Εκπαίδευση

Μειωμένα δίδακτρα σε κάποια βρετανικά πανεπιστήμια και του χρόνου

Πηγή: philenews.com

Αριθμός βρετανικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων το Leicester, το Warwick και το Reading, έχουν αποφασίσει να προσφέρουν κατ’ εξαίρεση σε στρατεύσιμους που είχαν εξασφαλίσει θέση για φέτος, το ίδιο ύψος διδάκτρων που ισχύει για τον τρέχον ακαδημαϊκό έτος και για το επόμενο. Αυτό αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης σε απαντητική του επιστολή σε ερώτηση (ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2020) της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου που ζήτησε από τον ΥΠΕΞ να ενημερώσει την Βουλή γιατί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την βρετανική κυβέρνηση για τα ζητήματα των Βάσεων λόγω Brexit δεν τέθηκε και το θέμα των Κυπρίων φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει επίσης πως το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει ενεργά και από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία να εγείρει το θέμα της αύξησης των διδάκτρων προς την βρετανική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε συζήτηση.

Περαιτέρω, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει πως είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ που επέλεξαν ή προγραμμάτιζαν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και επηρεάζονται λόγω Brexit, ενώ τονίζει πως η ΕΕ υπέβαλε εκ μέρους όλων των κρατών – μελών της Ένωσης ευρύτερες προτάσεις για όλα τα θέματα που άπτονται της κινητικότητας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των φοιτητών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΥΠΕΞ, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται κάθε συζήτηση για τα εν λόγω θέματα.

Σημειώνεται ότι το καθεστώς των βρετανικών πανεπιστημίων είναι ιδιωτικό, γεγονός που καθιστά τη δυνατότητα επηρεασμού των όποιων σχετικών αποφάσεων πρακτικά πιο δύσκολη.

Σε σχέση με την διαπραγμάτευση που διεξήχθη για το πρωτόκολλο που αφορά στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο ΥΠΕΞ αναφέρει ότι δεν ήταν διμερής, αλλά μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και στόχευε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσώπων (Κυπρίων πολιτών ως επί το πλείστον, αλλά και άλλων Ευρωπαίων πολιτών), που ζουν και εργάζονται στις Βάσεις και στην απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο έδαφός τους. «Εκ της φύσεως της, αλλά και εκ της στόχευσής της, είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε πως η διασύνδεση της εν λόγω διαπραγμάτευσης με το θέμα των Κυπρίων φοιτητών ήταν ανέφικτη και αδόκιμη», καταλήγει ο ΥΠΕΞ.

Σχετικά νέα

X
Translate »