Επιχειρήσεις

Ντίνος Λευκαρίτης: Θέλουμε να είμαστε πάντα αυτάρκεις

Έχοντας και επίσημα μεταφερθεί στις νέες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, η Πετρολίνα εγκαινιάζει το 2020 μια νέα εποχή στην επιχειρηματική της δράση.

Ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος Ντίνος Λευκαρίτης, μιλά για την επένδυση των 80+ εκατ. ευρώ και ρίχνει το βλέμμα προς τα μελλοντικά βήματα της κυπριακής εταιρείας πετρελαιοειδών. Οι προκλήσεις πάρα πολλές και με την τεχνολογία να αλλάζει διαρκώς, η Πετρολίνα επικεντρώνεται σε νέες μορφές ενέργειας και σε έξυπνα καύσιμα.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com
Ως γνήσιος Σκαλιώτης, ο κ. Λευκαρίτης αναλύει επίσης το δικό του όραμα για την πόλη. Είναι επικεφαλής του ΕΤΑΠ Λάρνακας και από αυτή τη θέση, θεωρεί πως «έχει έρθει η ώρα που η Λάρνακα θα πάρει τη θέση που της αξίζει, ως ένας αξιόλογος και πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός». Τέλος, αναφέρεται στους σχεδιασμούς για τη μαρίνα Λάρνακας, οι οποίοι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, ωστόσο, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία της πόλης και του κράτους γενικότερα.
Από τις αρχές του έτους έχετε μεταφέρει τις δραστηριότητες που αφορούν στο τερματικό καυσίμων στο Βασιλικό. Τι σηματοδοτεί αυτή η κίνηση για τον Όμιλο;
Σηματοδοτεί μια νέα εποχή τόσο για την επιχειρηματική δράση της Πετρολίνα όσο και για τον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, γενικότερα στη χώρα μας. Η Πετρολίνα είναι η πρώτη κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών που επένδυσε σε δικές της υποδομές  αποθήκευσης και διαχείρισης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό. Με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, τεχνολογίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη αυτοματοποίηση του τερματικού, με νέες τεχνολογίες πρόσθετων (additives) η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να διαθέτει άριστης ποιότητας προϊόντα. Για μας η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού εμπεριέχει την αίσθηση της ικανοποίησης ότι έχουμε προνοήσει για τα επόμενά μας βήματα. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί επενδύουμε στο μέλλον και στην καινοτομία.
Τι ύψους ήταν η σχετική επένδυση που έγινε και ποιες θετικές συνέργειες δημιουργεί για εσάς;
Ξεπερνά τα €80 εκατομμύρια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ από κυπριακή εταιρεία στο νησί. Ένα μεγαλεπήβολο έργο με πολλαπλά και μακροχρόνια οφέλη και προοπτικές, για την οικονομία του τόπου, καθώς και για τις επόμενες γενιές. Η εταιρεία μας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες συμβάλλοντας στην εργοδότηση πέραν των 1.300 ατόμων άμεσα και έμμεσα, ενώ μέσα από τις νέες της υποδομές παρέχεται πλέον η σύγχρονη και άμεση εξυπηρέτηση στις φορτοεκφορτώσεις και στη διανομή. Προοπτική που της δίνει τη δυνατότητα να καλύπτει σε ανάγκες ολόκληρη την Κύπρο αλλά και διεθνείς αγορές.
Σε γενικότερες γραμμές, ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Πετρολίνα για τα επόμενα χρόνια; Θα διαφοροποιηθείτε σταδιακά από τον τομέα των καυσίμων και θα επιχειρήσετε ανοίγματα και σε άλλους τομείς, έστω παραπλήσιους; Όπως για παράδειγμα κάνατε προ μερικών ετών με τη δημιουργία της Petrolina Solar;
Η Πετρολίνα θα συνεχίσει να πρωτοπορεί, με τη διορατικότητα και τον δυναμισμό που τη χαρακτηρίζει. Να δημιουργεί έργα υποδομής, να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προκλήσεις της νέας εποχής, συνεισφέροντας παράλληλα στη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου. Όπως σωστά σημειώσατε, το 2011 δημιουργήσαμε την Petrolina Solar Ltd, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές μας και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πράσινη ενέργεια, γιατί θέλουμε ως εταιρία να βρισκόμαστε μπροστά και να αξιοποιούμε κάθε προοπτική.
Ποιο θεωρείτε πως είναι το μέλλον για τις εταιρείες καυσίμων, με δεδομένο ότι στο εξωτερικό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται εντονότερη η στροφή προς πιο πράσινες πηγές καυσίμων, ειδικά στον τομέα της αυτοκίνησης.
Έχουμε επενδύσει στο μεγαλύτερο τερματικό υγρών καυσίμων. Και ο λόγος που το κάναμε είναι γιατί εκτιμούμε ότι τα υγρά καύσιμα θα παραμείνουν και τα επόμενα χρόνια σε πρώτη ζήτηση, ως κύρια πηγή ενέργειας. Η έμφαση θα δοθεί στα έξυπνα καύσιμα. Ήδη η εταιρεία μας εισάγει ποιοτικά καύσιμα με «καταλύτη» και όχι απλά με additives,  τα οποία μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων και προσφέρουν αυξημένη απόδοση και επομένως οικονομία. Είμαστε, επίσης, η πρώτη εταιρεία που λειτούργησε στην Κύπρο πρατήρια υγραερίου κίνησης.
Πιστεύετε πως τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα σε κάποιο στάδιο θα διεισδύσουν και στην κυπριακή αγορά;
Έχουν ήδη διεισδύσει και ο αριθμός τους συνεχώς θα αυξάνεται. Ιδιαίτερα με τα κίνητρα που δίνονται από το κράτος. Αυτή είναι και η τάση διεθνώς. Ωστόσο, θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια για να αλλάξουν ριζικά οι ανάγκες της αγοράς. Να είστε σίγουροι, ωστόσο, ότι η Πετρολίνα θα είναι και πάλι πρωτοπόρος.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία  για τη δημιουργία του τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό;
Κινούμαστε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που προνοούν ότι το τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Προς τον σκοπό αυτό συμμετέχουμε στην κοινοπραξία VLPG PLANT LTD, με τη ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ και INTERGAZ LTD.  Έχουμε αποδείξει ότι όσο εξαρτάται από εμάς τηρούμε πιστά τα χρονοδιαγράμματα.
Η εταιρεία είναι σταθερά κερδοφόρα διά μέσου των ετών και καταβάλλει σταθερά μερίσματα στους μετόχους της. Είναι αυτός ένας από τους βασικούς στόχους που έχετε θέσει;
Από την πρώτη στιγμή που η Εταιρία μας εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σεβόμενοι τους μετόχους και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, λειτουργούμε ως αμιγώς κυπριακή εταιρεία προς όφελος των μετόχων, των στρατηγικών μας εταίρων και των πελατών μας. Παράλληλα όμως, ως κυπριακή εταιρεία, λειτουργούμε με τρόπο που στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία του τόπου.
Η Πετρολίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο, αλλά έχει να ανταγωνιστεί κολοσσούς από το εξωτερικό; Πώς το αντιμετωπίζετε; Σας προσέγγισαν ποτέ με πρόταση εξαγοράς από Ομίλους του εξωτερικού;
Στα 60 χρόνια παρουσίας μας αποδείξαμε ότι η Πετρολίνα είναι σε θέση όχι μόνο να ανταγωνίζεται διεθνείς  εταιρείες, αλλά και να πρωτοπορεί σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα. Κατά την περίοδο αυτή έχουμε εξαγοράσει διεθνείς εταιρείες. Θέλουμε να είμαστε πάντοτε αυτάρκεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας αλλά και το όραμα των ιδρυτών της εταιρείας, των αδερφών Λευκαρίτη, οι οποίοι είχαν θέσει ξεκάθαρα τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες της εταιρείας.
Το διαχρονικό παράπονο των καταναλωτών είναι η τιμή των καυσίμων. Χαρακτηριστικά, παραπονιούνται πως όταν η τιμή πέφτει διεθνώς στην Κύπρο καθυστερεί μερικούς μήνες, ενώ όταν αυξάνεται διεθνώς, αυξάνεται σχεδόν άμεσα και στην Κύπρο. Πώς σχολιάζετε;
Είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τις τιμές των καυσίμων στα συμβόλαια αγοράς τους. Προσπαθούμε πάντοτε να εισάγουμε σε ανταγωνιστικές τιμές, προς όφελος πάντα των καταναλωτών. Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε και την ιδιαίτερα υψηλή φορολογία στα καύσιμα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας, η γη που κατέχετε στη Λάρνακα, εκεί που ήταν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου, αξίζει 400-700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πώς σκοπεύετε να την αξιοποιήσετε; Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για μία έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Χρειάζεται να γίνει κάποιους είδους προεργασία προτού να αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς;
Ο Όμιλος Εταιριών μας προτίθεται να προχωρήσει στην ανάπτυξη της γης, με τρόπο που θα ενισχύσει τόσο την πόλη και την κοινωνία της Λάρνακας, όσο και ολόκληρη την Κύπρο.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της Λάρνακας. Ως πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας θεωρείτε πως έχει έρθει η ώρα, η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας να πάψουν να θεωρούνται ο φτωχός συγγενής;
Η Λάρνακα, στα δικά μου μάτια, δεν ήταν ποτέ «ο φτωχός συγγενής». Είναι μια πόλη που προσφέρει ποιότητα ζωής. Η δε επαρχία της Λάρνακας έχει να προσφέρει πολλά στους κατοίκους και στους τουρίστες. Ελπίζω η ανάπτυξη που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη να συμβάλει στο να δουν όλοι τα πλεονεκτήματα της πόλης μας.
H πρόοδος που έχει κάνει η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού είναι αξιοσημείωτη. Συγκεκριμένα, οι τουριστικές αφίξεις στην επαρχία μας σε περίοδο έξι ετών έχουν διπλασιαστεί φτάνοντας αριθμούς ρεκόρ, αυξήθηκε το μερίδιό μας επί των παγκύπριων τουριστικών αφίξεων ενώ βελτιώθηκαν και οι δείκτες εποχικότητας. Ταυτόχρονα, το ίδιο διάστημα προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Λάρνακας 25 νέες μονάδες ενώ άλλες έξι – μεταξύ των οποίων και διεθνείς αλυσίδες – αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2020. Το ζητούμενο βέβαια είναι πώς διαχειριζόμαστε αυτή τη δυναμική, ώστε το όφελος για τον τόπο μας να είναι πολύπλευρο αλλά και μακροπρόθεσμο.
Ως ΕΤΑΠ Λάρνακας υλοποιούμε με μεγάλη επιτυχία τα Σχέδια Δράσης μας που αποσκοπούν στη βελτίωση και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και σε στοχευμένες ενέργειες προβολής της Περιφέρειάς μας και ανάδειξης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και των ειδικών μορφών τουρισμού.
Συνεπώς ναι, έχει έρθει η ώρα που η Λάρνακα θα πάρει τη θέση που της αξίζει, ως ένας αξιόλογος και πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός.
Πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συμφωνία για δημιουργία του ενιαίου έργου λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας;
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλήξουν θετικά και χωρίς άλλη χρονοτριβή οι διαπραγματεύσεις του κράτους με τον υποψήφιο επενδυτή, διότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα έργα στην επαρχία μας το οποίο εκκρεμεί από τη δεκαετία του ’90. Το υπό αναφορά έργο θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε τις ξένες επενδύσεις ή ακόμα η κατάσταση παραμένει το ίδιο προβληματική;
Έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να διευκολύνουν ξένες επενδύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου και της οικονομίας μας. Δυστυχώς η γραφειοκρατία ακόμα υπάρχει.
Συνέντευξη στο περιοδικό Insider (Τεύχος Ιανουαρίου 2020) 

Σχετικά νέα

X
Translate »