Breaking News

Γενικά

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Η ανεπαρκής προσβασιμότητα και η υποκρισία της κυπριακής κοινωνίας (video)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) η οποία θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, μίλησε στην κάμερα του ANT1 για τα προβλήματα προσβασιμότητας και ένταξης των ΑμεΑ στην κυπριακή κοινωνία και έστειλε τα δικά του μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

 

Αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ είπε πως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες υιοθετήθηκε με σκοπό να διαδοθούν περισσότερο τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από τα θέματα αναπηρίας, να δοθούν πληροφορίες για τα δικαιώματα τους, αλλά και να προάγουν τα ζητήματα που τους απασχολούν για την κοινωνία ευρύτερα. Επίσης, όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, ο κύριος σκοπός της 3ης Δεκεμβρίου είναι να αναπτύξουν δράσεις και πολιτικές με τις οποίες θα πετύχουν περισσότερη κοινωνική ενσωμάτωση των ΑμεΑ στη κοινωνικά συνολικά. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα ΑμεΑ είναι ισότιμοι πολίτες, με ικανότητες, δυνατότητες και χρειάζονται τις υποδομές που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν στη ζωή όπως ο κάθε άνθρωπος», σημείωσε ο κ. Λαμπριανίδης.

Σημειώνεται δε, πως κάθε χρόνο η 3η Δεκεμβρίου εστιάζει και σε ένα διαφορετικό θέμα. Μιλώντας για το που εστιάζουν φέτος, ο κ. Λαμπριανίδης είπε πως η φετινή Παγκόσμια έχει να κάνει με τη στήριξη των ΑμεΑ για να συμμετέχουν περισσότερο στη ζωή και στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

 

Προβλήματα προσβασιμότητας

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ΑμεΑ στην κυπριακή κοινωνία, ο κ. Λαμπριανίδης είπε πως υπάρχει έλλειψη προσβασιμότητας στα παλιά κτήρια, τονίζοντας παράλληλα πως δυστυχώς δεν έχουν εφαρμοστεί ούτε μέτρα ενθάρρυνσης για τους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τα μεταμορφώσουν και να γίνουν προσβάσιμα σε όλους. «Ακολούθως, συνέχισε, αντιμετωπίζουμε προβλήματα προσβασιμότητας στα πεζοδρόμια, όπου συχνά συναντάς εμπόδια όπως: αυτοκίνητα, καλάθους, πινακίδες». Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ είπε πως υπάρχουν, δυστυχώς, τοποθεσίες στις πόλεις μας που δεν έχουν πεζοδρόμια και αυτό δείχνει την έλλειψη αλυσίδας της προσβασιμότητας. Δηλαδή, ο οποιασδήποτε πολίτης να μπορεί να ξεκινήσει από το ένα σημείο και να καταλήξει σε ένα άλλο, μέσα από μια διαδρομή πλήρως προσβάσιμη και ασφαλή. «Πρέπει να τονίσουμε ότι η προσβασιμότητα συνοδεύεται με ασφάλεια και αυτό εξυπηρετεί όλους τους πολίτες. Διότι μια διαδρομή που είναι προσβάσιμη για ένα άτομα σε τροχοκάθισμα, τότε σίγουρα είναι πολύ πιο ασφαλή για όλους τους υπόλοιπους πολίτες, είτε είναι αρτιμελής είτε με μειωμένη κινητικότητά».

 

«Αρκετοί δε σέβονται τους χώρους στάθμευσης των ΑμεΑ»

Κληθείς να σχολιάσει αν ο κύπριος οδηγός σέβεται τους χώρους στάθμευσης που είναι για τα ΑμεΑ, ο κ. Λαμπριανίδης απάντησε πως αρνητικά και είπε πως θεωρεί ότι υπάρχει και πολύ υποκρισία. «Δυστυχώς παρατηρούμε ότι πολλοί παρανομούν για δική τους ευκολία και σταθμεύουν στους χώρους που προορίζονται για ΑμεΑ», εξήγησε. Βέβαια, όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, η κατάσταση έχει καλυτερέψει τα τελευταία χρόνια. «Πριν από 10 χρόνια ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα, όμως συνεχίζουμε να βλέπουμε να σταθμεύουν παράνομα. Και είναι ένας από τους λόγους που η Βουλή προχωρεί να αυξήσει το εξώδικο – πρόστιμο για’ αυτή την παρανομία που θα αποθαρρύνει αρκετούς οδηγούς να σταθμεύουν σε χώρους που προορίζονται για ΑμεΑ», συμπλήρωσε.

Αύξηση εξώδικου – προστίμου και αυστηρή αστυνόμευση η λύση

Ερωτηθείς αν το εξώδικο – πρόστιμο αποτελεί τελικά τη «χρυσή τομή» ούτως ώστε οι οδηγοί στην Κύπρο να σταματήσουν να σταθμεύουν παράνομα στους χώρους που είναι για ΑμεΑ, απάντησε: «Η αύξηση του προστίμου μαζί με πολύ πιο αυστηρή αστυνόμευση και επιτήρηση. Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει στον βαθμό που χρειάζεται επιτήρηση και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Γι΄αυτό έχουμε ζητήσει εδώ και δύο χρόνια από τη Βουλή να περάσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στους αστυνομικούς και τους τροχονόμους των Δήμων καταγγέλλουν με εξώδικο αυτοκίνητα που σταθμεύουν παράνομα, με φωτογραφία μόνο. Δηλαδή, να βγάζουν φωτογραφία και όταν πάνε στο γραφείο τους να στέλνουν το εξώδικο ταχυδρομικός. Αυτό πιστεύουμε ότι θα αποθαρρύνει πάρα πολλούς από το να σταθμεύουν παράνομα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Κάποιοι συχνά παραλληλίζουν τη συμπεριφορά (των οδηγών) εντός των Αγγλικών Βάσεων με την υπόλοιπη χώρα. Εκεί βλέπουμε ότι οι κύπριοι είναι υπόδειγμα οδηγού, όχι επειδή είναι πιο ακριβό το πρόστιμο, αλλά επειδή υπάρχει πολύ αυστηρή αστυνόμευση και δεν υπάρχει ατιμωρησία.»

 

Χώροι υγιεινής για ΑμεΑ μετατρέπονται παράλληλα σε αποθήκες

Ένα άλλο φαινόμενο το οποίο φαίνεται να βρίσκουν συχνά ενώπιον τους τα ΑμεΑ, είναι αυτό με τους χώρους υγιεινής όπου πολλοί ιδιοκτήτες υποστατικών επιλέγουν να τα μετατρέπουν παράλληλα σε αποθήκες. «Είναι κάτι το οποίο βρίσκουμε συχνά και δυστυχώς είναι κάτι το πολύ ενοχλητικό. Δείχνει ότι δε σέβονται το Άτομο με Αναπηρία που θα επισκεφθεί τον χώρο. Αν χρειάζεσαι αποθηκευτικό χώρο πρέπει να τον κάνεις κάπου άλλου οι χώροι υγιεινής δεν είναι αποθηκευτικοί χώροι. Να μην ξεχνάμε ότι η ποιότητα ενός χώρου που επισκεπτόμαστε φαίνεται από το επίπεδο ο καθαριότητας των χώρο υγιεινής. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί γι’ αυτό το θέμα.

 

«Υπήρχαν άτομα που πήγαν στην κηδεία του Σεβαστίδη και στάθμευσαν παράνομα στα πεζοδρόμια»

Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε και στο μοιραίο δυστύχημα που σημειώθηκε προ δύο μηνών στο Καϊμακλί και στοίχισε τη ζωή στον 69χρονο Μιχάλη Σεβαστίδη. Το εν λόγω δυστύχημα σόκαρε την κοινή γνώμη, αφού ο 69χρονος αναγκάστηκε να κατέβει εντός του δρόμου με το τροχοκάθισμα του, λόγω του ότι στα πεζοδρόμια υπήρχαν σταθμευμένα οχήματα, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενο όχημα και να βρει τραγικό θάνατο. Σχολιάζοντας κατά πόσο οι κύπριοι οδηγοί «ταρακουνήθηκαν» από το συμβάν και σταμάτησαν να σταθμεύουν στα πεζοδρόμια, ο κ. Λαμπριανίδης είπε πως υπήρχαν άτομα που πήγαν στην κηδεία του Σεβαστίδη και στάθμευσαν παράνομα έξω στα πεζοδρόμια. «Αυτό δείχνει πραγματικά την υπευθυνότητα που δεν έχουμε. Γι’ αυτό λέω ότι υπάρχει πολύ υποκρισία. Πολλοί βιάστηκαν να εκφραστούν με θυμό για το περιστατικό, αλλά πολλοί από αυτούς λίγο πιο μετά στάθμευσαν οι ίδιοι παράνομα», τόνισε.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ δήλωσε πως θέλει να περάσει το μήνυμα στα ΑμεΑ ότι δεν πρέπει να σταματούν να προσπαθούν για καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερη κοινωνική ενσωμάτωση. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι δύσκολο, δεν είναι όμως ακατόρθωτο και χρειάζεται να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. Όσο για την πολιτεία. Χρειαζόμαστε μια πολύ πιο υπεύθυνη πολιτεία απέναντι στους πολίτες της και χρειαζόμαστε πολύ πιο υπεύθυνες πολιτικές. Οι πολιτικοί πρέπει να κοιτάξουν περισσότερο τον κόσμο και τα πραγματικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κάθε πολίτη στη καθημερινότητα του και να εργαστούμε για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής άμεσα», πρόσθεσε.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »