Περιβάλλον

Νοκ άουτ ο σταθμός Δεκέλειας-Ακατάλληλος περιβαλλοντικά

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2010 και για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε παρέκκλιση μέχρι το τέλος του 2023 για τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ στη Δεκέλεια, θέτουν πλέον σε σοβαρό κίνδυνο της επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Η εξαίρεση που δόθηκε για τη λειτουργία των παλαιωμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έχει εκπνεύσει και πρέπει η μονάδα να βάλει λουκέτο. 

Το σοβαρό θέμα απασχόλησε σύσκεψη στο Προεδρικό υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη και τη συμμετοχή εμπλεκόμενων υπουργών και υπηρεσιών. Διαπιστώνεται, ωστόσο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν υπάρχουν απαντήσεις για το πώς θα αποφευχθεί το κλείσιμο του σταθμού, που πλέον και επίσημα καθίσταται ακατάλληλος. Μέσα από τα χρόνια που πέρασαν δεν έχει επιτευχτεί η αντιμετώπιση της ρύπανσης από τη συγκέντρωση διοξειδίου του θείου στα καυσαέρια του σταθμού, ενώ δεν επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής ο στόχος για χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως είναι η χρήση φυσικού αερίου για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής.

Μόνη εφικτή λύση είναι να συνεχίσει η παράνομη λειτουργία του σταθμού στη Δεκέλεια και η ΑΗΚ, και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές, να επωμιστούν το όποιο οικονομικό κόστος αποφασίσουν οι Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περισσότερο Βασιλικό λιγότερη Δεκέλεια 

Τονίζεται, ότι η παραγωγή των έξι ρυπογόνων ατμοστροβίλων αντιπροσωπεύει το 25% του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια του συστήματος παραγωγής ενέργειας της ΑΗΚ. Φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να βάλει λουκέτο υπό τέτοιες συνθήκες, αφού δεν θα μπορεί η Αρχή να ανταποκριθεί στις ανάγκες ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Στην παρέκκλιση που εξασφάλισε η Δημοκρατία από την οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, και η οποία συμπεριλήφθηκε στη νομοθεσία περί βιομηχανικών εκπομπών, τονίζεται ότι «οι έξι μονάδες ατμοπαραγωγής του Η/Σ Δεκέλειας στο σύνολό τους δύναται να λειτουργήσουν μέχρι 18.000 ώρες από την 1/1/2020 μέχρι την 31/12/2023 χωρίς να τηρούνται οι οριακές τιμές εκπομπής». Από τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, ο σταθμός της Δεκέλειας υπερέβη τις 18.000 ώρες της άδειας λειτουργίας του και πλέον καθίσταται περιβαλλοντικά ακατάλληλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ   

Σχετικά νέα

X
Translate »