νέα

X
Translate »