ΠΡΟΣΩΠΑ

Ν. Λευκαρίτης: Το όραμα για ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της Λάρνακας

Πηγή: www.boussiasnews.cy

«H Λάρνακα δεν είναι ο προορισμός του μαζικού τουρισμού»

Η Λάρνακα επενδύει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προκειμένου να καταστεί ένα ολιστικό branding. Σε συνέντευξη του στο Hospitality, ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας(ΕΤΑΠ) Ντίνος Λευκαρίτης, αναλύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της «πύλης εισόδου» του νησιού και εξηγεί τους σχεδιασμούς και το όραμα της ΕΤΑΠ για την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας.

Σε ποιες μορφές τουρισμού θεωρείτε ότι υπερέχει η Λάρνακα και ποιες θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω;

H Λάρνακα δεν είναι ο προορισμός του μαζικού τουρισμού και δεν επιδιώκουμε να καταστούμε ως τέτοιος. Συνεπώς, προβαίνουμε σε ενέργειες ανάπτυξης και προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού, τις οποίες έχουμε ιεραρχήσει με βάση τα δυνατά στοιχεία της Λάρνακας. Η Λάρνακα έχει μεγάλη έφεση στον αθλητικό τουρισμό αφού διαθέτει αξιόλογη υποδομή σε συγκεκριμένα αθλήματα όπως σκοποβολή, τοξοβολία, ποδόσφαιρο, αντισφαίριση, αθλήματα παραλίας και θαλάσσης, καθώς και ποδηλασία. Ο καταδυτικός τουρισμός είναι επίσης πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας καθότι η επαρχία μας διαθέτει κορυφαία ναυάγια και άλλα καταδυτικά σημεία. Παράλληλα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αγροτουριστικών κλινών ανά το παγκύπριο ενώ γίνονται συνεχώς ενέργειες ώστε η εμπειρία του επισκέπτη στα παραδοσιακά χωριά να εμπλουτίζεται με διάφορες βιωματικές δραστηριότητες και θεματικές διαδρομές. Ψηλά ιεραρχούμε και τον πολιτιστικό τουρισμό, καθώς η Λάρνακα διαθέτει πληθώρα επισκέψιμων μνημείων και ιστορικών χώρων. Μπορεί βέβαια η εν λόγω μορφή τουρισμού να έχει χαμηλότερες επιδόσεις από τις προαναφερθείσες, η αξία της όμως έγκειται στο γεγονός ότι προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο σύνολο του προορισμού και άλλα παρεμφερή οφέλη όπως η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο συνεδριακός τουρισμός θεωρείται μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες μορφές τουρισμού και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αγορά σε διεθνές επίπεδο. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα της Λάρνακας στη διοργάνωση συνεδρίων;

Είναι γεγονός ότι η Λάρνακα άρχισε να μπαίνει δυναμικά στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού και τώρα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες για την ευρύτερη αγορά MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions). Κατ’ αρχήν η τοποθεσία της Λάρνακας την καθιστά ως τη βολικότερη περιοχή για τη διοργάνωση συνεδρίων. Είναι η πύλη εισόδου της Κύπρου αφού διαθέτει το κυρίως αεροδρόμιο, λιμάνι και μαρίνα. Είναι βολικά συμπαγής και προσφέρει όλες τις ανέσεις και διευκολύνσεις σε μικρές αποστάσεις. Επίσης, με βάση τη Λάρνακα, οι σύνεδροι ή οι συνοδοί τους μπορούν να επισκεφθούν την υπόλοιπη Κύπρο σε λιγότερα χιλιόμετρα παρά αν έμεναν οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για συνεδριακούς χώρους, τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, στο νέο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων καθώς και σε άλλους εναλλακτικούς χώρους στην επαρχία.

Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες τείνουν να αναζητούν πιο αυθεντικές εμπειρίες και τρόπους να ενταχθούν στην καθημερινότητα ενός τόπου, ακολουθώντας τις επιλογές και τις συνήθειες των μόνιμων κατοίκων της περιοχής που επισκέπτονται. Πόσο σημαντικός πιστεύετε είναι ο ρόλος της κυπριακής φιλοξενίας για τον τουρίστα;

Είναι πεποίθησή μας ότι η αυθεντικότητα αποτελεί την πεμπτουσία ενός επιτυχημένου τουριστικού προορισμού. Στην ΕΤΑΠ Λάρνακας προσπαθούμε όλες οι δράσεις και οι ενέργειές μας να εστιάζονται στη διατήρηση της ταυτότητας του προορισμού και στην παροχή αυθεντικών εμπειριών. Βασική παράμετρος των αυθεντικών εμπειριών είναι και η κυπριακή φιλοξενία. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι φυσικό επακόλουθο η κουλτούρα του Κύπριου και η στάση του έναντι του τουρίστα να μεταλλάσσεται και να εξελίσσεται αλλά η φιλοξενία και φιλική στάση του λαού μας έναντι στους τουρίστες είναι έμφυτη και εξακολουθεί ακόμη να είναι αισθητή. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι επαναλαμβανόμενοί μας επισκέπτες – που στη Λάρνακα αποτελούν το 60% των τουριστών μας – διαβεβαιώνουν ότι η φιλική συμπεριφορά των κατοίκων είναι ένας από τους λόγους που επιστρέφουν συνεχώς στον προορισμό μας.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στη Λάρνακα;

Με αφορμή το πιο πάνω που αναφέραμε για τη φιλοξενία, αντιλαμβανόμενοι βέβαια και την έλλειψη εγχώριου προσωπικού στη βιομηχανία, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κατά πλειοψηφία εργοδότηση ξένων και κοινοτικών, διακυβεύει την ποιότητα του τουρισμού και την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας. Αυτό είναι κάτι που οι επιχειρηματίες στον τουρισμό θα πρέπει να δουν σοβαρά. Η συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού είναι επίσης σημαντική, όχι μόνο για τα τουριστικά και ξενοδοχειακά θέματα αλλά και όσον αφορά τον εμπλουτισμό των γνώσεων τους για τον προορισμό. Η ΕΤΑΠ Λάρνακας προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για δωρεάν επιμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου έτσι ώστε να μπορούν να προωθούν σωστά τη Λάρνακα στους ξένους επισκέπτες. Θέλω να τονίσω επίσης την ανάγκη συλλογικότητας. Μόνο μέσω της συσπείρωσης όλων των οργανωμένων συνόλων του τουρισμού και των επιχειρηματιών του κλάδου θα μπορέσει να εφαρμοσθεί στην ολότητά του ο Στρατηγικός μας Σχεδιασμός και το τουριστικό branding που επιδιώκουμε.

Ποια είναι τα απαραίτητα τρία πράγματα που θα προτείνατε να κάνει ο επισκέπτης στη Λάρνακα;

Παρόλο που η Λάρνακα διαθέτει πληθώρα αξιοθέατων και δραστηριοτήτων, θα πρότεινα εμπειρίες που πηγάζουν από προαναφερθέντα συγκριτικά της πλεονεκτήματα:

  • Περιήγηση στην πόλη μέσω και της διαδραστικής ξενάγησης 360° Larnaka Cultural Walk, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει πέραν των 40 σημείων αναφοράς,αλλά και τα «ομιλούντα» αγάλματα της βραβευμένης μας πρωτοβουλίας Larnaka Storytelling Statues.
  • Επίσκεψη στα Μελισσοχώρια Λάρνακας. Περιήγηση στα εννέα χωριά της Ορεινής Λάρνακας όπου μελισσοκόμοι της περιοχής προσφέρουν διαδραστικά προγράμματα σχετικά με το μέλι και τα παράγωγά του και περιηγήσεις στη φύση.
  • Θαλάσσια αθλήματα όλων των ειδών που υπάρχουν σε όλες τις οργανωμένες παραλίες. Η Λάρνακα διαθέτει μακρύ παραλιακό μέτωπο με ασφαλή και ρηχά νερά ενώ οι θάλασσές της είναι γνωστό ότι διαθέτουν τις ιδανικότερες συνθήκες παγκυπρίως για διενέργεια θαλασσίων αθλημάτων.

Τι θα προσθέτατε στον τουριστικό χάρτη της Λάρνακας;

Η Λάρνακα δεν υστερεί ούτε σε αρχαία μνημεία, ούτε σε παραλίες αλλά ούτε και σε υποδομές ή υπηρεσίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Τροχοδρομούνται επίσης μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως, μεταξύ άλλων, η ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού-Μαρίνας Λάρνακας και η δημιουργία νέας παραλιακής περιοχής με την απομάκρυνση της περιοχής αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου. Πέραν των προγραμματισμένων έργων, αυτό που πιστεύω ότι λείπει από το παζλ της τουριστικής Λάρνακας είναι η δημιουργία θεματικού πάρκου, η δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και η αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων στο κέντρο της πόλης και στους πυρήνες των χωριών για αξιοποίησή τους ως boutique hotels, εργαστήρια τέχνης ή χώρους εστίασης ώστε να διατηρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο χαρακτήρας του προορισμού.

Ποιο είναι το όραμά σας για την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της Λάρνακας;

Είναι επιδίωξή μας η Λάρνακα να έχει ξεκάθαρη ταυτότητα στην ευρεία της έννοια, δηλαδή του ολιστικού branding. Ξεκινήσαμε μεθοδικά και συλλογικά με όλους τους εμπλεκομένους, να αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και τις ειδικές μορφές τουρισμού, να βελτιώνουμε την εικόνα της και να εκσυγχρονίζουμε τον τρόπο τουριστικής πληροφόρησης. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε το όραμά μας για μια Λάρνακα που να έχει τη θέση που της αξίζει, ως ένας ποιοτικός, πολυδιάστατος και σύγχρονος τουριστικός προορισμός αλλά που να διατηρεί τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά σε όλες τους τις εκφάνσεις.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »