Γενικά

Ο νεότερος παραγωγός μελιού στην Κύπρο είναι από την Αθηένου: Συνέντευξη με τον Χρίστο Καραγιάννη

Ο Χρίστος Καραγιάννης είναι μόλις 16 ετών με καταγωγή από την Αθηένου και πρόκειται για τον μικρότερο παραγωγό μελιού στην Κύπρο. Είναι ένα παιδί “πηγή έμπνευσης” θα τον χαρακτηρίζαμε, καθώς σκέφτεται πολύ μπροστά για την ηλικία του! Εμείς είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά και να συνομιλήσουμε μαζί του, έτσι σας παραθέτουμε εδώ όλα όσα ο φίλος μας Χρίστος μοιράστηκε μαζί μας…

 

Χρίστο μου, πώς προέκυψε από τόσο νωρίς η μεγάλη σου αγάπη για την μελισσοκομία ;

Πάντα μου άρεσε η διαδικασία, μέχρι που βρήκα ένα μελίσσι πεταμένο κάπου στα χωράφια και το πήρα και το συντήρησα. Μετά από αυτό, ένας πάτερ μου έφερε ακόμα ένα που βρήκε και έτσι ξεκίνησα σιγά σιγά να φτιάχνω περισσότερες κυψέλες.

Θεωρώ ότι η μελισσοκομία, παίζει πολύ με θέματα ψυχολογίας… Για να είσαι μελισσοκόμος, πρέπει να σε εκφράζει αυτό που κάνεις. Οι μέλισσες θα σου δώσουν την ανάλογη παραγωγή μελιού, ανάλογα με το πως θα τους φερθείς και πόσο θα ασχοληθείς μαζί τους. Οι μέλισσες λειτουργούν ανάλογα με την ψυχολογία του ιδιοκτήτη τους. Αν βρίσκεσαι κοντά στα μελίσσια και είσαι θυμωμένος ή αγχωμένος το πιο σίγουρο είναι να δεχτείς επίθεση από μέλισσες, ενώ αν είσαι χαλαρός και οικείος οι μέλισσες μπορεί να καθίσουν πάνω σου χωρίς καν να σε τσιμπήσουν. Επίσης το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν τυχαία βρεθείς κοντά σε μελίσσι, είναι σίγουρα να μην αρχίσεις να τρέχεις, καθώς οι μέλισσες το λαμβάνουν ως μήνυμα επίθεσης και θα τρέξουν πίσω σου. Αν μια μέλισσα σε τσιμπήσει, θα γυρίσει πίσω στην κυψέλη της παίρνοντας το μήνυμα ενός εχθρού και όλες μαζί θα σε κυνηγήσουν. Είναι ακριβώς η σκηνή που βλέπουμε στα κινούμενα σχέδια όταν οι μέλισσες κυνηγούν τον ήρωα και αυτός πρέπει να μπει στην λίμνη για να γλυτώσει.

Φαίνεται ότι οι μέλισσες αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση με το αφεντικό τους. Τι άλλο έμαθες από την εμπειρία σου με τις μέλισσες;

Σε κάθε κυψέλη υπάρχουν μέλισσες χωρισμένες σε πολλές ιδιότητες… Οι φύλακες προστατεύουν την κυψέλη, οι μάνες που ταΐζουν τον γόνο, οι εργάτριες που φέρνουν το μέλι, οι κηφήνες που επιβλέπουν και γονιμοποιούν την βασίλισσα και οι καθαρίστριες οι οποίες έχουν την μοναδική ιδιότητα να καθαρίζουν το μέλι και να το αποστειρώνουν, την λεγόμενη προπόλη. Κάθε κυψέλη έχει τη δική της μοναδική βασίλισσα η οποία είναι υπεύθυνη μόνο για την αναπαραγωγή, αφού κάθε μερικές ημέρες καινούριες μέλισσες γεννιούνται. Η ζωή μια μέλισσας έχει διάρκεια μόλις 50 ημέρες, ενώ η ζωή της βασίλισσας παίρνει μέχρι και 4 χρόνια. Η μέλισσα είναι ο πρώτος παράγοντας του οικοσυστήματος. Λέγεται ότι αν χαθεί η μέλισσα, θα χαθεί και o κόσμος. Οι μελισσοκόμοι έχουν πάντα εχθρούς που απειλούν τις μέλισσες τους, όπως οι γεωργοί που ψεκάζουν τα χωράφια και οι μελισσοφάγοι που τρώνε τις μέλισσες.

Πως καταφέρνεις να φτιάχνεις μόνος σου ένα γνήσιο αυθεντικό μέλι;

Φροντίζω πάντα ώστε το μέλι μου να είναι γνήσιο και να χρησιμοποιώ όλες τις ορθές μελισσοκομικές πρακτικές ούτως ώστε να παράγουν οι μέλισσες μου ένα αυθεντικό προϊόν το οποίο να είναι απαλλαγμένο από χημικά φάρμακα και νοθεία. Ο κάθε μελισσοκόμος στην Κύπρο ο οποίος αγαπά την μέλισσα θα πρέπει να τηρεί τις ορθές μελισσοκομικές πρακτικές που ορίζουν οι κανονισμοί στην Κύπρο ούτως ώστε να κρατήσει το ψηλό επίπεδο που κατέχει το Κυπριακό μέλι. Το γνήσιο Κυπριακό μέλι, θα το αναγνωρίσεις πολύ εύκολα καθώς έχει μια πολύ ξεχωριστή μυρωδιά και σου δίνει το 100% των θρεπτικών συστατικών του, κάτι που θα καταλάβεις σίγουρα όταν δοκιμάσεις το Χουζάμ…

“Το μέλι τούτο το Χουζάμ, η Μέλισσα που βρίσκει, διούν το τζαι στον άρρωστο τζαι τρώει τζαι γιανίσκει”

Από πού προέκυψε το όνομα Χουζάμ που επέλεξες να ονομάσεις το μέλι σου;

Aπό πολύ μικρός ξεκίνησα πρώτα να τραγουδώ και μετά να μιλάω. Η μουσική για μένα είναι τρόπος έκφρασης, γιατί μπορείς εκεί να βγάλεις όσα σου καταδικάζουν και να πείς το παράπονο σου μέσα από το τραγούδι. Η αγάπη μου για τη μουσική με οδήγησε στο Μουσικό Λύκειο, όπου επέλεξα την παραδοσιακή μουσική και μπορώ σήμερα να παίζω 6 διαφορετικά όργανα. Το Xουζάμ ήταν ένας μουσικός δρόμος που μου άρεσε πάρα πολύ, για αυτό και επέλεξα το όνομα αυτό για το μέλι μου.

Πώς πήρες την απόφαση να ακολουθήσεις το Μουσικό Λύκειο;

Με το σχολείο δεν είχα πολύ καλές σχέσεις, γιατί ξέφευγε πολύ από τα ενδιαφέροντα μου. Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει η φύση, τα δέντρα, τα ζώα, οι μέλισσες και το σχολείο δεν είχε να μου μάθει τίποτα από όλα αυτά. Αν είναι κάτι που δεν μου αρέσει, όση ώρα και να μου μιλάς για αυτό δεν πρόκειται να βάλω τίποτα στον νού μου. Το σχολείο δεν δίνει περιθώρια στους μαθητές να αναπτυχθούν… Επίσης θεωρώ άδικο που ένας μαθητής μπορεί να κοπεί σε ένα μάθημα, όπως φυσική ή ιστορία ενώ στον τομέα του πχ στην τέχνη ή τη μουσική ο ίδιος να διαπρέπει. Παλαιότερα έβγαιναν μαθητές από τα σχολεία οι οποίοι ξεχώριζαν, τώρα το σύστημα έχει χωριστεί σε 4 κατηγορίες (πρακτικό, καλών τεχνών, οικονομικών κλπ) έτσι γίνονται όλοι μια μάζα κι αυτός που επρόκειτο να αναπτυχθεί αν δεν έχει τη λογική ή τα σωστά άτομα κοντά του για να εξελιχτεί, θα βρεθεί  κι αυτός στο ίδιο καζάνι με τους υπόλοιπους. Αν είχα τη δύναμη να αλλάξω κάτι στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα ήθελα να αναγνωρίζουν τον κάθε μαθητή σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, χωρίς ο βαθμός να καθορίζει την αξία του κάθε ανθρώπου. Κι αυτό το βρήκα μέσα στο Μουσικό Λύκειο.

Μίλησε μας για την σχέση που έχεις αναπτύξει με τη μουσική

Η μουσική ήταν πάντα ένα καθημερινό κομμάτι της ζωής μου και η αγάπη μου για την παραδοσιακή μουσική με οδήγησε να βρίσκομαι σήμερα στην μουσική ομάδα «Ώρα ευλοημένη» μαζί με άλλους δύο νεαρούς, που συνοδεύουμε με μουσική τα αλλάγματα σε γάμους. Εγώ παίζω το λαούτο και  τραγουδώ, ενώ τα παιδιά συνοδεύουν με κιθάρα και βιολί.

Μουσική ομάδα “Ώρα ευλοημένη”

Επίσης έχω προσκληθεί και παρευρεθεί για να τραγουδήσω στην εκπομπή της Βασιλικής Χατζηαδάμου και του Γιάννη Τσιμιτσέλη όταν ήμουν ακόμα παιδί. Από τότε κατά καιρούς παρευρίσκομαι σε διάφορες παραδοσιακές εκπομπές στην τηλεόραση. Γράφω στίχους, ποίηση και Κυπριακά τσιατιστά. Επίσης αγαπώ πολύ το πιθκιάβλι, που είναι και το παραδοσιακό μας Κυπριακό όργανο. Είναι το αρχαιότερο μουσικό όργανο στον κόσμο και είναι φτιαγμένο από ένα μικρό στενό καλάμι με 6 τρύπες, αλλά μπορείς να κάνεις τόσα πολλά πράγματα με αυτό. Αν ξέρεις να το παίζεις, μπορείς να βγάλεις και να δείξεις πολλά συναισθήματα. Μελλοντικά θέλω να ακολουθήσω το επάγγελμα του καθηγητή μουσικής, αλλά το μέλι ποτέ δεν θα το εγκαταλείψω, γιατί είναι ένας τρόπος να έρχομαι πιο κοντά με την φύση κι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται μέσα στη φύση νιώθει πιο αληθινός. Σύντομα θα τελειώσει το δικό μου εργοστάσιο, που περιέχει όλα τα μηχανήματα παραγωγής μελιού και συσκευασίας μελιού, τα οποία αγόρασα με δικά μου χρήματα με όλα αυτά που κατάφερα μέχρι σήμερα.

Πώς νιώθεις που ξεχωρίζεις ανάμεσα σε τόσα άλλα παιδιά της ηλικίας σου;

Πάντα ένιωθα μέσα μου ευλογημένος, ότι ήρθα στον κόσμο για να φέρω κάτι και να γίνω κάτι. Θεωρώ πως τίποτε στην ζωή δεν είναι τυχαίο, όλα γίνονται για κάποιο σκοπό κι ακόμα κι αυτά που δεν μας αρέσουν μπορούμε να τα αλλάξουμε φτάνει να το θέλουμε εμείς. Σε ένα πεζό μου είχα γράψει μια φορά «ότι δεν μας αρέσει από τα αριστερά, γυρίζουμε οι ίδιοι πλευρά και το βλέπουμε από τα δεξιά μας, και έτσι κι αυτό αλλάζει όψη»

Πές μας κι ένα τσιατιστό για το όμορφο χωριό σου έτσι για να κλείσουμε ποιητικά αυτή την όμορφη συνέντευξη…

Η Αθηένου είναι ένα Ακριτικό χωριό που περιβάλλεται από Τουρκακρατούμενες περιοχές, κι αν είναι να πώ κάτι για αυτό το χωριό είναι το εξής:

“Η Αθηένου εν καλή ζηλεύκουν την οι ξένοι, είμαστε που τες τέσσερεις μερκές εγλωβισμένοι”.

Πηγή: The big heart channel

Σχετικά νέα

X
Translate »