Πολιτιστικά

Ο Δήμος Λάρνακας ίδρυσε την εταιρεία «Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης»

Με στόχο τη συντήρηση και τον εμπλουτισμό των συλλογών και την αξιοποίηση της κληρονομιάς του αείμνηστου Φοίβου Σταυρίδη και με τη σύμφωνο γνώμη της οικογένειας του, ο Δήμος Λάρνακας, προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας «Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης» στην οποία ο Δήμος θα είναι ο μόνος μέτοχος.

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρεται ότι “σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην πρώην Οθωμανική Τράπεζα, ο Δήμαρχος Λάρνακας σε χαιρετισμό του είπε πως ο αείμνηστος Φοίβος Σταυρίδης, υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους δημότες της Λάρνακας, καθώς και μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των κυπριακών γραμμάτων, με μεγάλο ποιητικό έργο και έργο ως εκδότης, ερευνητής και μελετητής της κυπριακής λογοτεχνίας. Ο Φοίβος Σταυρίδης άφησε 528 κιβώτια με υλικό αρχείου, βιβλιοθήκης και κυπρολογικές εκδόσεις, ενώ σε συνεργασία με Δήμο Λάρνακας ιδρύθηκε το 2014 το Ίδρυμα «Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «η λειτουργία του Ιδρύματος, στηρίζεται στην οικονομική εισφορά του Δήμου Λάρνακας και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας, όπου και φυλάγεται όλο το αρχείο του, το οποίο αριθμεί πέραν των 30,000 τεκμηρίων. Σκοπός της προσπάθειας αυτής, πέραν της συντήρησης και του εμπλουτισμού των συλλογών, είναι η αξιοποίηση της κληρονομιάς του αείμνηστου Φοίβου Σταυρίδη, μέσα από βελτιωτικές προτάσεις που και ο ίδιος, λίγο καιρό πριν πεθάνει, συζητούσε με τον Δήμο Λάρνακας».

Όπως είπε ο κ. Βύρας, «σε επτά χρόνια, έχει ταξινομηθεί και αρχειοθετηθεί όλο το υλικό, έχει εμπλουτιστεί από διάφορες δωρεές, που έγιναν, έχουν γίνει 11 εκδόσεις, οι οποίες αποτελούν μοναδικά τεκμήρια στην κυπριακή έρευνα του πολιτισμού». Πλούσια, συνέχισε, «είναι και η συμμετοχή σε συνέδρια και οι συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά στην Κύπρο και το εξωτερικό, παρουσιάστηκαν 37 θεματικές εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς, σχολεία και ιδιώτες, ενώ ορισμένες αποτελούν μοναδικά τεκμήρια στην κυπριακή έρευνα του πολιτισμού, όπως είναι η τρίτομη έκδοση των Τσιαττιστών του Παλιωμάτου του Κατακλυσμού, καθώς και εκδόσεις που φωτίζουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Λάρνακας».

Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι «αναγνωρίζοντας την προσφορά του Ιδρύματος «Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας» και ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης, ο Δήμος αποφάσισε, μαζί με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη των μελών της οικογένειας Σταυρίδη, την σύσταση μιας εταιρείας, της οποίας ο Δήμος θα είναι ο μόνος μέτοχος και να περιλάβει την ολότητα των πολύτιμων συλλογών του Ιδρύματος συνεχίζοντας και ενισχύοντας το έργο του”.

Ακολουθώντας τις νομικές και νόμιμες διαδικασίες, κατέληξε ο Ανδρέας Βύρας “σήμερα έχουμε την Εταιρεία «Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης, η οποία θα διευρύνει την προσφορά της προς τους δημότες με δημόσιες συναντήσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης».

   

Σχετικά νέα

X
Translate »