Γενική Επικαιρότητα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το υγραέριο κίνησης (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: alphanews.live

Mε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αυξάνει τον στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από 40% σε τουλάχιστον 55% έως το 2030, και τη κατακόρυφη αύξηση των τιμών των καυσίμων να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, καθίσταται αναγκαία η εισαγωγή των εναλλακτικών καυσίμων με στόχο την απαγκίστρωση των αυτοκινήτων από τα ορυκτά καύσιμα.

Μια τέτοια εναλλακτική μέθοδος, όχι όμως τόσο διαδεδομένη στην Κύπρο η οποία όμως φαίνεται να είναι μια καλή λύση είναι η μετατροπή κινητήρων βενζίνης σε υγραερίου φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με το κίνητρο των ιδιοκτητών τους να είναι κυρίως οικονομικό και δευτερευόντως περιβαλλοντικό.

Μιλώντας στην εκπομπή Άλφα Ενημέρωση, ο μηχανικός Χαράλαμπος Καπετάνιος ανέφερε πως το υγραέριο κίνησης αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική λύση, έναντι της βενζίνης και του πετρελαίου, συνδυάζοντας οικολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, ενω δεν περιέχει (κυρίως) βενζόλιο, πολυμερείς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και έχει ελάχιστο θείο.

Πρόκειται για ένα μείγμα υδρογονανθράκων, με κυριότερα συστατικά το προπάνιο και το βουτάνιο. Το υγραέριο στη φυσική του κατάσταση βρίσκεται σε αέρια μορφή, ενώ για την ευκολία διαχείρισης/μεταφοράς του, υγροποιείται τεχνητά, με αύξηση της πίεσης του. Η τιμή του υγραερίου βρίσκεται αυτή την περίοδο στο 1 ευρώ.

 

Σήμερα, είπε, υπάρχουν έντεκα πρατήρια παγκύπρια τα οποία χορηγούν υγραέριο. Σήμερα στην Κύπρο κυκλοφορούν 10,000 αυτοκίνητα με υγραέριο ξεκαθαρίζοντας πως είναι ένα απολύτως ασφαλές καύσιμο.

 

Ποιες είναι οι διαδικασίες για τη μετατροπή ενός αυτοκινήτου;

Η μετατροπή ενός οχήματος πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένο τεχνίτη οχημάτων στην ειδικότητα του τεχνίτη συστημάτων υγραεριοκίνησης. Ακολούθως ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προσκομίσει στα Ταμεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών τα ακόλουθα έγγραφα ώστε να εκδοθεί νέο Πιστοποιητικό Εγγραφής που θα αναγράφει και το υγραέριο ως καύσιμο του συγκεκριμένου οχήματος:

(1) Αντίγραφο Άδειας Τεχνίτη Οχημάτων με ειδικότητα Τεχνίτη Συστημάτων Υγραεριοκίνησης αναφορικά με το πρόσωπο που εγκατέστησε το σύστημα.

(2) Βεβαίωση της εγκατάστασης συστήματος υγραεριοκίνησης υπογραμμένη και σφραγισμένη από το ίδιο πρόσωπο που αναφέρεται στην Άδεια Τεχνίτη, και

(3) Πιστοποιητικό Εγγραφής Οχήματος.

Σχετικά νέα

X
Translate »