Γενικά

Ο Δήμαρχος Λάρνακας στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Το παρόν του έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέας Βύρας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 

Είναι μεγάλη μου χαρά αλλά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ χαιρετίζοντας το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων Κύπρου στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Οι συνελεύσεις αυτές αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία και πλατφόρμα για διαβούλευση, προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών. Είμαι ευτυχής που, αυτή τη χρονιά, η πανδημία δεν κατάφερε να μας εμποδίσει να είμαστε διά ζώσης παρόντες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δεσμοί που συνδέουν τις Ενώσεις μας έχουν υπάρξει διαχρονικά άρρηκτοι. Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσω ότι φέτος, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Προέδρου και φίλου, Δημήτρη Παπαστεργίου και της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στην Κύπροστις αρχές Σεπτεμβρίου, νιώθω ότι έχουμε εγκαινιάσει μια νέα εποχή ενισχυμένης συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων που θεωρούμε μεγάλης σημασίας.

Σίγουρα, η κάθε τοπική κοινωνία είναι μοναδική με τις δικές της ιδιαίτερες ανησυχίες και τους δικούς της επιμέρους στόχους. Συχνά όμως, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι κοινές. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των αρχών, όχι μόνο εγχώρια αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ρόλος που μας έχουν εμπιστευτεί οι πολίτες είναι βαρυσήμαντος και πολυδιάστατος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε δημοκρατικού συστήματος, αφού ως η αρχή που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, γνωρίζουμε καλύτερα από όλους ότι η εξάσκηση των καθηκόντων μας και το έργο μας επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των μελών της τοπικής κοινωνίας.

Από το βήμα της συνέλευσης αυτής δεν θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ και στον Γολγοθά της πατρίδας μου. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους Ελλαδίτες συναδέλφους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Κυβέρνηση της Ελλάδος αλλά και τον Ελληνικό λαό για τη συνεχή συμπαράσταση στο εθνικό μας θέμα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Έλληνες  συναδέλφους, οι οποίοι, τον τελευταίο χρόνο, με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, σε άλλη μια προκλητική παραβίαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς δικαίου, έδειξαν την αμέριστη στήριξή τους σε όλα τα διαβήματά μας για τον τερματισμό αυτής της κατάφωρης αδικίας.Είμαι περήφανος που η συνεύρεση Ελλάδας και Κύπρου σε διεθνή και ευρωπαϊκά σώματα όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελεί πάντοτε ένα παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την ουσιώδη και εποικοδομητική συνεργασία. 

Η επανένωση του τόπου μας σε συνθήκες ελευθερίας και σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων, στα πλαίσια μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, παραμένει η πρώτη προτεραιότητα όλων μας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της εδώ παρουσίας μας αλλά και της νέας ουσιώδους συνεργασίας που αναπτύσσουμε, αποδεχτήκαμε με μεγάλο ενθουσιασμό να είμαστε ως Ένωση Δήμων Κύπρου, συνδιοργανωτές στην έκθεση Beyond 4.0, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η πρωτοβουλία και η σύμπραξη μας αυτή θα είναι ιδιαίτερα επωφελής σε πολλά επίπεδα.

Πέραν της πρωτοβουλίας για συνδιοργάνωση της πρωτοποριακής αυτής έκθεσης, έχουμε στήσει διαύλους επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για μια σειρά θεμάτων, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο,  τα οποία είχαμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε κατά την επίσκεψη της ΚΕΔΕ στην Κύπρο.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο σημείο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας η συζήτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, όπως ευελπιστούμε στα τελικά στάδια πριν την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στην Κύπρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση του συστήματος διακυβέρνησης στο νησί από την ίδρυση της Δημοκρατίας, η οποία κρίνεται αναγκαία για να διασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμένος χαρακτήρας των υπηρεσιών μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Στην προσπάθεια αυτή, χρειάζεται θάρρος και πολιτική βούληση τόσο εκ μέρους των Τοπικών Αρχών όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης. Η αποκέντρωση των εξουσιών πρέπει να προχωρήσει με τρόπο αποτελεσματικό ώστε οι Τοπικές Αρχές να καταστούν πραγματικές Αυτοδιοικήσεις, ελεύθερες να εκπληρώσουν το όραμά τους για τις τοπικές κοινωνίες με τις εκάστοτε ανάγκες τους και απαλλαγμένες από το γρανάζι της κυβερνητικής γραφειοκρατίας. Για το λόγο αυτό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι οικονομικά και διοικητικά αυτόνομη και αυτή είναι η βασική μας διεκδίκηση στο πλαίσιο του διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Είμαι ευγνώμων προς τους Ελλαδίτες συναδέλφους της ΚΕΔΕ, οι οποίοι με ιδιαίτερη προθυμία, έχουν θέσει τους εαυτούς τους στη διάθεσή μας για να μοιραστούν τις πολύτιμες εμπειρίες τους, επιτυχίες, προκλήσεις και όραμα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις δικές σας μεταρρυθμιστικές διαδικασίες εδώ στην Ελλάδα. Μπορεί τα μεγέθη να είναι αισθητά διαφορετικά, ωστόσο οι τοπικές κοινωνίες παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες και τα μαθήματα της Ελλάδας εν πολλοίς, εφαρμόζονται και στην Κύπρο.

Λένε ότι αν θέλεις να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θέλεις όμως να πας μακριά, πήγαινε με συντροφιά. Η πολυδιάστατη και ουσιαστική συνεργασία που έχει καθιερωθεί μεταξύ ΚΕΔΕ και Ένωσης Δήμων Κύπρου και η οποία είμαι αισιόδοξος ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, έχει να δώσει σε όλους μας πολλά. Ανταλλάσσοντας ιδέες, απόψεις και τεχνογνωσία, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα στην τοπική και κοινωνία και τους ανθρώπους που υπηρετούμε. Μαζί, θέλουμε και μπορούμε να πάμε μακριά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου σας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει η πανδημία, και φυσικά να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση αλλά και τη φιλοξενία. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η Συνέλευση θα είναι εποικοδομητική και καρποφόρα για όλους τους συμμετέχοντες.

Σχετικά νέα

X
Translate »