Γενικά

Μοσφιλωτή: Σχεδίασαν μαζί το εκκλησάκι, το έκτισε μόνος του και το αφιέρωσε στη μνήμη της

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Το όνειρο της έγινε πραγματικότητα χάρη στο πείσμα και στη θέληση του συζύγου της, όμως η ίδια δεν πρόλαβε να το ζήσει.

Ο λόγος για την Μαίρη Γεωργίου, η οποία έχασε τη ζωή της στο αεροπορικό δυστύχημα «Ήλιος» στον Γραμματικό, στη μνήμη της οποίας αφιερώθηκε το πανέμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται σε ένα μικρό πευκόφυτο ύψωμα στο χωριό Μοσφιλωτή.

Ένα «καταφύγιο» που φτιάχτηκε με πολύ αγάπη και αφιερώθηκε στις 121 ψυχές που χάθηκαν άδικα το μαύρο εκείνο ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου το 2005.

Την πρωτοβουλία για την ανέγερση του ιερού ναού είχε η ίδια η άτυχη Μαίρη μαζί με τον σύζυγό της Βάσο Γεωργίου Κουδελλάρη, χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφύλασσε η μοίρα.

Είχαν αποφασίσει τότε να το αφιερώσουν στην Αγία Παρασκευή, καθώς από ιστορικές πηγές ανακάλυψαν ότι ο αρχικός ναός της κοινότητας τους ήταν αφιερωμένος σε αυτήν και ήθελαν με αυτό τον τρόπο να γνωστοποιήσουν την ιστορική αλήθεια.

Το ζευγάρι με πολύ χαρά και αφοσίωση, έτρεξε γρήγορα τις διαδικασίες για την ανέγερση του, αναθέτοντας στον αρχιτέκτονα Πατέρα Ανδρέα Βορά την εκπόνηση των σχεδίων, τα οποία ετοιμάστηκαν πολύ σύντομα και αφιλοκερδώς από τον αιδεσιμότητο. Έτσι το 2004, με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, οι δυο τους υπέβαλαν αίτηση για την ανέγερση της εκκλησίας στο Τμήμα Πολεοδομίας.

Και ενώ όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους, η σύζυγός του κ. Βάσου μαζί με τους γονείς της αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και δυστυχώς με το μοιραίο αεροπλάνο της εταιρείας της «Ήλιος», η πτώση του οποίου βύθισε τη νήσο μας στο πένθος και την οδύνη.

Ο πόνος του κ. Βάσου μετά τα τραγικά γεγονότα μετατράπηκε σε ακάματο ζήλο και μετά από πολλές επαφές που είχε με την Ηγουμένη της Αγίας Θέκλης και με δική της εισήγηση, αποφασίστηκε όπως ο ναός που θα οικοδομηθεί ονομασθεί «ναός της Παναγίας της Ελευθερώτριας και της Αγίας Παρασκευής», αφού η μακαριστή σύζυγός του έφερε το όνομα της Παρθενομήτορος.

H ανέγερση του παρεκκλησιού γίνεται αιώνιο μνημόσυνο των αδικοχαμένων προσώπων της τραγωδίας.

Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου του 2006 από το Σεβασμιότατο Επίσκοπο Κύκκου σημερινό μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο.

Το εσωτερικό του ναού είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένο, με τοιχογραφίες έργα του μοναχού Δομέτιου, ενώ στην είσοδο της δυτικής πλευράς του παρεκκλησιού φιλοτεχνήθηκαν δυο ψηφιδωτά.

Η διεκπεραίωση του ιερού κτίσματος, το οποίο υπάγεται στην Ιερά Μονή της Αγίας Θέκλης, πραγματοποιήθηκε με εισφορές πιστών χριστιανών και εθελοντική εργασία τεχνιτών και εργατών της περιοχής.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές

Τα θεάρεστα έργα του κ. Βάσου δεν έμειναν μόνο εκεί…

Λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος ετοίμασε ένα υπέροχο βιβλίο για την ιστορία της εκκλησίας και αφιερωμένο στις 121 συν 1 ψυχές που χάθηκαν. Συν μία καθώς εκ των θυμάτων υπήρχε και μία έγκυος.

Στις πενήντα και πλέον σελίδες και μέσα από εικόνες, αποτυπώνονται τα γεγονότα και τα «πρόσωπα» της ανείπωτης τραγωδίας που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει.

Πηγή: Alphanews/Σάββια Σιάτη

Σχετικά νέα

X
Translate »