CoronaVirus

Περιορισμός στο σπίτι και παιδιά: «Να κρατιούνται μακριά από τις ειδήσεις»

«Όταν υπάρχει μια μεγάλη καταιγίδα στη θάλασσα, οι βάρκες και τα πλοία ρίχνουν άγκυρα, γιατί αν δεν το κάνουν θα τους παρασύρει το νερό. Με το να ρίξουμε άγκυρα δεν σημαίνει  ότι απομακρύνουμε την καταιγίδα αλλά μένουνε σταθεροί σ΄ένα σημείο. Τα ίδια συναισθήματα έχουμε και εμείς. Πρέπει να αφήσουμε τις σκέψεις μας στο εδώ και τώρα, ώστε να μην καταστροφολογούμε», ήταν τα λόγια-συμβουλή που χρησιμοποίησε μιλώντας στο SigmaLive η Παιδοψυχολόγος, Δρ. Ιφιγένεια Στυλιανού, ίσως και μια σκέψη που οι γονείς  μπορούν να μεταφέρουν με κάποιο τρόπο στα παιδιά τους ώστε να τους εξηγήσουν γιατί πρέπει να περιοριστούμε στο σπίτι.

 

Οι ανέμελες μέρες εκτός σπιτιού θα παραμείνουν για ένα χρονικό διάστημα σε παύση. Οι λόγοι γνωστοί και καθοριστικοί για να επανέλθουμε στη συνέχεια, πάλι στην καθημερινότητά μας. Τα μικρά παιδιά ωστόσο, ζητούν εξηγήσεις, ζητούν να δουν τους φίλους τους και μια βόλτα στο πάρκο. Πως πρέπει να τους αντιμετωπίσουν οι γονείς;

Η απομόνωση ως απώλεια

Η δρ. Στυλιανού, εξήγησε πως τα μικρά παιδιά ίσως να αντιλαμβάνονται την απομόνωση  όπως την απώλεια. «Κάθε απώλεια δημιουργεί στα παιδιά συναισθήματα θυμού και άγχους. Αν οι γονείς παρατηρήσουν κάποιο συναίσθημα από αυτά, ως ένα σημείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φυσιολογικό λόγω της αλλαγής».

Ακόμη πιο έντονα τα συναισθήματα του θυμού και του άγχους, τα βλέπουμε στα μεγαλύτερα παιδιά, ανέφερε. Δηλαδή τους έφηβους. «Η δυσκολία που παρουσιάζεται στους έφηβους είναι να ακολουθήσουν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ τα μικρά παιδιά αν και μπορεί να έχουν θυμό μέσα τους, μπορούν να ακολουθήσουν τα μέτρα λόγω της επίδρασης που συνεχίζουν να έχουν οι γονείς σ΄αυτά».

«Τα παιδιά να κρατιούνται μακριά από τις ειδήσεις»

«Είναι σημαντικό,  ενώ οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για τα γεγονότα, τα μικρά παιδιά να κρατιούνται μακριά από τις ειδήσεις, γιατί ακόμα γνωστικά δεν είναι έτοιμα να φιλτράρουν τα δεδομένα που λαμβάνουν από τις ειδήσεις. Είναι κάτι που μπορεί να τους τραυματίσει συναισθηματικά. Οι γονείς πρέπει να είναι η δική τους τηλεόραση», είπε σχετικά.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, η  δρ. Στυλιανού εξήγησε ότι τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ακόμη και αν δεν παρακολουθήσουν ειδήσεις, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. «Εάν δεν δουν ειδήσεις, σίγουρα θα διαβάσουν ειδήσεις από το διαδίκτυο. Οι γονείς των μεγαλύτερων παιδιών, θα πρέπει βρίσκονται κοντά τους, ώστε να συζητήσουν τα πράγματα που μαθαίνουν και να τα εκλογικεύουν».

Η δρ. Στυλιανού ανέλυσε τρόπους που θα μπορούσαν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

«Τα παιδιά ξαφνικά και απότομα, βγήκαν από μία ρουτίνα. Από το πρόγραμμά τους και τα πράγματα στην κοινωνία είναι όλα πολύ ασταθή. Δεν υπάρχει σταθερότητα και βεβαιότητα. Συνεπώς, μια βασική τους ανάγκη είναι το πρόγραμμα».

Πρέπει οι γονείς να φτιάχνουν ένα πρόγραμμα στα παιδιά, έστω και αν είναι στο σπίτι, για να έχουν κάποιες υποχρεώσεις και να κρατιούνται σε εγρήγορση, ζωντανοί οι οργανισμοί τους.

Επίσης, η δρ. Στυλιανού είπε πως θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι μεταβατικό και είναι κάτι που αναμένεται να τελειώσει χωρίς να αναφέρουμε χρονικό διάστημα. «Να πούμε στα παιδιά ότι είναι κάτι που σύντομα θα τελειώσει, φτάνει να ελέγχουμε και να τηρούμε τα μέτρα. Από την στιγμή που τα παιδιά όπως και οι ενήλικες δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης προτρέπουμε τα παιδιά να έχουν τον έλεγχο εκεί που μπορούν, δηλαδή στο διάβασμά τους , στο σώμα τους με γυμναστική».

Θα πρέπει πρόσθεσε «να δίνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες αποφεύγοντας αχρείαστες λεπτομέρειες: Με αυτό τον τρόπο εξηγούμε στα παιδιά τί είναι ο ιός και γιατί είναι σημαντικό να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας, παρομοιάζοντας την κατάσταση με κάτι γνώριμο για τους ίδιους, με μια παλαιότερη εμπειρία που πιθανόν να είχαν όπου ήταν απαραίτητο να τηρούν κάποια μέτρα υγιεινής. Επίσης μέσα από το παιχνίδι, να εξηγούμε τι σημαίνει «μέτρα πρόληψης» όπως για παράδειγμα, «για τις επόμενες μέρες όλοι μας θα παίζουμε ένα παιχνίδι. Σε αυτό το παιχνίδι όλοι θα είμαστε νικητές κάθε μέρα αν καταφέρουμε να πλένουμε με προσοχή τα χέρια μας».

«Να ρίξουμε άγκυρα»

Η συμβουλή που δίνει προς όλους, ενήλικες και παιδιά,  είναι «να σταματήσουμε τις σκέψεις μας να τρέχουν στο πώς θα είναι το μέλλον και στο πώς θα καταλήξει αυτή η κατάσταση. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στην πραγματικότητα, στην κοινωνία και να αφήσουμε τις σκέψεις μας να βρίσκονται στο παρόν.

Όπως για παράδειγμα, «όταν υπάρχει μια μεγάλη καταιγίδα στη θάλασσα, οι βάρκες και τα πλοία ρίχνουν άγκυρα, γιατί αν δεν το κάνουν θα τους παρασύρει το νερό. Με το να ρίξουμε άγκυρα δεν σημαίνει  ότι απομακρυνθούμε την καταιγίδα αλλά μένουνε σταθεροί σε ένα σημείο. Τα ίδια συναισθήματα έχουμε και εμείς, σαν καταιγίδα. Πρέπει να αφήσουμε τις σκέψεις μας στο εδώ και τώρα, ώστε να μην καταστροφολογούμε με το μυαλό μας».

Σχετικά νέα

X
Translate »