ΠΡΟΣΩΠΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ: «Με τα Μαθηματικά νοιώθω πιο κοντά στον πατέρα μου»

Της Αλεξάνδρας Χρ. Παύλου

 

Γνωρίζουμε τον Παναγιώτη Χατζηκώστα, έναν φέρελπι νέο, που παρά τα 18 του χρόνια, μετράει διακρίσεις σε μαθητικά αλλά και πληροφορική σε παγκύπριο αλλά και διεθνές επίπεδο. Απόφοιτος του Λυκείου Βεργίνας, έχοντας ως βασικότερο όνειρο να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών και να ακολουθήσει στη συνέχεια καριέρα προγραμματιστή. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Παναγιώτης έχει ήδη σχηματίσει λαμπρές μαθησιακές επιδόσεις, έχοντας την τιμή να εκπροσωπήσει το σχολείο του και στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα και στη διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής.

 

Που βλέπεις το μέλλον σου;

Η αλήθεια δεν βάζω τόσο βραχυπρόθεσμους στόχους, βάζω πιο κοντινούς στόχους.. δε μπορώ να πω κάτι με σιγουριά.

 

Ποια τα επόμενα σου βήματα και από που άντλησες αυτά τα ερεθίσματα;

Τώρα έχουμε τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα και τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Τα ερεθίσματα  τα έλαβα από την οικογένεια που με παρότρυναν να συμμετάσχω σε τέτοιους διαγωνισμούς και σίγουρα η γεύση της επιτυχίας σε κάνει να θέλεις να προχωρήσεις… Τα ταξίδια και η γνωριμία με νέους ανθρώπους είναι μια πρόκληση… Μπορείς μέσα από τα ταξίδια να γνωρίσεις τους πιο έξυπνους ανθρώπους. Αναμφίβολα όμως, με βοήθησαν και στα μαθήματα του σχολείου αυτοί οι διαγωνισμού.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία, να ευχαριστήσω την εταιρεία Quality και τον διευθύνοντα σύμβουλο  κύριο Σάββα Κάκο προσωπικά για τη στήριξη τους. Παράλληλα, ευχαριστώ πολύ τους καθηγητές μου που ήταν πάντα αρωγοί και συμπαραστάτες σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Ποια τα όνειρα σου;

Θέλω να ταξιδέψω, πρωτίστως για να εργαστώ στο εξωτερικό.

 

Ποια τα βασικά σου χαρακτηρίστηκα;

Έχω αρκετή επιμονή στο να καταφέρω εκείνο που θέλω και θεωρώ πως είμαι εφευρετικός. Επειδή τα προβλήματα στο διαγωνισμό προγραμματισμού είναι πολύ περίπλοκα και χρειάζονται εμπειρία, η εφευρετικότητα είναι απαραίτητο προσόν για να μπορείς να λύσεις τις ασκήσεις.

 

Πώς βλέπεις την κοινωνία σήμερα; Θεωρείς πως οι νέοι έχουν μέλλον; Είσαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος με το μέλλον;

Έχουν γίνει πολλά βήμα προόδου στην κοινωνία μέχρι στιγμής, παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο για ένα νέο να χτίσει τα πρώτα του βήματα ως ανεξάρτητος στην κοινωνία του σήμερα, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δυσκολίες και όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει ευρύτερα.

 

Γνωρίζω πως στη ζωή σου δεν ήταν όλα τόσο εύκολα, πώς θυμάσαι την παιδική σου ηλικία; Ποια η σχέση σου με τη μητέρα σου;

Ό, τι και να πω νομίζω είναι λίγο… η μητέρα μου είναι η οδηγήτρια της ζωής μου. Ήταν πάντα το στήριγμα που είχα να πιαστώ, ήταν πάντα ο ήρωας του σπιτιού, πάντα εργατική, με αγάπη, τρυφερότητα. Δε ξέρω πως είναι να έχεις πατέρα, αυτό είναι το φυσιολογικό για εμένα, αλλά μέσα από τα λόγια των υπόλοιπων μελών της οικογένειας έφτιαξα ένα –πολύ όμορφο προφίλ του πατέρα μου, ένοιωθα πως ήθελα να του μοιάσω, να γίνω σαν αυτόν, επειδή είναι μαθηματικός, να φτάσω πιο κοντά του με αυτόν τον τρόπο.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »