Εκπαίδευση

Mιχάλης Θεοχάρους: Στην Bright Futures δείχνουμε το σωστό φοιτητικό δρόμο

Η φοιτητική ζωή αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή ενός ατόμου. Είτε Κύπρο, είτε εξωτερικό τα φοιτητικά χρόνια πάντα μένουν χαραγμένα, όμως σημαντικό είναι επίσης, πριν ξεκινήσει κάποιος να κάνει τη σωστή επιλογή.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Τι θα σπουδάσω, που θα σπουδάσω, που θα μένω κ.α είναι ερωτήματα που βασανίζουν γονείς και παιδιά πριν το όμορφο φοιτητικό ταξίδι.

Η σελίδα μας συνομίλησε με τον κ. Μιχάλη Θεοχάρους ο οποίος είναι Σύμβουλος Σπουδών και Διευθύνων Σύμβουλος της Bright Futures Educational Services ο οποίος μας απάντησε σε σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με το ρόλο που διαδραματίζει ένας σύμβουλος σπουδών στη ζωή ενός φοιτητή.

 

Ποια είναι η ειδικότητά σας;

Είμαι εκπαιδευτικός με ειδικότητα “Εμποριολόγου”. Διδάσκω Διοίκηση Επιχειρήσεων από το 2004 σε ιδιωτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είμαι παράλληλα και ο Σύμβουλος Σπουδών του σχολείου. Σπούδασα στο Florida State University των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο παρελθόν έχω διδάξει και σε ιδιωτικά φροντιστήρια καθώς επίσης εξασκούσα και τα διευθυντικά καθήκοντα της σχολής. Από το 2008 ειμαι παράλληλα και ο Διευθύνων Συμβουλος της Bright Futures Educational Services που εδρεύει στην Αραδίππου.

 

Γιατί χρειάζομαι τις υπηρεσίες ενός ακαδημαϊκού συμβούλου;

Ένας ακαδημαϊκός σύμβουλος είναι ειδικός σε όλα τα εκπαιδευτικά θέματα και είναι το άτομο που θα σε καθοδηγήσει να πάρεις τις καλύτερες αποφάσεις για τους μελλοντικούς σου στόχους. Ο σύμβουλος μπορεί να δώσει εξατομικευμένη και αμέριστη προσοχή σε όλες τις ερωτήσεις και προβληματισμούς  ενός νέου ανθρώπου που σκέφτεται το θέμα «σπουδές». Στην Bright Futures γνωρίζουμε όλα τα κύρια εκπαιδευτικά συστήματα, ιδρύματα, μαθήματα, προθεσμίες και πολλά άλλα. Ο μαθητής, μπορεί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του και να αφήσεις τα υπόλοιπα σε μας. Επιπλέον, οι Σύμβουλοι παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές σε διάφορα θέματα, μέσα από τις επαφές τους μπορούν να δώσουν τις σωστότερες λύσεις σε τυχόν προβλήματά σας και με την πολύχρονη εμπειρία τους μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλες τις ανησυχίες των νέων που έρχονται κοντά μας.

 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός;

Αναλαμβάνουμε την καθοδήγηση για: Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (ιδιωτικών και δημόσιων), Στρατιώτες, Φοιτητές από μετεγγραφή (transfer students), Πτυχιούχους, Μεταπτυχιακούς Φοιτητές.

Πότε πρέπει να ζητήσω τη βοήθεια ενός Ακαδημαϊκού Συμβούλου;

Όσο το δυνατόν νωρίτερα. Συνήθως, η καταλληλότερη περίοδος είναι κατά τη διάρκεια της τρίτης τάξης φοίτησης στο Γυμνάσιο. Έτσι, θα υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για τη σωστή οργάνωση ενός αποδοτικού «σχεδίου δράσης». Επιπρόσθετα, οι Σύμβουλοι θα μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή μαθημάτων, επιλογή επιστημονικών πεδίων (κοινωνικών/ανθρωπιστικών σπουδών, ξενόγλωσσο, θετικές επιστήμες, οικονομικές επιστήμες, καλών τεχνών, τεχνικού εππαγγελματικού προσανατολισμού, κ.α) να παρακολουθούν τη συνολική επίδοσή του μαθητή και να του προτείνουν τρόπους για να βελτιωθεί. Όσο περισσότερος χρόνος υπάρχει για να συνεργαστούμε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε (προετοιμασία για εξετάσεις γλώσσας, δημιουργία πορτφόλιο, αίτηση για βίζα ή χρηματοδότηση, κ.λπ.).

 

Τι προσφέρει το Bright Futures σε ένα νέο που θα έρθει κοντά σας;

Στην Bright Futures εργαζόμαστε στενά με τους σπουδαστές μας και τους γονείς τους σε κάθε επίπεδο, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Απώτερος σκοπός μας είναι να προσφέρουμε τις πιο προηγμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής σχετικά με οποιοδήποτε εκπαιδευτικό θέμα μπορεί να  απασχολεί ένα νέο.

Κάθε νέος ειναι διαφορετικός, πως το πετυχαίνετε αυτό;

Με μια εισαγωγική λεπτομερής συνέντευξη που μας βοηθάει να  να ανιχνεύσουμε την καλύτερη οδό μέσω της οποίας θα εργαστούμε μαζί για τον κοινό μας στόχο. Η όλη διαδικασία είναι δυναμική στη φύση της και στοχεύει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Βοηθάμε μαθητές και φοιτητές όλων των επιπέδων. Οι σύμβουλοί μας είναι επαγγελματίες Σύμβουλοι ακαδημαϊκών θεμάτων, οι οποίοι διδάσκουν σε αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Με άλλα λόγια, για μας η εκπαίδευση δεν είναι μόνο κάτι που διακηρύττουμε, αλλά κάτι που εφαρμόζουμε στην πράξη. Η καθημερινή μας επαφή με μαθητές και φοιτητές έχει δημιουργήσει μια δυναμική και ανεκτίμητη σχέση μεταξύ ημών, των μαθητών μας και των γονέων/κηδεμόνων τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι η επιτυχία των γωνιών ή των παιδιών θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Εμείς, στην Bright Futures δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο κομμάτι αυτό της «συλλογικής δουλειάς» και γι’ αυτό προσπαθούμε να εμπλέκουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και τους νέους μας. Το αποτέλεσμα; Μπορούμε δίκαια να υπερηφανευόμαστε για τις μακροχρόνιες σχέσεις και φιλίες που διατηρούμε με τους σπουδαστές μας, που διαρκούν ακόμα και μετά το τέλος των σπουδών τους και την επιστροφή τους στην Κύπρο για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία!

Αυτή είναι, τελικά, και η όλη φιλοσοφία μας.

 

Πότε πρέπει να κάνω αίτηση στα κυπριακά κολλέγια/πανεπιστήμια;

Για τα κρατικά πανεπιστήμια, η εισδοχή γίνεται μέσα από τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων. Αναλαμβάνουμε τις αιτήσεις για Παγκύπριες Εξετάσεις το Μάρτιο κάθε έτους.Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώνονται γύρω στα τέλη Ιουνίου και οι μαθητές μπορούν να επιβεβαιώσουν τις θέσεις τους μέχρι τον Ιούλιο. Η Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξετάζουν και συζητούν το ενδεχόμενο να γίνονται δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρο και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) φοιτητές με τα αποτελέσματα των εξετάσεων GCE  A-Level.
Για τα ιδιωτικά κολέγια/ πανεπιστήμια οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται μέχρι τον Ιούλιο πριν από το έτος έναρξης των σπουδών. Για κάποια δημοφιλή προγράμματα σπουδών, συστήνεται όπως οι αιτήσεις γίνονται νωρίτερα.

Πότε πρέπει να κάνω αίτηση για τα κολλέγια/πανεπιστήμια του εξωτερικού;

Οι χρόνοι ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, παρόλ’ αυτά πρέπει να γίνονται το λιγότερο 12-18 μήνες πριν από το έτος έναρξης των σπουδών. Για το Ην.Βασίλειο, οι αιτήσεις γίνονται μέσω του UCAS. Η επίσημη προθεσμία για υποβολή της αίτησης για φοιτητές της Ε.Ε.είναι η 15η Ιανουαρίου κάθε έτους. Συνεπώς, η όλη διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει 4 μήνες πριν αυτή την ημερομηνία (Αύγουστο/Σεπτέμβριο κάθε έτους). Για Ιατρικές Σχολές η διορία ειναι 15 του Οκτώβρη. Για τις Η.Π.Α., η τελευταία προθεσμία είναι ο Δεκέμβριος του προηγούμενου έτους. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων φοιτητών του εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της Ε.Ε.και της Αυστραλίας (12-18 μήνες), έτσι συνιστάται να επισκεφθείς το Σύμβουλό σου το συντομότερο δυνατόν.

 

Χρειάζομαι φοιτητική βίζα για να σπουδάσω στο εξωτερικό;

Δεν χρειάζεσαι φοιτητική  βίζα για το Ην. Βασίλειο ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Φοιτητική βίζα απαιτείται για τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για έκδοση βίζας από την αμερικανική πρεσβεία. Για σπουδές στην Αυστραλία, επίσης απαιτείται βίζα.

 

Πόσο εύκολη είναι η εξασφάλιση φοιτητικής βίζας;

Όταν όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι διαθέσιμα, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. Μπορείς να κάνεις αίτηση για φοιτητική βίζα μέχρι 120 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

 

Τι ισχύει όσον αφορά την αναγνώριση και διαπίστευση πτυχίων;

Το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. είναι το επίσημο σώμα στην Κύπρο, το οποίο διερευνά και παρέχει αναγνώριση σε πτυχία ξένων πανεπιστημίων. Στην Bright Futures αναλαμβάνουμε να διενεργήσουμε τη δική μας έρευνα για την αναγνώριση πτυχίων και προτείνουμε πανεπιστήμια και προγράμματα, τα οποία είναι πλήρως αναγνωρισμένα και διαπιστευμένα. Όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας είναι αναγνωρισμένα από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.  Όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι, επίσης, αναγνωρισμένα από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.

Τι θα συμβεί μετά την αποφοίτησή μου;

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όταν φθάσει ο φοιτητής σ’ αυτό το στάδιο. Οι περισσότεροι από τους σπουδαστές μας, οι οποίοι επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, συνεχίζουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Εμείς, παρέχουμε βοήθεια σε πτυχιούχους να βρουν τα κατάλληλα γι’ αυτούς προγράμματα σε μεταπτυχιακό (Master’s), διδακτορικό (PhD) ή PGCE επίπεδο, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Παρέχουμε βοήθεια σε θέματα αντίστοιχα μ’ αυτά των προπτυχιακών φοιτητών. Μερικοί πτυχιούχοι επιλέγουν να εργάζονται και, παράλληλα, να συνεχίζουν τις σπουδές τους. Μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές παρακολουθώντας προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (on-line courses). Τέλος, είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε όσον αφορά την προετοιμασία του βιογραφικού σημειώματός τους, της αίτησης, να τους προετοιμάσουμε για τη συνέντευξη και, γενικότερα, παρέχουμε καθοδήγηση στον τομέα της Προσωπικής Ανάπτυξης.

Περισσότερα μπορεί να βρει κανείς και στην ιστοσελίδα μας www.brightfutures.com.cy

 

Που μπορεί κανείς να σας βρει; 

Στην Λάρνακα, στην Αραδίππου. Η διεύθυνση μας εiναι: Ομήρου 12, Γρ. 202, 7102 Αραδίππου – Απέναντι απο το Γυμνάσιο Αραδίππου και τον Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου.

 

Τηλ: 24102504, 99326211

Φαξ: 24102629

info@brightfutures.com.cy

mmt1778@yahoo.com

Facebook: Bright Futures Educational Services

 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας. Μπορούμε να διευθετήσουμε μια δωρεάν και χωρίς καμιά δέσμευση συνάντηση, για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε σ’ ένα πιο προσωπικό επίπεδο τις υποθέσεις που σας αφορούν.

Σχετικά νέα

X
Translate »