Breaking News

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, όχι όμως η αντιπαράθεση για τους νέους δήμους

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση μεταξύ της Ένωσης Δήμων και του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλανίζει χρόνια, καθώς οι πολλοί μικροί δήμοι κρίνονται μη αποτελεσματικοί, ενώ προκύπτει ζήτημα τόσο σχετικά με την οικονομική τους ευρωστία όσο και με το εύρος των δραστηριοτήτων τους στην παρούσα μορφή.

 

Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα τεθεί προσεχώς σε Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις και να επανέλθει, εάν χρειαστεί, η Ένωση, με εισηγήσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών, πριν οδηγηθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, επί των αρμοδιοτήτων των νέων δημοτικών σχημάτων δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη διαφωνία, καθώς φαίνεται να είναι κοινώς αποδεκτές από την μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων. Το πραγματικό αγκάθι που παραμένει είναι ποιοι δήμοι θα συνενωθούν με ποιους.

Συνένωση και αντιπαραθέσεις
Στο ζήτημα της συνένωσης δεν φαίνεται να υπάρχει, ακόμη, τελική κατάληξη. Οι δήμοι θα μειωθούν αισθητά και θα καταλήξουμε με περίπου 15 δημοτικά σχήματα, τα οποία, σε αντίθεση με σήμερα, θα εκπροσωπούν πολλές χιλιάδες πολίτες το κάθε ένα, αποκτώντας έτσι άλλο βάρος και κύρος, καθώς και την οικονομική ικανότητα να επεκτείνουν τις αρμοδιότητές τους.

Υπάρχουν αρκετά σενάρια ως προς το ποιοι δήμοι θα συνενωθούν με ποιους, τα οποία, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δεν καλοβλέπουν όλοι οι δήμαρχοι της Κύπρου, καθώς προβάλλουν διάφορα επιχειρήματα, που εκτείνονται από την οικονομική τους κατάσταση μέχρι τους φόβους για παραγκωνισμό των δημοτών τους. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι, σε αυτό το στάδιο, ανακοινώσιμη η τελική μορφή των  νέων δημοτικών σχημάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η δημόσια αντιπαράθεση στο Facebook το Σαββατοκύριακο μεταξύ δύο δημάρχων της επαρχίας Αμμοχώστου, του Θεόδωρου Πυρίλλη του Δήμου Παραλιμνίου και του Γιάννη Καρούσου του Δήμου Αγίας Νάπας.

Ο κ. Πυρίλλης υποστήριξε τη θέση συνένωσης των Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας, αναφέροντας ότι από αυτό το σενάριο θα προκύψουν εξοικονομήσεις επτά εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο και διαβεβαιώνοντας ότι το Παραλίμνι δεν θα απορροφήσει κανέναν.

 

 

Ο κ. Καρούσος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι το Παραλίμνι θα έχει τον απόλυτο έλεγχο έναντι των δημοτών των υπόλοιπων δήμων, αφού έχει πέραν του 50% του πληθυσμού, και η Αγία Νάπα, ενώ θα συνεισφέρει το 40% του προϋπολογισμού, θα έχει εκπροσώπηση 14%. Έθιξε, δε, ζητήματα αναφορικά με το brand name της Αγίας Νάπας.

 

Διαφωνίες όπως αυτές φαίνεται να υπάρχουν και αλλού και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν προτού γίνει το επόμενο βήμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τον τελικό λόγο θα έχει, βέβαια, η Βουλή, με τα κόμματα να καλούνται να εξισορροπήσουν ανάμεσα στην κοινώς αποδεκτή ανάγκη για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις φωνές διαμαρτυρίας των στελεχών τους, που δεν συμφωνούν με τη διαδικασία συνένωσης, όπως αυτή έχει προταθεί.

Τι αλλάζει
Πέραν της σύνθεσης των δήμων, η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προνοεί τη μεταφορά εξουσιών από το κεντρικό κράτος στις τοπικές Αρχές, οι οποίες πλέον θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργούν με πολύ μεγαλύτερη αυτονομία από την εκτελεστική εξουσία, φέροντας εις πέρας το έργο τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι νέοι, μεγάλοι δήμοι θα αποκτήσουν αρμοδιότητες που σχετίζονται με την έκδοση διαφόρων αδειών, όπως οι πολεοδομικές, τη διαχείριση υποδομών για παιδιά και ηλικιωμένους, τις ενδοδημοτικες συγκοινωνίες, την αξιοποίηση των τοπικών υποδομών και τη δημοτική αστυνομία.

Με βάση τον σχεδιασμό, οι νέοι δήμοι θα είναι πιο συμμετοχικοί, καθώς θα ενθαρρύνεται η διαβούλευση με τους κατοίκους και η καλύτερη ενημέρωσή τους για θέματα διαχείρισης. Ταυτόχρονα θα έχουν όλοι πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Σχετικά νέα

X
Translate »