Κοινωνία

Πάνω από 50 οι θάνατοι στην Κύπρο το 2018 από καρκίνο της ουροδούχου κύστεως

Στην Κύπρο ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί την τέταρτη συχνότερη κακοήθεια στους άντρες και την όγδοη στις γυναίκες και σύμφωνα με το αρχείο καρκίνου, το 2018 καταγράφηκαν συνολικά 55 θάνατοι και το 2017 σημειώθηκαν 139 περιστατικά αναφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ).

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε ανακοίνωσή του για τον μήνα Μάιο, μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, καλεί τα άτομα με εμπειρία καρκίνου της ουροδόχου κύστης να ενταχθούν στην Ομάδα του Προγράμματος του «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του καρκίνου της Ουροδόχου Κύστης» με στόχο τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής τους.

Προσθέτει ότι «τα πιο κοινά συμπτώματα αυτού του καρκίνου είναι: αιματουρία, συχνοουρία, επώδυνη ούρηση, επείγουσα ανάγκη για ούρηση, πόνος στην κοιλιά ή χαμηλά στη ράχη και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ως εκ τούτου άτομα τα οποία ενδεχομένως παρατηρήσουν κάποια από τα συμπτώματα αυτά συστήνεται όπως άμεσα μιλήσουν με εξειδικευμένο ουρολόγο ιατρό για περαιτέρω διερεύνηση».

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ αναφέρει ότι “κύριος αιτιολογικός παράγοντας για εμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστης θεωρείται το κάπνισμα και οι καπνιστές διατρέχουν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για να αναπτύξουν αυτή την ασθένεια ενώ όσο το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν αυξάνεται, περισσότερες γυναίκες θα επηρεάζονται και στις πλείστες περιπτώσεις o καρκίνος αυτός θα είναι πιο πολύπλοκος από ότι στους άντρες».

Άλλοι επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η έκθεση σε χημικές ουσίες ειδικά στον εργασιακό χώρο, η χρόνια κυστίτιδα, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η ηλικία άνω των 65 χρόνων και η μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΚΑΦ, «η θεραπεία του καρκίνου αυτού είναι περισσότερο επιτυχής όταν η διάγνωση της ασθένειας γίνεται γνωστή στα αρχικά της στάδια και αυτό επειδή η έγκαιρη διάγνωση και η εξατομικευμένη θεραπεία στον καρκίνο από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας προσφέρουν καλύτερο έλεγχο του καρκίνου και βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών».

Για περαιτέρω ενημέρωση το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ www.pasykaf.org και για αποστολή ενημερωτικού υλικού να επικοινωνεί με τον παγκύπριο αριθμό του Συνδέσμου 77 77 1986.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »