Breaking News

Γενικά

Παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας: Το νοσοκομείο της ντροπής

Οι διαμαρτυρίες πολλών Λαρνακέων παρέπεμπαν σε μια απαράδεκτη κατάσταση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό το οποίο αντικρίσαμε επί τόπου. Εικόνες οι οποίες παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Εικόνες ντροπής για μια ευρωπαϊκή -υποτίθεται- χώρα εν έτει 2019! Ο λόγος για το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας, όπου καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, ασθενείς και ιατρικό – παραϊατρικό προσωπικό συνυπάρχουν σε άθλιες συνθήκες. Το φωτογραφικό οδοιπορικό του «Φ» εκεί κατέγραψε όσα μάταια προσπαθούσαν οι καταγγέλλοντες να περιγράψουν. 

 

 

Το οδοιπορικό ξεκινά από τον δεύτερο –κλειστό– όροφο του νοσοκομειακού κτηρίου παρωδία. Τον έκλεισαν για να μην μπαίνουν οι άνθρωποι και να αντικρίζουν τα ροκανισμένα από τα ποντίκια κρεβάτια και όποια άλλη υποδομή και υλικό μπορούσαν να μασήσουν. Ποντίκια, ερπετά και περιστέρια εισέρχονται άνετα στον δεύτερο όροφο από τα σπασμένα τζάμια και τα ξηλωμένα ξύλινα παντζούρια ηλικίας πολλών δεκαετιών που όταν φυσάει ο άνεμος κτυπούν πέρα-δώθε τρίζοντας.

Σύμφωνα με το προσωπικό, στα εγκαταλειμμένα γραφεία και θαλάμους του δευτέρου ορόφου, μικρόβια και τρισάθλιο σκηνικό συνυπάρχουν όπου κάποιος συναντά φτερά και απομεινάρια περιστεριών που έφαγαν γάτοι και ποντίκια. Τέτοια απομεινάρια περιστεριών συναντήσαμε επί τόπου. Ένα ακριβώς μπροστά από την παμπάλαια καντίνα και ένα μέσα στον κάλαθο των αχρήστων στην πρόσοψη του κτηρίου, όπως το πέταξε κάποια καθαρίστρια.

Το γλέντι των γάτων στον δεύτερο κλειστό όροφο επιβεβαιώσαμε και από τα περιττώματα που συναντήσαμε στην ασφαλισμένη με δύο κλειδωνιές είσοδο του δευτέρου ορόφου. Εκεί που ήταν κάποτε οι θάλαμοι των ασθενών.

 

Στον ισόγειο χώρο

Δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής ανατολικά και βόρεια του νοσοκομείου και όσοι για κάποιο λόγω περπατούν στους πέριξ δρόμους του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας, επιβεβαιώνουν ότι τα χόρτα και τα εγκαταλειμμένα υλικά σε γραφεία, αποθήκες και άλλους χώρους στο ισόγειο αποτελούν εκκολαπτήριο ερπετών, τρωκτικών και εντόμων.

Το φαινόμενο που παρατηρείται δεν μπορεί να καταπολεμηθεί ούτε από τις δεκάδες γάτους που έχουν γίνει μόνιμοι ένοικοι αυτών των χώρων τα τελευταία χρόνια. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτο γιατί η έκταση των ερημωμένων χώρων και των επί σειρά ετών ακαθάριστων χόρτων και θάμνων είναι πολύ μεγάλη. Και δεύτερο αρκετοί φιλόζωοι κουβαλούν γατοτροφές σε χώρους εντός του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι γάτοι να έπαψαν να κυνηγούν και προτιμούν έτσι την εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού. Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι ο υπερπληθυσμός των γάτων προκαλεί ανησυχίες ανάμεσα στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς αποτελούν μόνιμο κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων.

Όλη αυτή η αθλιότητα και η ερήμωση, συνυπάρχει σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων, με ιατρεία και γραφεία όπου γιατροί και νοσοκόμοι, παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες ανθρώπους που συρρέουν από την πόλη και την επαρχία Λάρνακας σε καθημερινή βάση για να εξεταστούν από Παθολόγους, Δερματολόγους και Οδοντίατρους.

Σε αυτό τον χώρο στεγάζονται επίσης και οι λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στη Λάρνακα. Και μην πάει το μυαλό ότι οι εν λειτουργία χώροι του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας, βρίσκονται στην καλύτερη ή έστω σε υποφερτή κατάσταση. Σε ένα παμπάλαιο κτήριο πολλών δεκαετιών, οι τοίχοι βγάζουν χειμώνα καλοκαίρι μούχλα, ενώ σε πολλά σημεία τον χειμώνα φουσκώνουν τόσο, που οι εργαζόμενοι διερωτώνται πότε θα πέσουν πάνω τους να τους πλακώσουν.

 

Ο δεύτερος όροφος δόθηκε στον Δήμο – Ο δήμαρχος και οι τεχνικοί αντέδρασαν για την άθλια κατάσταση

Σημείο αναφοράς όσον αφορά το κτήριο του παλιού νοσοκομείου της Λάρνακας, αποτελεί η περιβόητη παραχώρηση του δεύτερου ορόφου από την Κυβέρνηση στον Δήμο Λάρνακας, ώστε να στεγαστεί εκεί το δημαρχείο. Ωστόσο, πριν από ένα περίπου χρόνο, ο Δήμος Λάρνακας θέλησε να εξετάσει την κυβερνητική πρόταση – δωρεά του ορόφου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του να εξεύρει ένα κτήριο όπου θα συστεγάσει όλες τις Υπηρεσίες του.

Όταν όμως ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας και οι τεχνικοί του Δήμου διαπίστωσαν επί τόπου την τρισάθλια κατάσταση του ορόφου και το γεγονός ότι θα απαιτούνταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να γίνει λειτουργικός, διαμαρτυρήθηκαν και αντέδρασαν. Ωστόσο, παρόλο που έχει ζητηθεί συνάντηση με τον νυν υπουργό Υγείας, αυτή δεν έχει ακόμη ορισθεί και το ζήτημα παραμένει εκκρεμές, με μόνο σίγουρο τη δεδηλωμένη θέση του Δήμου των Λαρνακέων ότι δεν πρόκειται να παραλάβει τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου Λάρνακας, στο χάλι που παρουσιάζει σήμερα.

 

Τα μέτρα που έμειναν υποσχέσεις

Ο μοναδικός υπουργός Υγείας που είχε την ευαισθησία να τους επισκεφθεί, δηλώνουν οι άνθρωποι στο παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας, ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης. Στην επίσκεψη του, τότε, είχε παρακάμψει και τον κίνδυνο να εκτεθεί σε μικρόβια και επιθεώρησε και τον δεύτερο όροφο. Αντικρίζοντας την κατάσταση, είχε υποσχεθεί τη λήψη κάποιων μέτρων. Ωστόσο, ο κ. Παμπορίδης αποχώρησε κάποια στιγμή από το υπουργείο Υγείας και τα μέτρα για να καθαριστεί τουλάχιστον ο χώρος, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »