Οικονομία

Οι Κύπριοι επιλέγουν διαμερίσματα

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Προτιμούν -ή επιλέγουν εξ ανάγκης- να ζουν σε διαμερίσματα παρά σε -ακριβότερες, κατά κανόνα- κατοικίες οι Κύπριοι και αυτό αποτυπώνεται ήδη στις προτιμήσεις αγοραστών και επενδυτών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας με τίτλο «Δείκτης τιμών κατοικιών», σημειώνεται ότι «το κρατικό σχέδιο για επιδότηση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια φαίνεται να έχει στηρίξει τη ζήτηση ακινήτων από ντόπιους αγοραστές, ιδιαίτερα το 2020. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αλλαγή στις προτιμήσεις για φθηνότερα ή μικρότερα ακίνητα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα, σε σχέση με οικίες. Αυτό οδήγησε σε αυξημένη προσφορά, η οποία επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία αδειών οικοδομής για κατοικίες, όπου σημειώνεται μείωση στο εμβαδό και στην αξία των αδειών».

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των τιμών των διαμερισμάτων ενδεχομένως να οφείλεται στη διαφοροποίηση στις προτιμήσεις αγοραστών και επενδυτών προς τα διαμερίσματα παρά προς οικίες. «Λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων που διανύουμε, ο τομέας των ακινήτων ως μορφή επένδυσης, όπως για παράδειγμα η επένδυση σε διαμερίσματα προς ενοικίαση, εξακολουθεί να θεωρείται ότι προσφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις από άλλες μορφές επενδύσεων ή και καταθέσεων».

Επίσης, σημειώνεται, τα διαμερίσματα είναι πιο προσιτά ως πρώτη κατοικία για νέα νοικοκυριά, σε σχέση με τις οικίες. Παράλληλα, προσθέτει η Κεντρική, στήριξη στη ζήτηση για ακίνητα υπό το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας παρέχει το σχέδιο του κράτους για μερική επιδότηση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια. Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες εκτός της Πάφου, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,3%. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 0,6%, στη Λεμεσό 0,7%, στη Λάρνακα 2,2% και στην Αμμόχωστο 1%.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και σε ετήσια βάση, όπου οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την Πάφο, όπου μειώθηκαν κατά 0,9%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στην επαρχία Λεμεσού συνεχίζεται η επιβράδυνση, αφού καταγράφηκε αύξηση 3,5% σε σχέση με αύξηση 5% και 8,2% τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Στην επαρχία Λευκωσίας σημειώθηκε αύξηση 2,5%, στην Αμμόχωστο 0,6% σε σχέση με τη μείωση της τάξεως του 0,9% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Στην επαρχία Λάρνακας σημειώθηκε σημαντική αύξηση και σε ετήσια βάση στις τιμές των διαμερισμάτων κατά 5,6% σε σχέση με την αύξηση 3% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι αυξήσεις τιμών που καταγράφονται στην επαρχία Λάρνακας στα διαμερίσματα πιθανόν να οφείλονται στη ζήτηση ξένων επενδυτών, στο πλαίσιο του προγράμματος για απόκτηση άδειας μόνιμης διαμονής στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η τάση αυτή φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στην αγορά δεύτερης κατοικίας στην Κύπρο από ξένους επενδυτές, με την προτίμησή τους να στρέφεται κυρίως στην επαρχία Λάρνακας.

Οι τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν ότι «παρόλη την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων από την πανδημία φαίνεται ότι οι τιμές των κατοικιών καταγράφουν σχετικά μικρές μειώσεις κατά το υπό εξέταση τρίμηνο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ζήτηση από ντόπιους αγοραστές και ιδιαίτερα στην επαρχία Λευκωσίας, η οποία ιστορικά βασίζεται κυρίως στην αγορά εγχώριων αγοραστών». Επισημαίνεται, τέλος, ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι αγοραπωλησίες ακινήτων από ντόπιους κατέγραψαν ετήσια αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019 και είναι ενδεικτικό της στήριξης που παρέχει στον τομέα η ντόπια αγορά, δεδομένου ότι η ζήτηση από το εξωτερικό έχει περιορισθεί.

Σχετικά νέα

X
Translate »