ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ολοκληρώθηκε το έργο “Αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της Οδού Πιγιαλέ Πασά”

Με ανάρτηση του ο κος Βύρας αναφέρει:

Ολοκληρώνουμε ακόμα ένα σημαντικό έργο!

Η Πιαλέ Πασά, ο καθρέφτης της πόλης μας αλλά και της Κύπρου, ομόρφυνε κι άλλο!

-Ολοκληρώθηκε το έργο “Αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων της Οδού Πιγιαλέ Πασά” και πλέον η οδός αυτή με την αποκατάσταση της έχει αναβαθμίσει περαιτέρω την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης.

-Η πολυσύχναστη οδός Πιγιαλέ Πασά, τόσο από πεζούς όσο και από αθλούμενους, έμενε για πάρα πολλά χρόνια αφημένη στον χρόνο και ο Δήμος Λάρνακας σε μια προσπάθεια του για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, των περιοίκων και των επισκεπτών της, προχώρησε στον εξωραϊσμό των προσόψεων των κτιρίων προς όφελος όχι μόνο της ίδιας της περιοχής, αλλά και όλης της πόλης.

-Στόχος του έργου ήταν να προβληθεί και να αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καθώς και η ιστορία της τουρκοκυπριακής συνοικίας, η οποία χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής. Γι’ αυτό και οι εργασίες για επαναφορά των προσόψεων, έγιναν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική τους μορφή, με επιδιόρθωση και αφαίρεση σουβάδων, υλικών, επιχρισμάτων, κεραμικών, επιγραφών και γενικώς επιφανειών που δε συνάδουν με τον έντονο χαρακτήρα της περιοχής .

 

-Ειδικά για τις διατηρητέες οικοδομές ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του Περί Διατηρητέων Οικοδομών Νόμου 240(Ι)2002 και του Άρθρου 38(4) του Νόμου Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας, σχετικά με οικοδομικές εργασίες και μετατροπές σε διατηρητέα οικοδομή. Παράλληλα, έγινε καθαρισμός δομικών στοιχείων, απομάκρυνση σκουριάς, εντοπισμός σημείων με υγρασία, επιδιόρθωση ρωγμών και βλαβών στις τοιχοποιίες, σοβάτισμα της τελικής επιφάνειας, επιδιορθώσεις των μετώπων των μπαλκονιών και των καρκανιών, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση πορτών, παραθύρων, κουφωμάτων, κουτιών της ΑΗΚ, κιγκλιδωμάτων.

-Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και βελτίωσης, η περιοχή είναι έτοιμη και πάλι να “γράφει” ιστορία. Άλλωστε, η ανανεωμένη όψη της είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς καθώς επισκέπτεται τη Λάρνακα, αφού είναι το σημείο που ενώνει τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης, το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων και την περιοχή Μακένζι.

-Ο Δήμος Λάρνακας ευχαριστεί Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας για τη συμβολή και συνεισφορά στο έργο. Παράλληλα ευχαριστεί τον κ. Μιχάλη Ευσταθίου και τις Εταιρείες Studio Bagno και BauTech Systems για την σημαντική και πολυεπίπεδη συμβολή τους στην ολοκλήρωση και καταγραφή της ιδέας.

 

Η μελέτη του έργου έγινε από το Γραφείο ΑΡΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ε.Π.Ε.

Η εκτέλεση έγινε από την Εταιρεία Εργολάβων Οικοδομών ΚΕ.ΠΑ.ΜΑ ΛΤΔ.

Το κόστος ανήλθε στα €1.116.000 + ΦΠΑ.

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014 – 2020) και από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από τη Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης των Αλιευτικών Περιοχών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και Αμμοχώστου, Προτεραιότητα 4 “Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής” .

 

Σχετικά νέα

X
Translate »