Αναπτυξιακά Έργα

Νέα χρονοδιαγράμματα για τα έργα στο κέντρο της Λάρνακας

Με καθυστέρηση μερικών μηνών θα παραδοθούν τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στο κέντρο της Λάρνακας ένεκα της κρίσης του κορονοϊού αλλά όχι μόνο.

 

Ήδη πριν την… απόβαση του ιού στην Κύπρο και την καραντίνα δύο μηνών υπήρχαν ζητήματα με καθυστερήσεις στα εργοτάξια, στις οποίες προστίθενται οι αναγκαστικές και αναπόφευκτες καθυστερήσεις που προκύπτουν από την πλήρη αναστολή εργασιών των εργοταξίων. Δυστυχώς, με βάση τα νέα δεδομένα, έχει οριστικά χαθεί η φετινή καλοκαιρινή σεζόν σε ό,τι αφορά έργα που αναμενόταν να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι, όπως η καινούργια Δημοτική Αγορά, η οποία είναι η πιο μεγάλη και πολυαναμενόμενη ατραξιόν για το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, την περασμένη Τετάρτη 20 Μαΐου, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ακριβώς το εύρος των καθυστερήσεων, κάτι που θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες αδρές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα χρονοδιαγράμματα αναπροσαρμόζονται περίπου ως εξής χωρίς να αποκλείεται να αλλάξουν τα πράγματα. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι αναμένει γραπτή ενημέρωση εντός των επόμενων ημερών από τους υπεύθυνους των εργοταξίων για τα νέα χρονικά πλαίσια.

Τα έργα στη νέα Δημοτική Αγορά ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 και είχαν αρχικό χρονοδιάγραμμα 18 μηνών, μέχρι δηλαδή τον Μάρτιο του 2020. Στην πορεία των εργασιών προέκυψαν κάποια προβλήματα με τη θεμελίωση των μεταλλικών κατασκευών λόγω εξεύρεσης μεγάλων ογκολίθων στις εκσκαφές από την παλιά Δημοτική Αγορά.  Αυτά τα θέματα δημιούργησαν καθυστερήσεις κάποιων μηνών, στις οποίες προστίθενται οι δύο μήνες αναστολής εργασιών του εργοταξίου λόγω κορονοϊού.  Με βάση τα νέα δεδομένα, η ολοκλήρωση παίρνει παράταση περίπου ενός χρόνου, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2021. Ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης διαφορών με τον εργολάβο σε σχέση με τις καθυστερήσεις. Η νέα Δημοτική Αγορά θα μπορέσει πλέον να υποδεχθεί το κοινό στους υπαίθριους και όχι μόνο χώρους της από την ερχόμενη εαρινή – καλοκαιρινή περίοδο.

Κοινοτικό Κέντρο – Δεκέμβριος 2020

Στο πρώην Κοινοτικό Κέντρο, όπου κατασκευάζεται ένα ολοκαίνουργιο αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, το οποίο περιγράφεται ως Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, τα έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2019 με αρχικό συμβατικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 15 μήνες. Από τον Απρίλιο του 2020 όμως, η ολοκλήρωση των εργασιών μετατίθεται πλέον στον Δεκέμβριο του 2020 με μια καθυστέρηση της τάξης των 8 μηνών με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις. Και στην περίπτωση αυτή προϋπήρχαν καθυστερήσεις οι οποίες αυξήθηκαν λόγω της αναστολής εργασιών του εργοταξίου, αλλά και λόγω των προβλημάτων μετά την επαναλειτουργία των εργοταξίων γενικότερα.

Λέσχη – Οκτώβριος 2020

Σε ό,τι αφορά την αναπαλαίωση της ιστορικής Λέσχης που είναι το τρίτο μεγάλο επηρεαζόμενο έργο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια σχετικά μικρή καθυστέρηση της τάξης των 3-4 μηνών. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2018 και το συμβόλαιο προέβλεπε αρχικά ολοκλήρωση σε 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Με βάση τα νέα δεδομένα, η παράδοση της Λέσχης μετατίθεται στον Οκτώβριο του 2020. Το ιστορικό κτίριο στην οδό Ζήνωνος Πιερίδη θα χρησιμοποιηθεί ως Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού στεγάζοντας χώρους/ εργαστήρια για περιοδική στέγαση νέων καλλιτεχνών, εκθεσιακό χώρο και μικρό εστιατόριο, ενώ στην αυλή που θα ανακαινιστεί θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις.

Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο

Σχετικά νέα

X
Translate »