Έχουμε θέμα

Ο Δήμος Λάρνακας δεν δέχεται παραχώρηση μέρους του παλαιού Νοσοκομείου

Ο Δήμος Λάρνακας δεν δέχεται την παραχώρηση μόνο του ανωγείου τμήματος του διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει το παλαιό Νοσοκομείο της πόλης, στο Δήμο για τη μεταστέγαση των δημοτικών υπηρεσιών, αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Δήμαρχος Αντρέας Βύρας.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε πως «ο Δήμος δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί την παραχώρηση μέρους του διατηρητέου κτηρίου που στεγάζει το παλαιό Νοσοκομείο» σημειώνοντας πως σε απόφαση του ημερομηνίας 26/7/2017 «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση του ανωγείου του υφιστάμενου κτηρίου για μεταστέγαση των δημοτικών υπηρεσιών».

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Προστίθεται ότι «στο ισόγειο του κτιρίου, στεγάζεται τώρα το Οδοντιατρικό Τμήμα, το Φαρμακείο, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Η Υπουργική απόφαση προνοεί την παραμονή και την συνέχιση της λειτουργίας των εξωτερικών Ιατρείων που βρίσκονται δυτικά του χώρου του διατηρητέου κτηρίου».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας δεν αποδέχεται την απόφαση, ο Δήμαρχος σημειώνει στην επιστολή του ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανακαίνιση του ανωγείου κτηρίου χωρίς να γίνονται παράλληλα εργασίες σε όλο το κτήριο. Ο λόγος για τον οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτηρίου είναι για την μετατροπή του σε Δημοτικό Μέγαρο» προσθέτει σημειώνοντας πως «ο χώρος του ανωγείου δεν είναι αρκετός, αλλά και να ήταν, δεν θα ήταν δυνατή η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών παράλληλα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας που στεγάζονται στο ισόγειο».

Προστίθεται ακόμα ότι «η κατ’ αρχήν εκτιμημένη δαπάνη για την αναπαλαίωση ολόκληρου του διατηρητέου κτηρίου, ανέρχεται στο ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτείται για την αναπαλαίωση του κτηρίου, είναι αδύνατο για τον Δήμο να ικανοποιήσει το αίτημα του Υπουργείου Υγείας, για να αναλάβει τα έξοδα ανέγερσης ή ενοικίαση άλλου χώρου για την μεταφορά των υπηρεσιών που βρίσκονται στο ισόγειο του κτηρίου, ο Δήμος θεωρεί άδικη τη θέση αυτή και ζητά όπως το Κράτος αναλάβει την συγκεκριμένη διευθέτηση».

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναφέρεται επίσης πως «η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου χωροταξικά δεν είναι δυνατό να αμφισβητηθεί από κανένα, ως η καλύτερη γιατί βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με διαθέσιμο χώρο στάθμευσης και με μεγάλους ανοικτούς χώρους που θα τοπιοτεχνηθούν κατάλληλα. Σε πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου Λάρνακας με αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός διευκρίνισε ότι επιμένει στην εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή την παραχώρηση μόνο του ανωγείου του διατηρητέου κτηρίου, πράγμα το οποίο δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό».

Με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση του Δήμου, προστίθεται στην επιστολή «θα πρέπει να γίνουν μεγάλες θυσίες για πληρωμή του ποσού των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Επειδή το όραμα του Δήμου είναι η ανάκτηση του χώρου και η αναπαλαίωση όλου του κτηρίου για μετατροπή του σε Δημοτικό Μέγαρο, θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για την εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού για χρηματοδότηση του έργου αναπαλαίωσης του κτηρίου».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημερώνει επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «αν δεν γίνει σύντομα η αναπαλαίωση του κτηρίου από τον Δήμο, λόγω της άθλιας του κατάστασης, αυτό θα φθείρεται διαχρονικά όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το κράτος να προβεί εξ’ ιδίων στην αναπαλαίωση του ως διατηρητέου».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά «άμεση συνάντηση» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση του όλου θέματος με στόχο την «προσωπική παρέμβαση» του Νίκου Αναστασιάδη για ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου «με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον» ευελπιστώντας σε σύντομη θετική απάντηση του Προέδρου στο αίτημα του Δήμου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Σχετικά νέα

X
Translate »