Εκπαίδευση

Πενήντα έξι Ευρωπαίοι νέοι στη Λάρνακα στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+

Πενήντα έξι άτομα ηλικίας 18-30 ετών, από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμμετείχαν σε διεθνή ανταλλαγή νέων με τίτλο “GAMES 4 ALL” που διοργάνωσε η Ένωση Αγίων Αναργύρων Λάρνακας (ΕΝΑΑΛ) μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος για την εκπαίδευση, την νεολαία και τον αθλητισμό, ERASMUS+.

Σε ανακοίνωση η Ένωση Αγίων Αναργύρων Λάρνακας αναφέρει πως «στο πρόγραμμα, που φιλοξενήθηκε στο Δημοσιογραφικό χωριό στα Περβόλια μεταξύ 3 και 11 Νοεμβρίου 2023, συμμετείχαν 56 νέοι ηλικίας 18-30 ετών από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία και Κύπρο)».

Σημειώνεται πως «η ανταλλαγή ήταν αφιερωμένη στην υγεία, στον αθλητισμό και στον ενεργό τρόπο ζωής και είχε ως στόχο να γνωριστούν οι νέοι μεταξύ τους μέσα από αθλητικές δράσεις και συναντήσεις σε διάφορα αθλήματα, να περάσουν δημιουργικό χρόνο μαζί και να μετάσχουν σε κοινές δράσεις και προγράμματα νεολαίας».

Αναφέρεται πως το πρόγραμμα αποσκοπούσε να εμφυσήσει στους νέους τις βασικές αξίες του Ολυμπισμού όπως η υγιής άμιλλα και η αφοσίωση, τα αθλητικά ιδεώδη, η συνεργασία, η ομαδικότητα και το Ολυμπιακό πνεύμα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, διοργανώθηκαν διάφορα αθλητικά παιχνίδια, σεμινάρια για τον υγιή τρόπο ζωής και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς και δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης όπως προσομοιώσεις, παιχνίδια ρόλων, ομαδικές εργασίες, βιωματικά εργαστήρια και ανοικτές συζητήσεις.

“Η ανταλλαγή νέων κατάφερε να συνδέσει τους Ευρωπαίους νέους μέσω πολλών υπαίθριων δραστηριοτήτων και άλλων μη τυπικών δραστηριοτήτων, προωθώντας την ανοχή και την συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης καθώς επίσης και άλλες ευρωπαϊκές αξίες όπως η ισότητα, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός της διαφορετικότητας”, προστίθεται.

Μέσα από το πρόγραμμα δραστηριοτήτων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους γύρω από τον αθλητισμό, να αθληθούν, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές- πολιτιστικές δραστηριότητες, να εκφραστούν ελεύθερα, να συνεργαστούν, να συμβιώσουν, να συζητήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν δυνατές φιλίες, να σπάσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές σε θέματα αθλητισμού και υγιεινού τρόπου ζωής και να μοιραστούν όμορφες στιγμές, αναφέρεται ακόμη.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική και πολιτισμική ομορφιά της Κύπρου.

Μετά το τέλος της ανταλλαγής νέων, δόθηκε σε όλους του συμμετέχοντες το διεθνές πιστοποιητικό Youthpass, που αποτελεί ένα πολυτιμο εργαλείο πιστοποίησης των γνώσεων,δεξιοτήτων και προσόντων που απόκτησαν οι νέοι μέσα απο το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται.

Σχετικά νέα

X
Translate »