Breaking News

Κοινωνία

Οριακά οι αποθήκες αίματος – Σοβαρή η κατάσταση

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα Κέντρα Αιμοδοσίας, τοποθετώντας στην κόψη του ξυραφιού τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, τους ασθενείς που χρειάζονται μεταγγίσεις και όλους όσοι έχουν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή τους συνέβη κάποιο ατύχημα. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε να γίνονται σκέψεις να αναβληθούν οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών ασθενών.

Όπως σημειώνει στον «Φ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αίματος του υπουργείου Υγείας, Σωκράτης Μενελάου, η πανδημία έφερε προβλήματα στην αιμοδοσία και πλέον λόγω των μαζικών εμβολιασμών των εθελοντών η ροή είναι μικρή. Από την πλευρά του, έκκληση προς τους πολίτες απεύθυνε μέσω του «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους.

«Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίσαμε διαφορετικού είδους προβλήματα. Άλλοτε λόγω των lockdown, άλλοτε λόγω των υψηλών ποσοστών των κρουσμάτων και των εκατοντάδων στενών επαφών. Στη διάρκεια αυτών των 15 μηνών ήταν πολλές και διαφορετικές οι προκλήσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αίματος και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το κυριότερο πρόβλημα είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί των πολιτών. «Υπάρχει μια μικρή περίοδος αποκλεισμού μετά από έναν εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να είναι ανενεργοί πολλές χιλιάδες αιμοδότες. Ακόμη και να θέλουν να δώσουν αίμα, δεν μπορούν. Αναμένουμε ότι σταδιακά και όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, θα επανέλθουμε σιγά – σιγά στην ομαλότητα».

Οι πάγιες ανάγκες αιμοδοσίας στην Κύπρο είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με άλλες χώρες, ανέφερε ό κ. Μενελάου. «Έχουμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που χρειάζεται μετάγγιση κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, υπάρχουν και οι ανάγκες στους ογκολογικούς και παιδο-ογκολογικούς θαλάμους, στους αιματολογικούς θαλάμους, στις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, σε δυστυχήματα. Δυνητικά είμαστε όλοι υποψήφιοι για μετάγγιση». Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση, είπε. «Είναι τόσο χαμηλή η ροή και αν αυτό συνεχιστεί, δυστυχώς τα αποθέματα θα ελαττωθούν και θα ξεκινήσουν τα προβλήματα. Πρέπει να φυλάξουμε κάποιες ποσότητες αίματος για τα χειρουργεία και τα δυστυχήματα, τα οποία δεν είναι προβλεπόμενα. Δυστυχώς, την πληρώνουν οι θαλασσαιμικοί».

Όπως σημειώνει, για τα εμβόλια Pfizer και Moderna πρέπει να περάσουν επτά μέρες μετά από την κάθε δόση. Για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson πρέπει να περάσουν 28 ημέρες, μετά από κάθε δόση. «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για εκείνα του κορωνοϊού, υπάρχει περίοδος αποκλεισμού. Αυτή η περίοδος είναι διαφορετική ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος. Δεν έχει να κάνει ούτε με την απόδοση του, ούτε με την ποιότητα του, ούτε με την ασφάλεια του», είπε και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν ακόμη ή εμβολιάστηκαν και έχει παρέλθει το διάστημα περιορισμού, είναι πολύ σημαντικό να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας, διότι ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού δεν μπορεί να δώσει αίμα».

 

 

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι θαλασσαιμικοί

«Μας ενημέρωσαν ότι λόγω της έλλειψης αίματος στα κέντρα, θα έχουμε αναβολή μεταγγίσεων. Απευθύνουμε δραματική έκκληση για να μην υπάρξουν αναβολές», σημείωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους. Στην Κύπρο, είπε, υπάρχουν 650 άτομα με θαλασσαιμία, τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα μεταγγίσεων ή είναι πολυμεταγγιζόμενα άτομα. «Η μετάγγιση είναι ο βασικό τρόπος θεραπείας», αναφέρει και διευκρινίζει ότι οι ασθενείς κάνουν μετάγγιση μία έως δύο φιάλες αίματος κάθε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, οι δυσκολίες εξεύρεσης αιμοδοτών έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα.

«Υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης προγραμματισμένων επεμβάσεων και φυσικά επηρεάζει πάρα πολύ και τα άτομα με θαλασσαιμία, ιδίως στην περίπτωση που αναβληθούν οι μεταγγίσεις τους». Όπως εξήγησε, το να καθυστερήσει μια μετάγγιση θαλασσαιμικού ατόμου, σημαίνει ότι πέφτει η αιμοσφαιρίνη του οργανισμού και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη. «Πέφτουν οι άμυνες του οργανισμού, σε άτομα που παρουσιάζουν αρκετές νοσηρότητες, ενώ καραδοκεί και η πανδημία».

Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, αναφέρει ο κ. Μιλτιάδους, ως λύση ανάγκης οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία θα λαμβάνουν μία φιάλη αίμα αντί για δύο. «Σε αυτή την περίπτωση, ένα άτομο που μεταγγίζονταν κάθε δύο εβδομάδες θα χρειάζεται να μεταγγίζεται κάθε μια εβδομάδα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ουσιαστικό όφελος. Ούτε μπορεί να δοθεί παράταση, χαμηλώνοντας το ρυθμό μεταγγίσεων στα άτομα με θαλασσαιμία».

«Απευθύνω έκκληση προς τους αιμοδότες ή πιθανούς αιμοδότες, να ξεκινήσουν να προσέρχονται για αιμοδοσία. Απειλούμαστε με αναβολές μεταγγίσεων», είπε. «Βρίσκονται ακόμη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να επικαλεστούμε τα αισθήματα εθελοντισμού των συμπατριωτών μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίσταση. Τα τελευταία τρία χρόνια, είναι πρώτη φόρα που βρισκόμαστε στο σημείο να παρακαλέσουμε τον κόσμο να αυξήσει την προσέλευση του στα κέντρα αιμοδοσίας. Είναι μια από τις ελάχιστες φόρες, όπου είναι υπαρκτή απειλή το σενάριο αναβολής των μεταγγίσεων».

Σχετικά νέα

X
Translate »