Γενικά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα δικαιώματά σου ως ταξιδιώτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών μίλησαν στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Αναστασία Στυλιανίδου, Νομικός Σύμβουλος Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου και ο Γιώργος Μαυρογιάννης, Επιθεωρητής Εμπορίου και Βιομηχανίας. 

 

 

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως στην περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης της αεροπορικής πτήσης μπορεί να υποβάλει παράπονο και να λάβει αποζημίωση. Ο καταναλωτής μάλιστα πρέπει να γνωρίζει πως έχει το δικαίωμα να ανατρέξει τρία χρόνια πριν.

 

Τι ισχύει στην περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης

Σύμφωνα με την  Αναστασία Στυλιανίδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλοντας να έχει ένα κοινό πλαίσιο προς το επιβατικό κοινό έχει θεσπίσει τον κανονισμό “261 του 2004″ ο οποίος προνοεί την ακύρωση, ματαίωση και καθυστέρηση της πτήσης, υπό προυποθέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καταναλωτής δικαιούται κάποια χρηματική αποζημίωση που αρχίζει 250-600 ευρώ και αυτή δίδεται ανάλογα με τα χιλιόμετρα της πτήσης”.

 

Πτήση μέχρι:

  • 1500 χλμ -> 250 ευρώ (αποζημίωση)
  • 3500 χλμ -> 400 ευρώ
    περισσότερα από 3500 χλμ -> 600 ευρώ

Η κα. Στυλιανίδου πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώσουν τους επιβάτες για τα δικαιώματά τους με έντυπο.

“στις δυο ώρες, ο αερομεταφορέας θα πρέπει να παρέχει γεύμα και αναψυκτικά. Όταν η καθυστέρηση της πτήσης είναι πολύωρη τότε οφείλει να τους παρέχει διαμονή σε κατάλυμα και να ταξιδέψουν την επόμενη μέρα που θα είναι διαθέσιμη η πτήση”. 

Όσον αφορά στην χρηματική αποζημίωση ο ταξιδιώτης δικαιούται εάν η καθυστέρηση της πτήσης υπερβεί τις τρεις ώρες.

 

ΑΠΟΣΚΕΥΗ

 

 

Τι θα κάνετε εάν χαθούν ή φθαρούν οι αποσκευές σας;

Εάν οι αποσκευές ενός ταξιδιώτη χαθούν ή φθαρούν, όπως εξηγεί η Αναστασία Στυλιανίδου ισχύει η σύμβαση του Μόντρεαλ.

  • Σε περίπτωση φθοράς της αποσκευής υπάρχει χρονικό περιθώριο 7 ημερών για καταχώρηση παραπόνου προς την εταιρεία.
  • Στην περίπτωση καθυστέρησης παραλαβής της αποσκευής υπάρχει χρονικό περιθώριο 21 ημερών για καταχώρηση του παραπόνου.
    “εξίσου σημαντικό είναι όταν είμαστε στο αεροδρόμιο θα πρέπει να μεταβούμε στα σημεία εξυπηρέτησης για αποσκευές για να δηλωθεί η φθορά γιατί προφανώς δεν θα υπάρξει στήριξη του ισχυρισμού μας εάν φύγουμε από το αεροδρόμιο και δεν υποβάλουμε παράπονο”, πρόσθεσε η κα. Στυλιανίδου.

Εάν η αποσκευή έχει φθαρεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τότε ο ταξιδιώτης έχει δικαίωμα να του δοθεί το αντίτιμο της αγοράς της.

“όταν χαθεί η αποσκευή είναι δύσκολο να αποδειχθεί το περιεχόμενό της γιατί είναι λογικό οι αεροπορικές εταιρείες ζητά αποδείξεις. Κάποιες εταιρείες έχουν ως πολιτική τους ανάλογα με το βάρος της αποσκευής τότε να αποζημιωθεί ανάλογα και ο ταξιδιώτης. Σύμφωνα με τη σύμβαση του Μόντρεαλ, δίνει ως περιθώριο αποζημίωσης τα 1220 ευρώ”. 

Είναι σημαντικό όπως είπε, ο ταξιδιώτης να γνωρίζει προηγουμένως τους όρους και την πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρείας.

 

Τα δικαιώματά σου σε οργανωμένα πακέτα..

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαυρογιάννης, Επιθεωρητής Εμπορίου και Βιομηχανίας είπε πως η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή εφαρμόζει το νόμο για τα οργανωμένα ταξίδια, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2018 και καλύπτει οργανωμένα πακέτα.

 

Οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες που καλύπτονται από το Νόμο είναι οι εξής:

(α) η μεταφορά επιβατών,

(β) η παροχή καταλύματος,

(γ) η ενοικίαση μηχανοκίνητου οχήματος,

(δ) άλλες τουριστικές υπηρεσίες

 

Η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται:

(α) Στα πακέτα και στους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς που καλύπτουν περίοδο μικρότερη των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, εκτός εάν περιλαμβάνεται διανυκτέρευση

(β) στα πακέτα που προσφέρονται και στους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς που πραγματοποιούνται περιστασιακά και επί μη κερδοσκοπικής βάσης και μόνο σε περιορισμένη ομάδα ταξιδιωτών

(γ) στα πακέτα και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς που αγοράζονται βάσει γενικής συμφωνίας για το διακανονισμό επαγγελματικού ταξιδιού.

Σημαντικό είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι στην περίπτωση που δεν έγινε μια εκδρομή, στο πλαίσιο του οργανωμένου ταξιδιού τότε έχει το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων.

“Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιες υπηρεσίες δεν παρασχέθηκαν και στις πλείστες περιπτώσεις οι διοργανωτές προβαίνουν στην επιστροφή χρημάτων. Για την ευθύνη του πακέτου πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον διοργανωτή ή τον πωλητή”, σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

 

Τι ισχύει για την ενοικίαση οχήματος;

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, στην περίπτωση που ο καταναλωτής ενοικιάσει όχημα συγκεκριμένης κατηγορίας και του προσφερθεί κάτι άλλο γιατί το συγκεκριμένο δεν ήταν διαθέσιμο, τότε ο καταναλωτής δικαιούτε αποζημίωση.

“Τα ποσά αποζημίωσης κρίνονται κατά περίπτωση, έτσι δεν μπορούμε να πούμε πόσα θα είναι, αυτό είναι κάτι που θα διαπραγματευτεί ο καταναλωτής με την εταιρεία και αν προκύψει διαφωνία και ο καταναλωτής πιστεύει ότι η εταιρεία παραβαίνει τον νόμο τότε μπορεί να έρθει στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για να εξετάσουμε το παράπονο”.

 

Πρόσθεσε πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα περισσότερα παράπονα που υποβάλλονται είναι λόγω κακής συνεννόσης καταναλωτή – εταιρείας.

Τόνισε πως για την ευθύνη του πακέτου για Κύπρο ή σε χώρα της ΕΕ, ο καταναλωτής πρέπει να επικοινωνήσει με τον διοργανωτή ή τον πωλητή.

 

Καταχώρηση παραπόνων..

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή καταχώρηση παραπόνου ο καταναλωτής μπορεί να αποταθεί στο τηλέφωνο του Ευρωπαϊκού  Κέντρου Καταναλωτή 22867177 ή στην ιστοσελίδα του http://www.ecccyprus.gov.cy

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »