Έχουμε θέμα

Ο άθλιος βίος ενός άστεγου στο κέντρο της Λάρνακας

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Άστεγος εξακολουθεί να παραμένει ο ηλικιωμένος Ρουμάνος που στο κέντρο της Λάρνακας τον ξέρουν όλοι με το όνομα Αουρίκα.

Δυστυχώς, παρά το ρεπορτάζ του «Φ» πριν από περίπου ένα χρόνο, καμιά αρμόδια Υπηρεσία δεν φρόντισε να δώσει τέλος στην περιπέτεια ενός ανθρώπου που βρέθηκε να μην έχει στον ήλιο μοίρα.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Λαζάρου διαμαρτύρονται γι’ αυτήν την κατάσταση και καλούν τους αρμόδιους να κινητοποιηθούν έστω και τώρα, πριν να συμβεί κάτι κακό σ’ αυτόν τον άνθρωπο, που εκτός από άστεγος, έχει και άλλα θέματα που απειλούν την υγεία του. Είναι αυτό το φιλότιμο, το ενδιαφέρον των ανθρώπων το μόνο που παρέμεινε ίδιο στη ζωή του Αουρίκα, στον ένα χρόνο που πέρασε από το προηγούμενο μας ρεπορτάζ. Το ενδιαφέρον τους για να μην πεθάνει από την πείνα και τη δίψα αυτός ο άστεγος, άρρωστος, αλλά και συνάμα άκακος και ευγενικός άνθρωπος. Τρεις- τέσσερις καλοί άνθρωποι φροντίζουν ώστε ο ηλικιωμένος Αουρίκα να έχει τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ένα πιάτο ζεστό φαγητό και λίγο νερό, ένα σαπούνι και ένα σαμπουάν για να πλένεται.

Πλέον ο Αουρίκα δεν μένει στο ετοιμόρροπο υποστατικό που τον είχαμε συναντήσει πέρσι το Φθινόπωρο. Από εκεί τον έδιωξαν και έτσι αναγκάστηκε να μετακομίσει δίπλα, σε μια αποθήκη χωρίς πόρτες και παράθυρα στην αυλή της Στοάς Κλεόπα πλησίον του Αγίου Λαζάρου. Κουβάλησε εκεί τα πενιχρά υπάρχοντα του, ένα πρόχειρο ντιβάνι δηλαδή και ρούχα που του δίνει κατά καιρούς ο κόσμος. Με πλάκες έκλεισε τις πόρτες της αποθήκης, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν γυαλιά στα παράθυρα παραμένει πρόβλημα, καθώς πλησιάζει και ο χειμώνας.

Ο Αουρίκα, με τα λιγοστά ελληνικά και αγγλικά που μιλά, μας εξήγησε ότι αναγκάζεται να κρεμά από ένα σχοινί τα τρόφιμα του, καθώς του τα τρώνε οι αρουραίοι. Όπως εισήλθαν, μας είπαν κάποιοι γείτονες και κάποια κλεφτρόνια της περιοχής, τα οποία έκλεψαν τα δυο- τρία αντικείμενα κάποιας αξίας που είχε. Δηλαδή, ένα ξεχαρβαλωμένο κινητό προηγούμενης γενιάς που πότε είχε μπαταρία και κάρτα και πότε όχι, με το οποίο επικοινωνούσε με κάποια δικά του άτομα, ένα παλιό ραδιοφωνάκι που βρήκε σε σορό από σκουπίδια και έφτιαξε και ένα μικρό κλεφτοφάναρο για να του φέγγει σε ώρα περίστασης.

Πρέπει, επίσης, να λεχθεί ότι σύμφωνα με κάποιους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Λαζάρου, πολύ συχνά ο ηλικιωμένος άστεγος από τη Ρουμανία, μαζεύει σκουπίδια από την περιοχή, τοποθετώντας τα στους μεγάλους κάδους του δημαρχείου. Βρίσκοντας έτσι και κάποια πράγματα που του κάνουν, αλλά και συμβάλλοντας με τον δικό του τρόπο στην καθαριότητα της πόλης.

4033125497553962 1

Υπάρχουν και θέματα υγείας 

Ένα μεγάλο κουβάρι στο σβέρκο του Αουρίκα, ένα δεύτερο που άρχισε να σχηματίζεται, αλλά και κάποια άλλα θέματα που αντιμετωπίζει, κάνουν όσους γνωρίζουν για την περίπτωση αυτού του ανθρώπου, να ανησυχούν για την υγεία και για τη ζωή του.

Τι θα γίνει λοιπόν με τον Αουρίκα, διαμηνύουν προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Λαζάρου και πέριξ της Στοάς Κλεόπα. Θα αφεθεί σ’ αυτήν την τρισάθλια κατάσταση, μέχρι που ένα πρωί θα τον βρουν πεθαμένο; Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής Αγίου Λαζάρου επιβεβαιωμένα ο Αουρίκα ζει σε αυτή την τρισάθλια κατάσταση για δυο και πλέον χρόνια. Ακούει κανείς αρμόδιος, ρωτούνε οι κάτοικοι της περιοχής; Ζητώντας επιτακτικά την παρέμβαση των αρμοδίων στην καθαρά ανθρωπιστική αυτή περίπτωση.

Σχετικά νέα

X
Translate »