Γενικά

“Μεμονωμένο” το κρούσμα βρουκέλλωσης συγκεκριμένη μονάδα στη Λάρνακα. Σε κινητοποίηση οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Κανένα απολύτως κίνδυνο δε συντρέχει η δημόσια υγεία από τα κρούσματα βρουκέλλας σε συγκεκριμένη μονάδα στη Λάρνακα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οράνωσης Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα.

Συγκεκριμένα, μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε δημοσίευμα το οποίο έκανε λόγο για κρούσματα βρουκέλλας, λάθος χειρισμούς από πλευράς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και τον κίνδυνο στον οποίο έθετε την δημόσια υγεία, Αγελαδοτρόφοι και Υπηρεσίες δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

«Είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα, το οποίο εμφανίστηκε σε μια συγκεκριμένη μονάδα. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίας έχουν επιληφθεί του θέματος από την πρώτη στιγμή και από εξετάσεις που έχουν γίνει, δεν υπήρξε επέκταση του όλου προβλήματος. Μέχρι στιγμής, έχουν θανατωθεί 200 αγελάδες και αναμένεται να θανατωθούν ακόμη 200-300- στη συγκεκριμένη μονάδα», δήλωσε ο κ. Παπακυριάκου.

Ο ίδιος συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το δημοσίευμα περιέχει αναληθείς πληροφορίες ενώ επιρρίπτει ευθύνες για το σάλο στο υπουργείο Γεωργίας.

«Βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν από υψηλά ιστάμενους του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να πλήξουν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Αν κοιτάξετε καλά το δημοσίευμα, εκθειάζει τον υπουργό Γεωργίας για το ενδιαφέρον του ενώ εμείς δεν είδαμε κανένα υπουργό ή κάποιων από την διεύθυνση να μας πάρει τηλέφωνο να μας ρωτήσει τι πρόβλημα έχουμε. Αντιθέτως από την πρώτη στιγμή, οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών με εντολές της διεύθυνσης ήταν δίπλα από τους κτηνοτρόφους για να μπορέσουμε να το λύσουμε το πρόβλημα. Άρα αυτές τις μικροδιαφορές που έχουν μεταξύ τους στο υπουργείο Γεωργίας, δεν μπορούν να εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο που μόνο ζημιά μπορεί να κάνει»

Σε σχέση με τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η βακτηριακή νόσος βρουκέλλωσης, ο κ. Παπακυριάκου ξεκαθάρισε ότι δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ανθρώπινη υγεία.

«Απλώς αυτή η νόσος μπορεί να επηρεάσει τον κτηνοτρόφο ή τον κτηνίατρο που θα έρθει σε άμεση επαφή με το ζώο»

Ο κ. Παπακυριάκου, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη το υπουργείο Γεωργίας να ασχοληθεί και να βρει λύσεις για τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

«Η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα και δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία πολιτική από το υπουργείο Γεωργίας, όπως για παράδειγμα το χαλούμι όπου του υπουργείο με διάφορες μεθοδεύσεις προσπαθεί να μειωθούν οι εισαγωγές μας και να δημιουργήσουν προβλήματα»

 

«Κάνουμε την δουλειά μας»

Από πλευράς τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, δηλώνουν ότι κάνουν την δουλειά του και εργάζονται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε και να διασφαλίσουν το ζωικό κεφάλειο της χώρας.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, αμφισβήτησε τα λεγόμενα του δημοσιεύματος και δήλωσε με την σειρά του ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

«Αν ο υπουργός είναι ανήσυχος φανταστείτε πόσο ανήσυχη είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία και πόσο έχει κινητοποιηθεί αυτούς τους δύο μήνες για τους οποίους το προσωπικό μας δεν έχει δει την οικογένεια του. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα είναι στην περιοχή για να διαχειριστεί το συγκεκριμένο περιστατικό»

Πηγή: alphanews

Σχετικά νέα

X
Translate »